Gram altın onstan kopuk yükseliyor

Yayınlama: 03.11.2021 14:03:00 Güncelleme: 03.11.2021 14:06:07

Altının ons fiyatı global endişelerle değer kaybederken TL bazlı altın fiyatlarında ise dolar etkisiyle yükseliş sürüyor

Gram altın onstan kopuk yükseliyor
Merkez bankalarının duyurularının yoğun olacağı bu inişli çıkışlı haftada döviz piyasaları olumsuz etkilenirken gram altın fiyatları toparlanmasını korumaya çalışıyor.

ABD son 30 yılın en yüksek enflasyon oranlarını yaşarken Federal Rezerv’in büyük ölçüde tapering işlemlerine başlaması bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası G7 merkez bankaları arasında Covid 19 salgınından bu yana ilk kez Perşembe günü gecelik faiz oranlarını artıran banka olurken, İngiltere altın fiyatları Eylül ayının başından bu yana en yüksek değer olan 1316 sterlin seviyesini test etti.

Avrupa’da altın1538 € seviyesinden işlem görürken, ABD’de altın 1780 $ seviyesinden fiyatlandı.

Enflasyon Avrupa’da da sorun olmaya devam ediyor. Almanya’da enflasyon geçtiğimiz ay yıllık yüzde 4,5 olarak görülerek Ekim 1993 yılından bu yana en yüksek seviyesine erişti.

Altın ABD’de Cuma günkü son iki haftalık en düşük değerlerinden toparlayarak Pazartesi günü yüzde 1.4 değer kazanmıştı. Buna rağmen yatırımcıların yatırım çeşitlendirmesi ve kar realizasyonları sebebiyle altına dayalı borsa yatırım fonlarından GLD'den çıktıkları görülmüştü. Dünyanın en büyük altın ETF’sinden %0,3’lük bir çıkışla 2.6 tonluk altın likidite edilmişti.

Analistler altın yatırımcılarının taper öncesi altından çıkabilmeleri için dört aylık bir zamanları olduğunu fakat beklenildiği gibi bu yatırımcıların altından çıkmadıklarını gözlemlediklerini belirttiler. Ekonomistler yatırımcıların bu altın ETF’leri çıkışlarının 2013’teki taper duyurularına kıyasla 2/3 oranında daha yavaş olduğunu belirtiyorlar.

Yatırımcıların uzun dönemli altında kalmasının sebepleri enflasyon/stagflasyon tehdidi ve korkusu, daha büyük ölçekte bir ABD hükümeti kurulmuş olması, zirve yapmış arz büyümesi, üretim maliyetlerinin daha da büyümüş olması, FED’in muhtemel para politika hatası yapması, yakın gelecek için daha düşük reel oranlar öngören sürdürülemez borç döngüsü …

Kısa dönemli endişelerin geride kalması ve FED’in tapering işlemlerini başlatılması sonrası altın uzun dönemde kendisini yeniden fiyatlayabilmek için tekrar serbest hale gelmiş olacak. Fakat yine altın, altına özgü bir katalizöre ihtiyaç duyuyor (jeopolitik olarak Tayvan sorunu veya ABD dolarında yaşanabilecek bir şok gibi …)

Kaynak: Yatirimim.com