Alüminyumda kriz Hint cephesinden yaklaşıyor

Yayınlama: 13.10.2021 10:51:00 Güncelleme: 13.10.2021 11:04:17

Hindistan'daki 135 termik santralin 107'sinde bir haftadan fazla dayanacak kadar kömür yok, 17'si zaten tükendi ve 21'inin sadece bir günlük stoğu kaldı. Alüminyum krizi ışık hızıyla yaklaşıyor

Alüminyumda kriz Hint cephesinden yaklaşıyor
Hindistan, kömür stoklarının sadece dört günlük bir arza düşmesinden sonra Çin'i karartana benzer bir güç krizinin ortasında buluyor. Kömür kıtlığı, Hindistan'ın imalat sektöründe maliyetleri artırıyor ve bunun hızla enflasyondaki artışı besleyebileceği endişesini uyandırıyor.

Kömür, Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisinde elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Ülkedeki Merkezi Elektrik Kurumu verilerine göre ülkedeki 135 termik santralin 107'sinde bir haftadan fazla dayanacak kadar kömür yok, 17'si zaten tükendi ve 21'inin sadece bir günlük stoğu kaldı.

Hindistan'ın elektrik krizi alüminyum, çelik, petrol ve diğer ürünler için emtia piyasasını çoktan vurdu. Hindistan sanayi kuruluşu Alüminyum Derneği, devlet tarafından işletilen kömür madenlerinin Hindistan'daki alüminyum fabrikalarına kömür tedarikini durdurduğunu ve bunun da üretimi aksattığını söyledi.

Hindistan Maden Endüstrileri Federasyonu ayrıca, stoklar kritik seviyelere düşerken, akut bir kömür krizinin alüminyum üreticileri için "güvencesiz bir durum" yarattığını söyledi.

Kedia Commodity Comtrade direktörü Ajay Kumar Kedia, alüminyum üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40'ını kömürün oluşturduğunu ve bir kıtlık olması durumunda, kapatmaların gerçekleşeceğini veya üreticilerin çok yüksek bir fiyata kömür ithal etmek zorunda kalacağını ve bunun erken belirtilerinin şimdiden başladığını söyledi. 

ALÜMİNYUM FİYATLARI 13 YILIN İZRVESİNE YAKLAŞTI
Kedia, güçlü talep ve yaygın kıtlık nedeniyle alüminyum fiyatlarının 4 Ekim itibariyle 13 yılın en yüksek seviyesine yaklaştığını da sözlerine ekledi. Hükümet, haneler üzerindeki etkiyi azaltmak için enerji yoğun endüstriler cephesinde elektriği kısıtlamaya odaklandığından, genel bir elektrik kıtlığı daha yavaş büyüme ve talep endişelerini artırdı.

Emtia analisti firması Motilal Oswal Securities bir raporda, piyasanın ayrıca diğer emtia ve enerji fiyatlarından, küresel arz yönlü aksaklıklardan ve olumsuz tahvil-özsermaye getiri dinamiklerinden kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Raporda, ithal kömür ve petrokömür fiyatlarının geçen yıl neredeyse iki katına çıkması, çimento şirketlerini etkiledi ve FAVÖK marjlarının yıllık 260 baz puan azalarak yüzde 21.8'e düşmesi bekleniyor.

Hint emtia takipçisi SteelMint'e göre, Hindistan'ın demir cevheri ihracatı geçtiğimiz hafta Çin'in zayıf talebi üzerine yıllık yüzde 76 düşüşle 2,8 mt'a geriledi. Nomura Financial Services'in bir raporuna göre, Çin'deki elektrik kesintileri, çelik üretiminde kullanılan yakıt kıtlığına ilişkin endişeler nedeniyle fiyatların artmasına neden oldu. Daha önce bir ton kömür için 4.000 rupi (53$) ila 6.000 rupi (79$) arası ödeme yapan çelik üreticilerinin şimdi 8.000 rupiden (106$) 12.000 rupiye (159$) çıktığı bildiriliyor.

Jindal Steel ve Güç Genel Müdürü VR Sharma, çelik fabrikalarının kömür tedarik etmek için üç ila dört kat daha fazla ödeme yapması nedeniyle çelik fiyatlarının önümüzdeki aylarda artmasının beklendiğini söyledi.

Uzmanlar, krizin aylarca sürdüğüne ve daha da kötüleşebileceğine inanıyor.

Yeni Delhi Sosyal Bilimler Enstitüsü Malcolm Adiseshiah Kürsü Profesörü Arun Kumar, "İkinci COVID dalgasının Hindistan'ı vurduktan sonra ekonominin bu kadar hızlı yeniden açılmasını ve elektrik talebinin pandemi öncesi seviyelere ulaşmasını beklemiyordu" dedi. Hindistan'da elektrik talebi son iki ayda pandemi öncesi seviyelere göre yüzde 17 arttı. Ülkedeki elektrik talebi, 2020'de aylık 15 GW artışla Ekim ayında 174 gigawatt'a ulaştı.

Arun, uluslararası pazarda kömür fiyatının yüzde 40 arttığını ve ithalatın iki yılın en düşük seviyesine düştüğünü, aynı zamanda elektrik talebinin arttığını, dolayısıyla kıtlığın arttığını söyledi. Muson mevsiminin bu yıl özellikle uzun olduğundan, orta ve doğu Hindistan'ı sular altında bırakarak kömür madenciliğini imkansız hale getirdiğinden ve sıkıntılara yol açtığından bahsetti.

Hindistan ikinci en büyük kömür ithalatçısı, tüketicisi ve üreticisi ve dünyanın dördüncü en büyük rezervlerine sahip. Ağırlıklı olarak Endonezya, Avustralya ve Güney Afrika'dan ithal ediliyor. Derecelendirme kuruluşu S&P'nin birimi CRISIL, arz kısıtlamaları ve Çin ile başka yerlerden gelen yüksek talep nedeniyle Avustralya ve Endonezya termal kömür fiyatlarının bu mali yılın geri kalanında artmasını beklediğini söyledi.

KÖMÜR FİYATINDA İNANILMAZ ARTIŞ
Örneğin, Mart ayında ton başına 60$ olan Endonezya'dan gelen kömürün fiyatı Eylül ayında 200$'a yükseldi. Arun, şu anda bir elektrik kriziyle karşı karşıya olan Çin'in Güney Afrika, Kolombiya, ABD ve Kanada gibi kömür ihracatçılarına bakabileceğine ve bunun fiyatları daha da yükselteceğine ve tedarik zincirlerini zorlayabileceğine inanıyor.

Hindistan Enerji Bakanı RK Singh, arz sıkışıklığının ülkede henüz elektrik kesintilerine yol açmamasına rağmen, kömür tedarik durumunun altı aya kadar "rahatsız edici" olacağını söyledi. Hindistan'ın kömür sekreteri Anil Kumar Jain, elektrik santrallerine teslimatların günde 60.000 ila 80.000 ton arasında kısa olduğunu belirtti.

Kömür kıtlığı, yüksek petrol fiyatları ve düşük ekonomik aktivite, Hindistan'ı yüksek enflasyon riskine soktu.

Motilal Oswal Securities emtia analisti Harshal Barot şunları söyledi: "Büyük bir kömür kıtlığı var. Pahalı kömür ithalatı ve yedi yıllık yüksek ham petrol fiyatları artışıyla ithalat faturaları artacak. İthalat faturaları artmaya başlarsa, Hindistan para birimi değer kaybedecek. Para birimi ne zaman değer kaybederse, mallarınız ne olursa olsun, fiyatları artacaktır."

"Şirketler ayrıca maliyetleri tüketicilere aktarmaya başlayacaklar... Daha sonra sadece ithalat değil, yerel üreticiler de ham petrol ve elektrik için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak."

Arun, "Son dört aydır enflasyon endişe verici derecede yüksek. Toptan eşya fiyat endeksi %10'un üzerinde ve tüketici fiyat endeksi Haziran ayında Hindistan Merkez Bankası'nın tolerans bandının üzerinde olan %6'yı geçti" dedi.

Petrol fiyatları, gaz ve sarf malzemeleri, elektrik faturaları, çelik, çimento ve alüminyumun yakında listeye katılmasıyla zaten tüm zamanların en yüksek seviyelerinde. Arun, tedarik zincirinin küresel çapta darbe aldığını ve işsizliğin çok az ekonomik faaliyetle tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu ve bunun Hindistan için bir sınav olacağını söyledi.