Dolar güçlendi emtia fiyatları sert düştü

Yayınlama: 22.06.2021 11:09:00 Güncelleme: 22.06.2021 11:33:46

Emtia fiyatları haber akışından etkilenerek zor bir ay geçirdi

Dolar güçlendi emtia fiyatları sert düştü

Emtia rallisi bu ay ciddi bir darbe aldı. Çin’in yükselen fiyatları soğutmak için adımlar atması ve Fed’in beklentilerden önce faiz artışına işaret etmesiyle doların güçlenmesi emtia fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Değerli metallerden endüstriyel metallere ve tarım ürünlerine kadar tüm emtia ürünlerinde geri çekilme yaşandı. Büyük miktarda teşvik, ekonomilerin yeniden açılması, yeşil ekonomi yatırımları ve güçlü Çin talebi bu yıl hammadde fiyatlarında büyük artışlar getirdi, bazı ürünlerin fiyatı rekor seviyeye çıktı.

FED FAİZ ARTIŞ SİNYALİ VERDİ ALTIN DÜŞTÜ

Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya beklenenden daha erken başlayabileceğinin sinyalini vermesi ve doların yükselmesiyle altın fiyatları mayıs ayının başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ons altın 1.870 dolar seviyesinden başladığı geçtiğimiz haftayı yüzde 6’ya yakın değer kaybıyla 1.767 dolardan tamamladı. Kıymetli metal genellikle enflasyona karşı bir önlem olarak tercih edilse de, Fed yüksek enflasyonun uzun sürmesine izin verilmeyeceğinin sinyalini vererek teşviklerin daha hızlı daralması için kapıyı açtı. Bu, faiz getirmeyen altının cazibesini azaltıyor. Kısa vadede fiyatların güç kazanması için 1.805 doların üzerinde kalıcı olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlara göre, 1.785’in altındaki kalınması teknik görünümü zayıflatabilir. Uzun vadeli beklentilere bakıldığında UBS Group, fiyatların yıl sonuna kadar ons başına 1.600 dolar olacağını tahmin ediyor. Commerzbank ise üçüncü çeyrek için altın fiyat beklentisini 1.900 dolardan 1.850 dolara indirmekle birlikte, 2021 sonunda 2.000 dolar/ons tahminini sürdürüyor.



GETİRİ ŞAMPİYONU BAKIR BU SEFER GERİLEDİ

Endüstriyel metal piyasalarına bakıldığında, bu yılın getiri şampiyonlarından bakırın fiyatı geçen hafta yüzde 9 gerileyerek 2 ayın en düşük seviyesine indi. Çinko yüzde 7, nikel yüzde 6, kalay yüzde 5 ve alüminyum yüzde 3. 2, kurşun yüzde 2.5 düşüş gösterdi. Değerli metallerde de sert gerileme yaşandı. Altın haftalık bazda yüzde 6 değer kaybetti, gümüşteki düşüş yüzde 8’e yaklaştı, platin yüzde 10 geriledi. Tarımsal emtia piyasalarında soya fasulyesinin fiyatı 1 hafta içinde yüzde 7.5, palm yağı fiyatı yüzde 6.5 düştü. Bu iki üründe aylık düşüş ise sırasıyla yüzde 9.25 ve yüzde 20.41 olarak gerçekleşti.



BAKIRDA TALEBİN HIZ KESMESİ FİYATLARI BİR SÜRE BASKILAYABİLİR

Bir yıl süren ralliyle mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan kırmızı metal özellikle Çin’den gelen talepten güç buldu. Fiyatlar yılbaşından bu yana 18 yükseldi. Ancak imalatçılardan gelen siparişlerin azalmaya başladığına dair işaretler var. Londra Metal Borsası (LME) verileri, stok artarken, nakit ve 3 ay vadeli işlem fiyatları arasındaki farkın azaldığını gösteriyor. Bu da talebin hız kestiği olarak yorumlanıyor. Bakır fiyatlarında artış bekleyenler, yenilenebilir enerji ve elektrikli araç yatırımlarının Avrupa ve Kuzey Amerika'da talebin canlanmasını sağlayacağından emin. Yine de, bakıra yönelik harcamaların fabrika siparişlerine yansımasının biraz zaman alabileceği ve azalan talebin fiyatları bir süre baskı altında tutabileceği belirtiliyor. TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, ”Çin emtia fiyatlarıyla mücadele etmek için spekülatif alımları denetleyerek ve metal rezervlerini serbest bırakarak fiyatlar üzerinde baskıyı artırıyor” şeklinde konuşuyor.