Euro, dolar, Bitcoin, Ethereum ve altın için 2022 fiyat tahminleri

Yayınlama: 10.10.2021 14:09:00 Güncelleme: 10.10.2021 14:28:50

Parasal genişlemenin sonu, Fed'in şahin söylemlerinin artması, Ethereum'un Bitcoin'in tahtını zorlaması ve altına dönüş olasılıkları. İşte 2022 kehanetleri

Euro, dolar, Bitcoin, Ethereum ve altın için 2022 fiyat tahminleri
Küresel ekonomi, COVID-19 pandemisinin etkilerinden kurtuluyor ve bu süreç 2022'de de devam edecek. En azından. Yüzde 6'lık küresel GSYİH büyümesi tahmini bu yıl korunuyor. Ön tahminlere göre büyüme (yeni “sürprizler” olmadıkça) gelecek yıl yaklaşık yüzde 5'e kadar devam edecek. Ancak, bu ortalama bir gösterge ve ulusal para birimlerinin oranlarını etkileyecek olan farklı ülke ekonomilerinin toparlanma oranlarındaki fark olacak.

Pandeminin başlangıcından bu yana EUR/USD paritesinin oldukça farklı vektör davranışlarını görebilirsiniz. Mart 2020'de 1.0635'ten başlayan parite, Ocak 2021'in başlarında zaten 1.2350'deydi. Doların zayıflaması, parasal genişleme (QE) politikasının bir parçası olarak ABD ekonomisinin büyük bir dolar kütlesiyle yoğun şekilde pompalanmasından etkilendi. 

2021'nin başı ve Beyaz Saray'a Joe Biden yönetiminin gelişiyle birlikte, pazarda daha fazla istikrar ve parasal genişlemenin yakında sona ermesi beklentisi vardı. Daha da önemlisi, makroekonomik göstergeler, özellikle enflasyon ve işgücü piyasası toparlanması cesaret vericiydi. Dolar güç kazandı ve EUR/USD paritesi Mart sonunda 1.17'ye düştü.

Ancak Fed liderliğinde güvercin hissi hakim oldu, ekonominin parayla pompalanması devam etti, niceliksel genişleme programının kısılmasının başlangıcı süresiz olarak ertelendi ve taban faiz oranını yükseltmeyi düşünmek bile mümkün olmadı. Ve parite yine önemli psikolojik seviye olan 1.20'nin üzerine çıkarak 1.2265'e ulaştı.

PARASAL SIKILAŞMA YIL SONUNDA BAŞLAYIP 2022'DE TAMAMLANABİLİR
Avrupa merkez bankaları ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki rekabet kesinlikle burada bitmedi. Ancak ECB'nin retoriği güvercin olmaya devam ederken, bazı Fed liderlerinin açıklamaları şimdiden sert bir şahin nota gibi geldi. Yatırımcılar, 2023'ün başlarında iskonto oranını yükseltmeye başlamak için Fed'in parasal genişlemeyi bu yılın sonunda terk etmeye başlayacağını ve 2022'de tamamlayacağını beklemeye başladı. 

Eylül toplantısında, Amerika, parasal teşvik programının azaltılmasına ilişkin herhangi bir özel plan açıklamadı. Ancak, karar verme dinamikleri aynı kalırsa, Fed yaklaşık altı ay ECB'nin önünde olacak.

EURO/DOLAR PARİTESİNDE DÜŞÜŞ BAŞLAYABİLİR
Bu temelde, birçok uzman doların 2021'in sonlarında ve 2022'nin ilk yarısında güçlenmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Bu durumda, parite önce 1.15'i desteklemek ve ardından 1.12'ye kadar aşağı hareket etmeye devam edecek. Bazı özellikle hevesli ayılar, paritenin Mart 2020'deki en düşük seviyelerine bile düşeceğini tahmin ediyor.

2022 İKİNCİ YARISINDA PARİTE YENİDEN YUKARI DÖNEBİLİR
2022'nin ikinci yarısına gelince, bir dizi tahmine göre, ABD ekonomik durumu istikrar kazanacak, aksine “yavaş” Euro Bölgesi ivme kazanmaya başlayacak. Avrupa parasal genişleme programında bir düşüş ve euro faiz oranındaki artış, trendi tersine çevirebilir ve pariteyi 1.17-1.20 bölgesine döndürebilir.

Euro/dolar paritesi dinamiklerinin Atlantik Okyanusu'nun her iki yakasındaki birçok faktöre bağlı olduğu açık: Politik, ekonomik ve son yıllarda epidemiyolojik. Diğer bir önemli oyuncu, hem Eski Dünya hem de Yeni Dünya ekonomileri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan Çin. Bu nedenle, söylenen her şeyin o andaki duruma ilişkin bir vizyona dayandığı ve önümüzdeki aylarda birçok kez düzeltmeye tabi tutulabileceği (ve olması gerektiği) anlaşılmalı.

BITCOIN NE ZAMAN 100 BİN DOLAR OLUR?
Ana parite EUR/USD ile ilgili tahminlerin kaba bir anlayışı ve siyasi ve ekonomik gerekçesi olsa da, kripto para birimi söz konusu olduğunda işler çok daha karmaşık görünüyor. Influencerların güvencelerine rağmen, bu pazar güvenilir bir yatırım platformundan ziyade son 1-1.5 yıldaki kitlesel spekülasyonların merkez üssü gibi göründüğünü iddia edenler de var. Yıl henüz bitmedi, ancak bitcoin Ocak'ta 28 bin 550 dolardan Nisan'da 64 bin 800 dolara yükselmeyi başardı, ardından Temmuz'da 29.300 dolara düştü ve ardından bu ralliyi sadece biraz daha küçük bir ölçekte tekrarladı.

BTC/USD paritesinin oranı sadece ABD düzenleyicilerinin ve Çin hükümetinin kararlarından değil, Elon Musk'ın uyandığı ruh halinden bile etkilenebiliyor. Musk'ın tweetlerinden biri sizi milyoner yapabilir veya iliklerinize kadar da parçalayabilir. 
Amiral kripto para biriminin ne kadara yükseleceğini kimse tam olarak bilmiyor. Uzman görüşleri çok çeşitli. Standart Chartered gibi bazıları, bu yılın sonuna kadar 100 bin dolar görürken, bazıları aynı 100 bin dolara kadar bir artış öngörüyor, ancak 2022'nin sonuna kadar. 
Ve Nobel ödüllü Robert Schiller gibi bazıları bu balonun patlayacağından emin. 

Çoğu şey ABD ekonomisinin toparlanmasına, parasal genişleme programının yavaşlama hızına, Fed'in faiz oranlarını artırma beklentilerine ve hazine getirilerinin dinamiklerine bağlı olacak. Bunlar, kurumsal yatırımcıların risk iştahını ciddi şekilde azaltabilecek ve onları daha tanıdık finansal araçlara döndürebilecek faktörler.

ETHEREUM EN AZ 35 BİN DOLARI GÖREBİLİR
Ethereum için, Standard Chartered uzmanlarının tahmini, bitcoin kadar olumlu ve iyimser görünüyor. Reuters için yapılan bir röportajda Ethereum başına 26.000-35.000 $ aralığı açıklandı. Ancak özellikle de bitcoin 2022'nin sonunda 175 bin dolara yaklaşırsa, bu da ETH için bir sınır olmayacak.

ETHEREUM BITCOIN'I DEVİREBİLİR
Yatırım bankası Goldman Sachs'ın Forbes'te yayınladığı bir rapora göre, temel kripto para birimi lider konumunu kaybedip yerini ethereum'a bırakma ihtimaline sahip. Goldman Sachs, ana altcoinin popülaritesinin ana nedeninin yeni uygulamalar yaratma yeteneği olduğuna inanıyor. Ayrıca birçok finansal enstrümanın platformu bazında değiştirilebilmesi de burada önemli. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, kredileri ve diğer bankacılık işlemlerini de içeriyor.

ALTIN 2022'DE 2200 DOLARI AŞABİLİR
Dijital değil, gerçek altına gelince, bazı uzmanlar bu değerli metalin 2022'deki büyüme potansiyelinin henüz tükenmediğine inanıyor. XAU/USD paritesinin Ağustos 2020 rekorunu kırıp 2.200$'a yükselebileceğini göz ardı etmiyorlar. Ancak, bu rezerv varlığın fiyat performansı, yukarıda belirtildiği gibi, yatırımcıların risk alma konusundaki istekliliğine veya isteksizliğine de bağlı olacak.