Emtia fiyatları geçen hafta hızlı yükseliş kaydetti

Yayınlama: 26.04.2021 15:42:00 Güncelleme: 26.04.2021 15:49:40

Emtia fiyatlarında geçen hafta talebin artacağına yönelik beklentiler ve dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle hızlı yükseliş kaydedildi. Geçen hafta paladyum 2.929 dolarla tarihi zirvesini, bakır da 4.357 dolarla Ağustos 2011'den itibaren en yüksek seviyesini gördü.

Emtia fiyatları geçen hafta hızlı yükseliş kaydetti

Talebin artacağına yönelik beklentiler ve dolar endeksindeki düşüş, emtia fiyatlarını yukarı yönlü etkilerken, değerli metaller arasında yer alan paladyum ve bakır dikkati çekti. Geçen hafta paladyum 2.929 dolarla tarihi zirvesini, bakır da 4,357 dolarla Ağustos 2011'den itibaren en yüksek seviyesini gördü. Küresel bazda otomotiv endüstrisinde iyileşme olacağına ilişkin beklentiler paladyum fiyatlarını olumlu etkilerken, analistler, arza yönelik endişelerin paladyum fiyatlarının yükselmesine neden olan önemli faktörler arasında yer aldığını belirtiyor.

Soğuk hava koşulları  tarım emtialarının fiyatını yükseltti

Altyapı ve yeşil enerjiye yönelik yatırımların artacağına yönelik beklentiler de geçen hafta bakır fiyatlarının yükselmesini sağladı. Tarım emtialarında da geçen hafta kayda değer yükselişler görüldü. Soğuk hava koşulları nedeniyle arza yönelik endişeler sonucu tarım emtialarının fiyatında yükseliş olurken, mısırda yüzde 10,5, buğdayda yüzde 8,5, soya fasulyesinde yüzde 6,5, kahvede yüzde 5,5, pamukta yüzde 4 ve şekerde yüzde 1,5'in üzerinde fiyat artışı yaşandı. Özellikle arza yönelik endişeler fiyatların hızlı bir şekilde yukarı yönelmesine yol açtı.Dolar endeksi ve tahvil faiz getirilerindeki geri çekilme durumu emtialara olumlu yansımaya devam ediyor.

ABD'deki soğuk hava ve Brezilya'daki kurak hava nedeniyle emtialara yönelik arz endişelerinde artış oldu. ABD ve Brezilya, dünyanın en büyük tarım emtiaları ihracatçıları ülkeleri arasında yer alıyor. Mısırın geçen haftayı sert yükselişle tamamladı ve Çin kaynaklı talebin mısır fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.  ABD'de havanın soğuması ve Brezilya'daki kuraklık endişelerinin mısıra yönelik arz endişelerinin artmasına yol açtı.

 

Kahve zincirleri ve turizmin açılması,

kahveye olumlu yansıyacak

Ekonomilerin açılacağı beklentilerinin kahve fiyatlarını olumlu etkileyeceğini belirten uzmanlar, kahve zincirleri ve turizm sektörünün açılmasının kahve talebine olumlu yansıyacağı öngörüsünde bulunuyor.  Aşılama ile ilgili haberler ve kısıtlamaların azaltılacağı haberlerinin de kahve piyasası üzerindeki pozitif etkisinin devam edeceği öngörülüyor.