Akbank'taki sorun neden kaynaklandı?

Yayınlama: 07.07.2021 15:30:00 Güncelleme: 07.07.2021 15:40:57

Akbank POS, ATM para çekme, yatırma, mobil uygulamaya giriş gibi bir sürü sorun yaşandı. Peki Akbank sistemleri neden çalışmadı?

Akbank'taki sorun neden kaynaklandı?
Dünden bu yana devam eden Akbank'tali dijital kriz, bankanın sistemlerini tüm kullanıcıları için erişilmez kılarken, Türkiye bankacılık tarihinde eşi olmayan bir durumun ortaya çıkmasına sebep oldu. Digital Report'tan Aytun Çelebi konuyu Akbank, diğer bankalar ve siber güvenlik uzman ve yöneticileriyle konuştu.

Markette alışveriş yaparken kasada, benzin istasyonunda, para transferi veya fatura ödemesi yapmaya çalışırken mobil uygulamada, ATM'den para çekerken veya ATM'ye para yatırırken kısaca her yerde Akbank müşterilerinin karşılaştığı sorun nereden kaynaklanıyor? Ve neden sorun bu kadar uzun sürdü.

Bankacılık sisteminde kısa süreli erişim problemleri zaman zaman her bankada oluyor. En azından Türkiye’de biz bunu yaşıyoruz. Market ya da POS cihazı ile alışveriş senaryosunda POS’un bozuk olması ya da merkezle bağlantı kuramaması da alıştığımız bir durum. Ancak ATM’den para çekememek, banka şubesindeki sistemlerin kullanılamaz hale gelmesi ciddi bir probleme işaret ediyor.

Akbank’ı tercih eden esnaflar, şirketler ya da e-ticaret altyapıları için neredeyse iki günü bulan bu kesinti, tüm finansal işleyişleri ve belirli şirket fonksiyonlarını kısmen ya da tümden durdurmaya varan bir olaylar silsilesine sebep olabiliyor.

Sistemsel sorun sonrası Akbank tarafından toplam üç açıklama yapıldı.






Daha çok "Siber güvenlik problemi yok, bize güvenebilirsiniz" mesajı veren bu açıklamalar, ilk endişeyi bastırmak için makul gözükseler de “sistem yavaşlaması” açıklaması biraz da tepki gördü.

AKBANK ATM, POS, MOBİL UYGULAMA NEDEN ÇALIŞMIYOR?
Akbank’tan farklı kaynaklar, başka bankalar ve siber güvenlik sektöründeki çalışan uzman ve yöneticilerle bu konuyu konuştum. Öncelikle son dönemde tüm dünyada etkili olan siber güvenlik saldırıları açısından herkesin içinin rahat olması gerektiği belirtiliyor. Kaynaklara göre bu bir siber saldırı değil. Bankanın açıkladığı gibi bir sistem yavaşlaması da değil.

Aytun Çelebi'nin edindiği bilgilere göre bu kesinti; birçok bankada olduğu gibi Akbank’ta da IBM’in DB2 veritabanı sunucusu üzerinde çalışan mainframe’deki sıkıntı sebebiyle gerçekleşiyor. Üstelik banka müşterisine yansımadan daha önce başlamış bir sıkıntı. Sıkıntı kısa sürede çözülemeyince, SLA kapsamında IBM’in de çözüm için çağrıldığı da gelen bilgiler arasında.

AKBANK'TA SORUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?