ABD, AB'den çelik ithalatına sınırlamayı gevşetiyor

Yayınlama: 31.10.2021 10:31:00 Güncelleme: 31.10.2021 10:38:14

Trump döneminde getirilen kısıtlama Biden döneminde gevşetiliyor. Fakat çelik ile alüminyum ithalatına kısıtlama getiren tarifeler şu anlık yürürlükte kalmaya devam edecek. Karara ABD'li sendikalar tepkili

ABD, AB'den çelik ithalatına sınırlamayı gevşetiyor
ABD ve Avrupa Birliği cumartesi günü, AB'nin ABD'ye çelik ve alüminyum ihracatına uygulanan Trump dönemi tarifelerini hafiflettikler bir anlaşma duyurdu.
ABD'li yetkililer, anlaşma kapsamında sınırlı miktarda Avrupa çeliği ve alüminyumunun ABD'ye gümrüksüz girmesine izin verileceğini açıklarken, Associated Press ve Washington Post'a göre ise Trump yönetiminin uyguladığı tarifelerin yürürlükte kalacağı belirtildi.

Kaynaklar Cumartesi günü erken saatlerde Reuters'e verdiği demeçte , AB çelik üreticilerinin anlaşma kapsamında ABD'ye yıllık 3,3 milyon ton çeliği ve ayrıca tarifelerden muaf tutulmuş özel çelik türleri ihraç edebileceklerini söyledi. Anlaşma, AB'den gidecek toplam çelik miktarı yıllık 4,4 milyon tona ulaşacak.

AP'ye göre ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, AB'nin 1 Aralık'ta artırılacak olan ABD malları üzerindeki misilleme tarifelerini düşürmeyi kabul ettiğini söyledi.

Ayrıca anlaşmanın, AB'den ABD'ye ihraç edilen tüm çeliğin orada yapılmasını sağlayacağını söyledi.

Başkan Donald Trump ulusal güvenlik gerekçesiyle, Ticaret Genişleme Yasası'na ithafla Haziran 2018 yılında Avrupa Birliği, Meksika ve Kanada yapımı alüminyum ve çelik üzerinde % 25 tarife ve % 10 tarife getirmişti. Misilleme olarak Avrupa Birliği, motosikletler ve tarım ürünleri de dahil olmak üzere ABD ürünlerine 7,5 milyar dolar değerinde vergi koydu. Ancak Mayıs ayında Avrupa Birliği , ticaret anlaşmazlığı üzerine müzakereleri başlatmak için bazı tarifeleri geçici olarak durdurmayı seçti. 

Elbette bu gelişmeden memnun olmayan Amerikalılar da var. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, Çelik İmalatçıları Birliği ve diğer sanayi ticaret grupları, Mayıs ayında Başkan Joe Biden'a, tarifeleri yerinde tutmasını isteyen bir mektup göndererek, bunun "küresel çelik kapasite fazlası" ve çelik ithalatındaki artış nedeniyle bir zorunluluk olduğunu savundu: “Sektörümüzü ve desteklediği yaklaşık iki milyon işi tehdit etti.”
Mektupta sendika tarifelerin "atıl durumdaki fabrikaların yeniden çalıştırılmasına" ve "işten çıkarılan işçilerin yeniden işe alınmasına" yardımcı olduğunu yazdı.

Bilindiği gibi, ABD Türkiye'yi de çelik konusunda kısıtlamaya tabi tutmuş, AB'nin de Türk çeliğine koyduğu kısıtlamalar Türk çelik üreticilerinin yönünü uzakdoğu pazarlarına çevirmesine neden olmuştu. Biden yönetimiyle gelen bu global ticareti hareketlendirici adımın Türkiye'ye de yansıyıp yansımayacağı merakla bekleniyor.