Enflasyon korkusu altının önündeki duvarı kaldırıyor

Yayınlama: 26.10.2021 10:01:00 Güncelleme: 26.10.2021 10:19:05

Boğaların güçlendiği altın piyasasında hem ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş hem de enflasyonun kalıcı olacağı korkusu, yeni yükselişler getirebilir. Geri çekilmelerde ise fırsat seviyeleri 1790-1795 dolar

Enflasyon korkusu altının önündeki duvarı kaldırıyor
Altında gece yaşanan hafif düşüş beklentilerin bzoulmasına pek neden olmuş değil. Çünkü konsolidasyon 1800$/ons psikolojik seviyesinin üzerinde. Gümüş yüzde -0.68 düşüşle 24.40$/ons'tan işlem gördü. Emtiaların geri kalanında karmaşık seyir hakim. Bakır ve spot WTI ticareti hafif satıcılı.

Gecelik risk duyarlılığı açısından, ASX (%0.03) ve Nikkei 225 (%1.77) borsaları yükseldi ancak Şanghay Bileşik Endeksi değerinin -%0.36'sını kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli işlemleri pozitif bir açılışa işaret ediyor.

Döviz piyasalarında en büyük hareketlilik yüzde 0.22 yükselen Avustralya Doları'nda oldu, onu yüzde 0.20 yükselişle Japon Yeni izledi. Kripto alanında BTC/USD yüzde 1 değer kaybetti ancak hala 62.465 $ gibi yüksek bir seviyede işlem görüyor.

DÜNDEN BİR ÖZET GEÇMEK GEREKİRSE...
Alman IFO Enstitüsü, tedarik zinciri sorunlarının endüstri ihracatını da etkilemeye başladığını söylüyor.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu, ABD'li Treas Sec Yellen ile görüştü. Çin konuşmayı "pragmatik, samimi ve yapıcı" olarak nitelendirdi.

Çin'in devlet planlamacısı, uzun vadede kömür fiyatını istikrara kavuşturmak için çalıştığını söyledi.

Elon Musk, kısa vadede güçlü enflasyonist baskı gördüğünü bir tweetle dile getirdi.

Avustralya İş Güveni Göstergesi Ekim ayında +%10,2.

Eylül ayı için Japonya ÜFE yüzde 0.9 (beklenen %1, önceki %1).

Önceki Fed Başkanı Greenspan, yüzde 2 hedefinin üzerinde kalıcı bir enflasyon tehdidi görüyor.

Mastercard ve kripto şirketi Bakkt, kripto para kartı ödemelerini etkinleştirmek için ortaklık kurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, OPEC+'ın 4 Kasım toplantısında petrol üretimini günde 400 bin varil artırma anlaşmasına bağlı kalmasını istiyor.

Seansın geri kalanına bakıldığında öne çıkanlar arasında ABD tüketici güveni, yeni ev satışları ve daha büyük kazançlar (Twitter, Microsoft ve Alfabe) sayılabilir. 

ALTINDA BOĞALAR GÜÇLENİYOR
Altının ons fiyatının 1.800$'ı aşan gücü yükseliş beklentilerinin sürmesini sağlıyor.

Altın pazartesi günü yeniden pozitif ivme kazandı ve birkaç-haftalık zirvelerine yakınlaştı. FXStreet'ten Haresh Menghani'nin belirttiği gibi, 100/200 günlük Basit Hareketli Ortalama'nın üzerinde kabul, altın piyasasındaki boğaları destekliyor. 

1790-1795 DOLAR ALIM FIRSATI
1.795-90$ bölgesine doğru bir geri çekilme satın alma fırsatı olarak nitelendiriliyor. Yatırımcılar, Tüketici Güven Endeksi, Richmond İmalat Endeksi ve Yeni Ev Satışları verilerini içeren Salı günkü ABD ekonomik raporundan ipuçları alacaklar. Bu, ABD tahvil getirileri ile birlikte dolar fiyat dinamiklerini etkileyecek ve altına bir miktar ivme kazandıracak gibi görünüyor.

1812-1814 DOLAR ARA DİRENCİ GÜÇLÜ GEÇİLMELİ
1.812-14 dolarlık ara direncinde tekrarlanan başarısızlıklar, daha fazla alım için biraz dikkatli olunmasını gerektiriyor. Bununla birlikte, piyasa psikolojisi yükseliş lehine olmaya devam ediyor ve 1.832-34 dolarlık güçlü direnç bölgesine yönelik bir hareket beklentilerini destekliyor.
1.795-90 $ bölgesi civarında teknik olarak önemli hareketli ortalamalar kesişiyor, direncin kırılma noktasına doğru herhangi bir geri çekilmenin, satın alma fırsatı olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Bunun da, 1.782-1.781 dolarlık yatay desteğin yakınındaki olumsuzluğu sınırlamaya yardımcı olacağı düşünülüyor. Fakat destekler kırılamaz ve satış tarafı güçlenirse bu durumda kısa vadede görünümün olumsuz etkilenmesinin bulunduğu ve altın fiyatlarının 1.760 dolarlık destek bölgesine geri çekilmesine neden olabileceği dile getiriliyor.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE?
Yatırımcılar para politikasına ilişkin görünüm için bir sonraki Fed toplantısını beklerken, altın fiyatları enflasyona ilişkin endişelerin devam etmesiyle yükseliyor.
İngiltere'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael Hewson, enflasyonun geçici olacağına dair bir algı olsa da, kalıcı bir baskı unsuru olduğunu söyledi.

Fed Jerome Powell Cuma günü, yüksek enflasyonun gelecek yıl muhtemelen azalacağı görüşünü yineledi ve bu da altın fiyatlarının önceki oturumda Eylül ayındaki yüksek seviyelerinden gevşemesine neden oldu.
Ayrıca ABD merkez bankasının varlık alımlarını azaltarak ekonomiye verdiği desteği azaltma sürecini başlatması gerektiğini, ancak henüz faiz kadranına dokunmaması gerektiğini söyledi.

Exinity Han Tan'ın baş piyasa analisti, "Powell'ın son yorumları, enflasyonun daha uzun süre devam edeceğine dair endişeleri artırmış olabilir, bu da enflasyondan korunma olarak altın için daha güçlü bir talebi körüklüyor" dedi.

Tan, "Ve Powell, Fed'in faiz artırımına başlamadan önce daha uzun süreç gördüğüne göre, böyle bir görüş, altındaki boğaları hafta başında 1.800 doları almaya teşvik ediyor" dedi.
Bir sonraki FOMC toplantısı 2-3 Kasım'da yapılacak.

Yatırımcılar ayrıca Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü yapılacak toplantılarını da izleyecek.

ARTIK YÜSEK ENFLASYONUN KALICI OLACAĞI İNANCI ARTIYOR
Commerzbank analisti Daniel Briesemann bir notta, piyasaların daha yüksek enflasyon fiyatladığını ve birçok katılımcının mevcut yüksek enflasyon seviyesinin artık yalnızca geçici olmadığına inandığını söyledi.

“Altın, bir değer deposu rolünde bundan faydalanıyor” diye ekledi.

10 YILLIK TAHVİLLERDEKİ YÜKSELİŞ DE TETİKLİYOR
Bu arada, gösterge 10 yıllık tahvillerin getirileri ve ABD doları yükseldi ve değerli metalin cazibesini azalttı.

Spot gümüş yüzde 0.4 artışla 24.40$/ons'a yükseldi. Platin yüzde 0.1 yükselerek 1.041.06 dolara, paladyum yüzde 0.9 artışla 2.039.87 dolara yükseldi.