Goldman Sachs'tan emtia tahmini

Yayınlama: 25.03.2024 09:42:00 Güncelleme: 25.03.2024 09:39:47

Goldman Sachs, faiz oranlarında indirimlerin bu yıl emtia fiyatlarına fayda sağlayacağını öngörerek, ham madde fiyatlarının yüzde 15 yükseleceğini belirtti

Goldman Sachs'tan emtia tahmini

Goldman Sachs’a göre, ABD ve Avrupa'daki merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlaması ve endüstriyel ve tüketici talebinin desteklenmesine yardımcı olmasıyla emtialar bu yıl yükselecek.

Samantha Dart ve Daan Struyven'in de aralarında bulunduğu analistler, 24 Mart tarihli bir notta, borçlanma maliyetlerinin düşmesi, üretimin toparlanması ve jeopolitik risklerin devam etmesi nedeniyle hammaddelerin 2024'te yüzde 15 oranında getiri sağlayabileceğini söyledi. Kazançların evrensel olmayacağından yatırımcıların seçici olması gerektiğini vurgulayan bankaya göre bakır, alüminyum, altın ve petrol ürünleri artabilir.

Ham petrolün güçlenmesi, altının rekora ulaşması ve bakırın ton başına 9.000 doları aşmasıyla emtialar ilk çeyrekte mütevazı bir ilerleme kaydetti. Hem ABD Merkez Bankası hem de Avrupa Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar, enflasyonun gerilemesi nedeniyle bu yıl borçlanma maliyetlerini düşürme niyetlerinin sinyalini verdi. Ayrıca Çin, toparlanmaya yönelik daha fazla desteğin sinyalini verdi.

Analistler, "Resesyon olmayan ortamlarda ABD'deki faiz indirimlerinin emtia fiyatlarının yükselmesine yol açtığını, en büyük artışın metallerde (özellikle bakır ve altın) ve ardından ham petrolde olduğunu gördük” dedi.