Yüksek faiz ortamında öne çıkan şirketler

Yayınlama: 06.04.2024 11:16:00 Güncelleme: 06.04.2024 11:21:18

Yüksek faiz ortamında öne çıkan şirketler
ZEYNEP AKTAŞ

Faiz oranlarının yüksek seyrettiği piyasa şartlarında, hazır değerleri yüksek şirketler öne çıkıyor. BIST 100 Endeksi’nde yer alan ve piyasa değeri 10 milyar TL’yi aşan şirketler arasında, hazır değerlerin toplam aktiflere oranı yüzde 20’nin üzerinde olan sadece sekiz şirket bulunuyor. Bu sekiz şirketi ve performanslarını inceledik. Faizlerin yüksek seyrettiği ortamda şirketlerin nakit değerleri çok daha fazla önem kazandı. Bu hafta hazır değerler kalemi aktifler içerisinde yüksek olan piyasa değeri güçlü BIST 100 Endeks kapsamındaki sanayi şirketlerini inceledik. Borsa Endeksine dahil şirketler içerisinde piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan ve hazır değerleri aktifler içerisinde yüzde 20’den fazla olan sadece 8 şirket bulunuyor. Bu şirketler içerisinde Türk Traktör, aktifler içindeki %37,99’luk payı ile ilk sırada yer alıyor. Şirketin 90 milyar TL piyasa değeri bulunuyor. Mavi Giyim ise %34,93’lük Hazır Değer/Aktif Oranı ile öne çıkan ikinci şirket. Tofaş Fabrika, otomotiv sektöründe güçlü nakit pozisyonu ile dikkat çekiyor. Şirketin Hazır Değerler/Aktif Oranı %31,54 seviyesinde.

GETİRİLERİ YÜKSEK HİSSELER 

Nakit güçleri ile öne çıkan borsa şirketleri getiriyle de öne çıkıyor. Uzun vadeli seyrinde Tüpraş’ın son bir yılda %47,86, iki yılda %180,97 ve üç yılda %301,44’lük dolar bazında getirileri dikkat çekiyor. Öte yandan Mavi Giyim›in iki yıllık %305,52›lik ve üç yıllık %265,21›lik getirileri de şirketin getiri performansını gösteriyor. Türk Traktör ise dolar bazında %140,33’lük getiri ile öne çıkanlar arasında. Otokar, Turkcell, TAB Gıda, Boğaziçi Beton Sanayi nakit pozisyonları ile listede dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor.

İSTİKRARLI GETİRİ ÖNEMLİ 

Şirketlerin büyüme potansiyelleri ve sağladıkları istikrarlı getiriler tercih edilmeleri noktasında da önem kazanıyor. Bu anlamda güçlü nakit pozisyonu olan şirketler yatırımcılar tarafından izlenmeye devam edecektir.

YATIRIMDA FIRSATLAR VE RİSKLER

Sevgili Okurlar, Paranın Yönü Sayfaları ile sizlere kapsamlı ve geniş bir yatırım rehberi sunuyoruz. Sayfa içeriklerimizde hisse senetlerinden, döviz kurlarına, tahvilden yatırım ve emeklilik fonlarına kadar oldukça detaylı içeriklere yer veriyoruz. Bu hafta manşet haberimizde faizlerin yüksek seyrettiği ortamda hazır değerleri güçlü şirketleri ele aldık. Yüksek faiz ortamı, piyasalar için belirsizlikler yaratırken, bu durumdan avantaj sağlayabilecek şirketlerin hangileri olduğu üzerinde durduk. Yatırımcıların karar verme sürecinde önemli olan bir diğer konu ise “sektör mü yoksa şirket mi”. 

Büyüyen sektörlerdeki şirketlere yapılan yatırımlar ile düşük ve yüksek risk kavramlarını irdeledik. Bu bağlamda, inşaat sektörünün geçtiğimiz dönemlerde yaşadığı daralmaya ve beklenen canlanmaya dair analizlerimizle yatırımcılara rehberlik etmeyi amaçlıyoruz. Borsanın Bilge Baykuşu (BBB) Köşemiz, “Acele etme, düşersin!” başlığı ile yatırımda riskleri ve fırsatları anlatıyor. Ayrıca, kamu sektöründe çalışan bir okurumuzun uzun vadeli fon sepeti konusundaki sorusuna yönelik olarak, Zeynep’e SOR köşemizde uzun vadeli yatırımların önemine ve hisse ağırlıklı fonların potansiyeline dikkat çektik. 

Uzun vadeli yatırımlar, yatırımcılara daha rahat risk alma olanağı sunar ve olası düşüşlerde portföyünün toparlanmasına fırsat verir. Yabancı yatırımcıların borsadaki payındaki artış, borsanın 200 günlük ortalamasının test edilmesi ve endeksin yönünün yukarı çevrilmesi gibi piyasa hareketleri de analizlerimiz arasında yer alıyor. Bu tür veriler, seçim sonrası piyasaların nasıl bir yol izleyebileceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Haftanın önemli şirket haberlerine de geniş yer verdiğimiz sayfalarımızda, Arçelik’in globalleşme stratejisi, konkordato sürecindeki Seranova Seramik, ihale kazanan Ekos Teknoloji gibi şirketlerin stratejik kararları ve piyasadaki etkilerini ele alıyoruz. 

Faiz oranlarındaki artışın borçlanma maliyetlerine etkisi, kur endişeleri, emeklilik fonlarına olan ilgi ve fon piyasasındaki trendler gibi konuları da yatırımcıların bilgisine sunuyoruz. Paranın Yönü Sayfaları, yatırım dünyasındaki en son gelişmeleri, detaylı analizleri ve piyasa trendlerini siz değerli okurlarımıza ulaştırmaya devam edecek. Yatırım kararlarınızda size rehber olmayı umuyor, başarılı bir yatırım yolculuğu diliyoruz. İyi okumalar.