Gümüş 2022’de pozitif ayrışacak!

Yayınlama: 16.02.2022 16:46:00 Güncelleme: 16.02.2022 17:13:24

Piyasaların gözü kulağı Rusya-Ukrayna geriliminde… Jeopolitik risklerden kaynaklanan arz endişeleriyle emtia piyasasında yukarı yönlü bir seyir izlendi. Ons altın 1870’den tırmanarak son sekiz ayın zirvesine ulaştı, ons gümüş ise 24 dolara kadar yükseldi… Peki 2022’de gümüş fiyatlarında yön ne olacak? Uzmanlara sorduk…

Gümüş 2022’de pozitif ayrışacak!

BERFİN NİLGÜN ÇİPA/PARAMEVZU.COM ÖZEL HABER

Rusya-Ukrayna krizi emtia piyasasında yakından takip ediliyor. 1850 dolar desteğinde tutunmaya çalışan ons altın Haziran 2021’den bu yana görülen en yüksek seviyeleri test etti. Rusya tarafından gelen olumlu haber akışları altının ons fiyatında sert düşüşe sebep oldu ve 1852 dolar seviyesinde yatay seyrini sürdürmeye başladı.

Brent petrolde de durum farklı değil, piyasalarda risk algısı yükselince Brent petrol 96 doların üzerine çıkarak yedi yıllık zirveye imza attı. Rusya’nın tatbikatlarını tamamlayan bazı birliklerinin üslerine dönme haberi sonrası sert düşüş gösteren petrol fiyatları, bugün yatay bir seyir izliyor.

Emtia piyasasında yaşanan dalgalanmalarda gözler gümüş fiyatlarına çevrildi. Ons gümüş yüzde 4.9 artışla 24 dolar seviyesine kadar yükseldi. Genel görüş ise gümüşün 2022'de pozitif ayrışacağı yönünde. Emtia Piyasası Uzmanı Zafer Ergezen, Rusya’nın önemli gümüş üreticileri arasında yer alması sebebiyle bu cephede yaşanan krizin gümüş fiyatlarında etkili olduğunu belirtti. Ergezen, “23.95 seviyesi özellikle benim baktığım noktada önemliydi. Zaten iki gün bu seviyeyi denemesine rağmen üzerinde kalamadı. Sonrasında gelen satışlarla beraber 23.50 seviyesinin de altına indi. Kısa vadede 23.50 seviyesinin altında kaldıkça bir miktar daha geri çekilmeler olma olasılığı, satış baskısının artma olasılığı yüksek. Burada takip edilecek nokta Ukrayna – Rusya arasındaki gerilim. Savaş beklentilerinin azalmasıyla tekrar bir miktar geri çekilmeler söz konusu olabilir çünkü bu şekilde risk fiyatlaması ortadan kalkıyor” dedi.

“RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ MANİPÜLASYON ARACI OLARAK KULLANILIYOR”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise Rusya-Ukrayna gerginliği ile manipülasyon yapılarak tuzak bir piyasa oluşumu amaçlandığının altını çizdi. Memiş, “Amerika’da artan enflasyonu unutturmak ve dikkatleri başka yere çekmek için bu tezgahın kurulduğunu düşünüyorum. Gümüşün ons fiyatının 23 dolar seviyesinin altına sarkmadan; 22.50 veya 22.60 dolar seviyesine gelmeden yukarıdaki fiyatlamaları köpük fiyatlama ve manipülasyon fiyatlaması olarak görüyorum. Eğer yanılırsam bugün yarın Rusya, Ukrayna’yı işgal ederse, emtia piyasasında bütün ezberler bozulur. Bırakın aşağı yönlü trendi, yeni rekorlarını kıran bir emtia fiyatlaması görürüz. Haliyle gümüşün de tekrar 26-28 dolar belki 30 dolar seviyesine kadar yükselişlerini devam ettirmesi normal olur. Çünkü savaştan bahsediyoruz bu da emtia piyasalarının sevdiği puslu havayı yaratır.” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞ FİYATLARINDA DÖRT KRİTİK SEVİYE

Zafer Ergezen gümüşün ons fiyatında dört kritik seviyeye dikkat çekti: “Gümüş tarafında dört tane ana kritik seviye görüyorum. Bunlar; yaklaşık 22.20 seviyesi 24.20 seviyesi üstünde 26.20 seviyesi ve en yukarda da 28.20 seviyeleri. Bunun tabiki 10 puan altı ve üstü olabilir. Buraları bir kanal olarak görüyorum. Fiyatlarda özellikle talep açığından dolayı ve artan fiziksel taleple birlikte yukarı doğru fiyatlamalar görülebilir ki gümüş birçok alanda kullanılıyor. 22.20 seviyesinin çok aşağı yönlü geçilmesini beklemiyorum çünkü enflasyon da çok fazla. Ama burada yatırımcıların şuna dikkat etmesi lazım daha yön konusunda netlik yok, kararsız bir piyasa var. Burada yönü belirleyecek olan faiz artırımı endişeleri mi yoksa enflasyon endişesi mi daha baskın çıkacak sorusunun cevabı.”

GÜMÜŞ FİYATLARINI YÜKSELTEN NEDENLER

Peki yatırımcı gümüş fiyatlarında hangi haber akışlarını takip etmeli sorusuna Emtia Piyasası Uzmanı Zafer Ergezen şu sözlerle yanıt verdi, “2019, 2010 ve 2011’de faiz artırımları endişeleri ciddi anlamda hem ons altın hem de gümüş üstünde etkili oluyordu. Burada tüm faiz artırma endişelerine rağmen, tahvil faiz getirilerindeki yükselişe rağmen fiyatlarda geri çekilme görmedik. Bu korelasyona bakınca en önemli etkinin enflasyon olduğunu düşünüyorum. O nedenle yatırımcının enflasyon verilerini dikkatli takip etmesinde fayda var. Diğer bir nokta tabiki arz-talep dengesi. Arz-talep dengesini çok dikkatli takip etmek lazım. Arz açığı var bu önemli bir kriter ve dikkatli takip edilmeli. Bir diğer nokta da tabiki tedarik zinciri endişeleri… Özellikle Meksika, Çin, Peru gibi hem Güney Amerika hem Çin hem de Rusya da önemli… Bu ülkelerdeki gelişmeler ve bu ülkelerdeki tedarik sıkıntıları yakından takip edilmeli. Tabiki talebi konuşurken en önemli konu da büyüme… Büyüme verileri de yakından takip edilmeli.”

"SEPETE GÜMÜŞ EKLENMELİ"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, enflasyon endişelerinin devam edeceğini jeopolitik risklerin ise yazın tekrar tırmanacağını beklediğini belirtti. Yatırımcıya tavsiyesi ise sepette gümüşü eksik etmemeleri… Memiş, “Eğer altın yatırımcısı sadece altında bekliyorsa 23 dolar seviyesinin altına sarkmalarda altın ve gümüş almak ucuz hale geleceği için bence altınlarının belli bir miktarında sepete gümüş de eklemeliler. 2022 yılında da 2021 yılında olduğu gibi gümüşün pozitif yönde ayrışmasının olasılığını çok güçlü görüyorum.” dedi.