Yeşil enerji yatırımcılarından çağrı: YEKDEM uzatılmalı

Yayınlama: 29.04.2021 12:42:00 Güncelleme: 29.04.2021 12:52:42

Pandemi dönemi ve kapanmalar nedeniyle yatırımlarını zamanında yetiştiremeyen yenilenebilir enerji yatırımcıları, 30 Haziran 2021'de sona erecek YEKDEM başvuru süresinin 3-6 ay uzatılmasını talep etti

Yeşil enerji yatırımcılarından çağrı: YEKDEM uzatılmalı
Pandemi sadece üretimi değil yatırımları da derinden etkiledi. Bazı şirketler pandemi döneminde esnek çalışmaya geçerek bu dönemi atlatmaya çalışsa da yatırım yapan birçok şirket, pandemi koşulları ve işgücünde uğranan kayıplar nedeniyle yatırımlarını planladığı döneme yetiştirmekte zorlanıyor. Hele ki bu yatırım takvimleri süre kısıtı olan yatırımlarsa. İşte bunun son örneğini de yenilenebilir enerji yatırımlarında gördük. Sektör için hayati bir uygulama olan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için başvurular 30 Haziran 2021'de sona erecek. Daha basit bir anlatımla yeşil enerji sektörüne en başta verilen ve bu türden üreten şirketler için verilen desteğin cazibesi açısından hayati öneme sahip olan dolar/sent üzerinden garantili alım dönemi sona erecek. Yatırımlarını pandemi nedeniyle hesapladığı 30 Haziran tarihine kadar yetiştiremeyen yenilenebilir enerji yatırımcıları, son başvuru süresinin uzatılması talebinde bulundu.

Yenilenebilir enerji ile ilgili yatırım yapan kuruluşlar 30 Haziran 2021’de sona erecek başvurusu süresinin pandemi şartları nedeniyle uzatılmasını istiyor.
 
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Ocak 2021’den 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girecek YEKDEM’e tabi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyat desteği 31 Aralık 2030’a kadar uygulanacak.
 
YEKDEM’in avantajlı fiyat desteğinden yararlanmak isteyen ve yatırımları devam eden tesisler 30 Haziran'a kadar olan sürenin pandemi nedeniyle yaşanan sıkıntıların göz önüne alınmasını ve 3-6 ay arasında uzatılmasını talep ediyor.

Mevcut durumda eğer bir uzatma gerçekleşmezse 30 Haziran'dan sonra yapılacak olan yatırımlarda destekleme mekanizmasında kullanılacak olan fiyat, daha az cazip bir seviyede olacak.