Alternatif turizm patladı

Yayınlama: 31.05.2021 09:39:00 Güncelleme: 31.05.2021 09:42:53

Bu yıl yerli turiste umut bağlayan oteller, farklı tatil trendlerinin devreye girmesiyle pazarda umduğunu bulamadı. Yerli turist, oda fiyatlarının yüzde 40 artmasıyla çadır, karavan, tekne ve villa kiralama gibi alternatif trendlere odaklandı.

Alternatif turizm patladı

Bu yaz yüzde 40 oranında artan oda fiyatları ve salgınla birlikte zorunlu hale gelen önlemler, yerli turistin tatil tercihini değiştirdi. Otellerden uzaklaşan yerli turistler; çadır, karavan, tekne ve villa kiralama gibi alternatif trendlere odaklandı. Karavan ilanlarına ilgi yüzde 124 artarken, tekne kiralamada oran yüzde 280’i buldu. Villa kiralamalarında ise son iki yılda 12 katlık bir artış yaşanıyor. Rusya, İngiltere ve Almanya kaynak pazarlarından henüz iyi haber alamayan oteller ise mayısta yerli turistten de beklediği ilgiyi göremedi. Erken rezervasyon döneminden eli boş çıkan oteller, son dakika satışlarla haziranda hareketlilik bekliyor. Otellerde herşey dahil konsepti, yerini butiklere bıraktı. Butik otel talebi, 6 kat arttı. Sektör temsilcileri, Türkiye'de iç turizmde yıllık ortalama 10-12 milyon seviyelerinde seyreden otel tatili ağırlıklı seyahatlerin, geçen yıl yaklaşık yüzde 30 daraldığına dikkat çekti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), hibe ve teşvik desteği önerisi ile bu yıl daha fazla turistin tatile çıkabileceğini belirtiyor.

Karavan ve çadır talebi artıyor

Sahibinden.com’un verilerine göre, yılın ilk 4 ayındaki karavan ilan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124 arttı. Trendyol’da da ise çadır satışları yüzde 81 yükseldi. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, otellerde Ukrayna dışında pek turist olmadığını, dolulukların yüzde 10-15’lerde kaldığını belirterek, iç turizmde ise büyük otellerde ileriye dönük rezervasyonların yok denecek kadar az olduğunu, ancak 15 Haziran’dan sonra iç pazarın biraz daha hareketlenmesini umduklarını kaydetti.

‘Son dakikacılar’ın oranı yüzde 35-40’lara varacak

Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay, geçen yıllarda tüketicinin yüzde 45’inin erken rezervasyonu tercih ettiğini söyleyerek, “Yüzde 25’i tatil planları için sezonun başlamasına yakın, geri kalanı ise tatillerinin 2-3 hafta öncesinde rezervasyonlarını yaptırıyordu. Bu yaz sezonunda son dakikacıların oranı yüzde 35-40’lara varacak. Yeni dinamiklere hızlıca karşılık verdik. Bu alternatiflerle şu anda geçen yılın yüzde 100 üzerinde satış yapıyoruz. Butik oteller, mavi turlar ve butik kültür turları, tercihte ilk sıralarda” dedi. Yerli turistin, erken rezervasyonda önceki yıllarda olduğundan çok daha az satın alma yaptığını ifade eden Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, “Son dakika satışlarının daha yoğun geçmesini bekliyoruz. Bir hareketlilik başladı. Haziranda otellerde ağırlıklı olarak yerli turistleri göreceğiz. Daha iyi bir yaz dönemi bekleniyor; fakat 2019 rakamlarının geçilemeyeceğini öngörüyoruz. Özellikle Antalya, Bodrum, Çeşme, Kuşadası, Fethiye gibi destinasyonlar ilgi görmeye devam edecek. Villa kiralama, karavan, çadır, yayla tatili gibi seçeneklere ve küçük butik otellere bu yıl da talep artarak devam edecek” diye konuştu.

 

Haftalık 5 bine de 12 bin TL’ye de villa var

Özel havuzlu, geniş bahçeli ve çocuklar için oyun odasına sahip olan villalara ilgi arttı. Villalar, genellikle 7 gecelik dönemler halinde kiralanıyor. En çok tercih edilen 5 bölgenin özel havuzlu 2-3 odalı villalarının ortalama haftalık fiyatları ve önceki yıla göre artış oranları aşağıdaki gibi;
Fethiye: 12.000 TL (%40)
Kalkan: 11.000 TL (%60)
Bodrum: 18.000 TL (%80)
Belek: 9.000 TL (%40)
Didim: 5.500 TL (%40)

Kişi başı haftalık 2 bin 500 TL’ye yelkenli tekne

Yüksek sezonda kişi başı haftalık 2.500 TL’den başlayan fiyatlarla bir yelkenli tekne kiralayabilirsiniz. Gulet tipi tekneler ise kişi başı haftalık 3.500 TL’den başlıyor.

Tekneciler Göcek’i seviyor

Bu sezon en çok tercih edilen rotalar yüzde 30 ile Göcek, yüzde 18 ile Fethiye ve yüzde 16 ile Bozburun. Özellikle Bozburun, iç pazara hitap eden makul fiyatlı gulet portföyü ile son yıllarda popüler hale geldi.

En çok tercih edilen tekne: Gulet

En çok tercih edilen tekne tipi ise yüzde 65 ile gulet. Guleti yüzde 20 ile yelkenli, yüzde 8’le katamaran ve yüzde 7 ile motoryat takip ediyor. Son dönemde katamaran sınıfı teknelere olan ilgide de ciddi bir artış var.