Fon piyasasında trend altın ve hisse fonlar

Yayınlama: 06.04.2024 10:54:00 Güncelleme: 06.04.2024 10:51:31

Fon piyasasında trend altın ve hisse fonlar

ZEYNEP AKTAŞ

Bu hafta, fonlara toplamda 96,7 milyar TL para girişi gözlemlenirken, 88,4 milyar TL'lik para çıkışı yaşandı. Net olarak 8,3 milyar TL'lik artış dikkat çekiyor. Büyümenin öncülüğünü 2,6 milyar TL ile Hisse Senedi Fonları yapıyor. Kıymetli Madenler Fonları da 1,8 milyar TL'lik net büyüme ile ikinci sırada yer alıyor. Veriler yatırımcıların fonlara yönelik güveninin arttığını gösteriyor.

Yatırımcıların gözü yatırım fonlarında. Piyasalarda değişen trendleri takip etmede zorlanan yatırımcılar yatırım fonlarına yöneliyor. Hem küresel hem de yerel bazda piyasa trendlerinde değişimler gözleniyor. Tek tek piyasa gelişmelerini izlemek yerine fonlar aracılığı ile yatırım bireysel yatırımcıları bu alana yönlendiriyor.

Yatırım fonları arasında, bu hafta öne çıkan trend altın ve hisse fonlar oldu. Fonlara toplamda 96,7 milyar TL para girişi gözlemlenirken, 88,4 milyar TL'lik para çıkışı yaşandı. Net büyüme olarak 8,3 milyar TL'lik bir artış dikkat çekiyor ve bu büyümenin öncülüğünü 2,6 milyar TL ile Hisse Senedi Fonları yapıyor. Kıymetli Madenler Fonları da 1,8 milyar TL'lik net büyüme ile ikinci sırada yer alıyor,

ALTIN FONLARIN YÜKSELİŞİ

Altın fonları, yatırımcıların uzun vadeli yatırım hedefleriyle örtüşen fonlar arasında yer alıyor ve son dönemde önemli bir ilgi görüyor.

Ziraat Portföy Altın Katılım Fonu (TCA), Kuveyt Türk Portföy Altın Katılım Fonu (KZL), QNB Finans Portföy Altın Fonu (OJK) ve TEB Portföy Altın Fonu (TUA), hem net büyümeleri hem de yıllık getiri oranlarıyla dikkat çeken fonlar arasında yer alıyor. Özellikle TCA ve TUA fonları, %88.74 ve %97.26 gibi oldukça yüksek yıllık getiri oranlarına sahip.

Riskten kaçınma ve enflasyon karşısında değer koruma özellikleri nedeniyle yatırımcıların ilgisini çeken bu fonlar yüksek getiri potansiyelleri, piyasa dalgalanmalarına karşı gösterdikleri direnç, ve çeşitlendirme imkanı sunmalarıyla yatırımcıların ilgi oldağında. Özellikle belirsiz piyasa koşullarında yatırımcıların portföylerinde önemli bir yer tutuyorlar.

BORSA YATIRIM FONLARINA İLGİ ARTTI

Getiri yüzdesine bakıldığında, Borsa Yatırım Fonları kategorisi, son bir haftada ortalama %3.70'lik bir getiri ile dikkat çekiyor. Bu kategorinin bir aylık getirisi %10.64, altı aylık getirisi %29.43 ve yıllık getirisi ise %113.06 olarak gerçekleşti. Bu veriler, Borsa Yatırım Fonları'nın yatırım fonları piyasasında öne çıktığını gösteriyor.

NET BÜYÜME VE GETİRİDE ÖNE ÇIKAN FONLAR

Haftalık net büyüme ve getiride öne çıkan fonlar arasında, Ziraat Portföy Başak Para Piyasası (TL) Fonu ve İş Portföy BIST Banka End.His.Sn. (TL) Fonu gibi seçenekler bulunuyor. Bu fonlar, son dönemdeki performanslarıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor.

YATIRIMCI SAYISINDA VE PORTFÖY DEĞERİNDE ARTIŞ

Yatırımcı sayısı ve portföy değeri açısından, yılbaşı itibarıyla gözlenen artış dikkat çekici. Yatırımcı sayısı, yüzde 1.07'lik bir artışla 8.4 milyona ulaşırken, yatırım fonlarının toplam portföy değeri, %41.17'lik bir artışla 2.52 trilyon TL'ye yükseldi. Bu büyüme, yatırım fonlarına olan ilginin arttığını ve yatırımcıların çeşitli fon türlerine yönelik güvenlerinin pekiştiğini gösteriyor.