Bitcoin'deki manipülasyon ve Grayscale saadet zinciri!

Yayınlama: 26.07.2021 14:30:00 Güncelleme: 26.07.2021 15:53:08

Yatırımcı Bitcoin fiyatları neden yükseliyor neden düşüyor diye tartışadursun, Grayscale çevresinde oluşan zincir mekanizması, tüm analizleri boşa çıkarıyor. İşte spekülasyonun arkasındaki ilginç isimler

Bitcoin'deki manipülasyon ve Grayscale saadet zinciri!

Bitcoin fiyatları tarihi zirvesine neden çıktı, peki o tarihi zirveden neden düştü? Neden aylarca yerlerde süründü? Ne oldu da 4-5 günde yeniden sert yükselişe başladı? Akılda deli sorular. Bir yanda Elon Musk'ın ikide bir çıkıp ortaya Bitcoin fiyatlarını temelinden sarsacak açıklamalar yapması, bir yanda yılların mevzusu Çin'le ilgili çıkan yasak haberlerinin hala fiyatlarını etkileyebiliyor olması. Aynı haber Bitcoin fiyatını tekrar tekrar düşürebilir mi soruları. Nihayetinde Dogecoin'in iki kurucusunun, iyi sebeplerle ortaya çıkan kripto para piyasalarının çok güçlü kartellerin elinde oyuncak olduğu açıklamaları...

Dogecoin'in kurucusu: Kripto para piyasası büyük para kartellerinin elinde

Gelin bu ilişkiler yumağına biraz daha derinden bakalım. Bu ayın ilk haftalarından Prof. Dr. Özgür Demirtaş tarafından uzunca bir flood ile giriş yapılan Grayscale Bitcoin Trust Fonu'nun (GSBT) detaylarıyla başlayalım. Ne diyordu Özgür Hoca?
Grayscale gibi kapalı uçlu kripto para yatırımı fonlarının çalışma sisteminin, Bitcoin fiyatları ile GSBT fiyatları arasındaki farka dayandığını, birçok dev kripto para balinasının bu aradaki fark üzerinden açtığı short pozisyonlarla büyük karlar sağladığı, temel olarak Grayscale'in hisse fiyatlarının Bitcoin fiyatlarından daha yukarıda olması nedeniyle Mart 2021'e kadar bir çeşit saadet zincirinin rahatça işlediğini fakat bu tarihten sonra Grayscale'in hisse fiyatlarının Bitcoin fiyatının atına gerilemesiyle Net Aktif Değeri'nin getirdiği primin negatife döndüğünü ve bununla birlikte Bitcoin fiyatlarında spekülasyonların (bize göre ise manipülasyon) başladığını anlatıyor özetle. Bu açıdan 13 Temmuz'u takip eden günlerde bu oyunu oynayan dev(!) fonların Bitcoin fiyatını düşürüp, zarar etmemek için ucuz fiyattan Bitcoin almak zorunda olduğunu anladık. Öyle de oldu mu? Evet oldu. 20 Temmuz'da Bitcoin fiyatı 30 bin doların da altına indi. Ertesi gün ise BTC fiyatı 32 bin doların üzerindeydi. Peki neden?
Çünkü Bitcoin fiyatı üzerinde etki gücü yüksek birkaç isim canlı yayında Bitcoin ile ilgili görüşlerini paylaştı sürpriz bir şekilde. Kimdi bu isimler?

İsimleri not alın, çünkü biraz sonra bu isimlere geri döneceğiz: 

TESLA'nın kurucusu Elon Musk
Twitter CEO'su Jack Dorsey
Kripto para yatırımcılarının çok yakından tanıdığı bir isim Cathie Wood.

Şimdi Özgür Demirtaş'ın bahsettiği fakat isim vermekten özenle kaçındığı bu manipülasyon oyununu kim oynuyordu? Özgür Hoca, çok büyük yatırımcılar ve bunlardan birinin kripto para piyasasında çok iyi bilinen fakat sosyal medyada pek de sevilmeyen diyerek bir işaret çakıyor aslında.

Peki biz bu senaryoyu biraz daha ileriye götürelim ve yine belgeler üzerinden gidelim.
Oyunun merkezinde olan Grayscale'in en büyük hissedarları kim? Bu analiz bizi aslında bu büyük younculara götürecek.
  

Hissedar Hisse Oranı (%) Sahip Olunan Hisse Alınan Satılan  Toplam Değişim (%)
ARK Investment Management LLC 1.25 8,685,452 -32,049 -0.37
Horizon Kinetics Asset Management... 0.34 2,316,550 0 0
Miller Value Partners LLC 0.22 1,500,000 1,500,000  
Toroso Investments LLC 0.09 613,514 0 0
Scopus Asset Management LP 0.05 321,016 147,683 85.2
Simplify Asset Management, Inc. 0.04 306,127 0 0
Systelligence LLC 0.04 261,669 261,669  
Williams Jones Wealth Management ... 0.02 165,735 37,625 29.37
IFP Advisors, Inc. 0.02 139,033 -47,608 -25.51
tru Independence Asset Management... 0.02 121,555 -739 -0.6


Şimdi gelelim en büyük hissedarın kimler olduğuna:

ARK Investment Management: Grayscale Bitcoin Trust'ta ezici bir şekilde en yüksek paya sahip olan kurumsal yatırımcı. Peki CEO'su kim? Cathie Wood. Sürpriz! Evet, Bitcoin fiyatı dibi gördükten bir gün sonra Elon Musk ve Jack Dorsey ile canlı yayın yapan ve o canlı yayında aylardır "Bitcoin şöyle çevre düşmanı, BTC ile ödeme almayabilirim, Dogecoin uçacak" imalarıyla BTC yatırımcılarını canından bezdiren Elon Musk, BTC birden yeşillenmiş gibi Tesla'da Bitcoin ile ödeme almaya başlayabilecceğini açıkladı. Twitter CEO'su Jack Dorsey ise bu sözlerin ardından gelen yükselişe, hissedarlarına acilen Bitcoin almaları gerektiği çağrısı yaparak mum dikti.
Ne büyük tesadüf...

Cathie Wood'a gelince. Elon Musk'ın Bitcoin'in çevreci olmadığını söyleyerek fiyatların 28 bin dolarlara imesine neden olduğu açıklamalarını desteklediği, bu seviyelerden yüklü BTC alımları yaptığı, ardından da yaptığı açıklamalarla tekrar Bitcoin fiyatlarını yükselttiği günler hala hafızalarda. Çok da uzağa gitmeye gerek yok. 19 Temmuz'da dip fiyatlardan ARK Investment, Grayscale'den de 310 bin 67 adet hisse satın aldı.

Daha da ilginci Jack Dorsey'nin Bitcoin'e yatırım çağrısının hemen ardından ARK Investment'ın 123 bin 786 adet de Twitter hissesi satın almasıydı.

Peki burada bir soru. Acaba Elon Musk, elinde olduğunu söylediği Bitcoin yatırımlarını kendi hesaplarından mı yapıyor? Yoksa ARK Investment gibi portföy yönetim şirketleri aracılığıyla mı? Elon Musk'ın elinde hiç kripto para varlığı olmadığını, 25 Bticoin'den oluşan bir cüzdanından tasarruf ettiğini söylediği açıklamaları hatırlıyoruz. Fakat kripto paralarla ilgili bu kadar çok yorum yapan birinin, elinde hiç kripto para olmadığından kastı, onun yerine Grayscale gibi Bitcoin kapalı uçlu fonlarına yatırım yapıyor olması olabilir mi?

Yine büyük hissedarlar arasında dikkat çeken bir diğer isim: Miller Value Partners'ın sahibi olan efsanevi yatırımcı Bill Miller. Servetinin çok büyük bölümünü Amazon hissesi yatırımlarından kazanan Miller'ın son büyük bahsi de kripto paralar. Warren Buffet'ın muhafazakar yatırım tarzının aksine Miller kripto paralar konusunda oldukça şahin. Miller-Amazon ilişkisini düşününce insanın aklına ister istemez bugünkü yükselişin en önemli sebebi olan Amazon'un bu yıl sonuna kadar Bitcoin ile ödemeleri kabul edebileceği dedikoduları geliyor. İlgilidir, ilgisizdir bilinmez. Fakat yine çok büyük bir tesadüf.