Hırsızlar artık araba yerine bu araba parçalarını çalıyor! Altından daha değerli...

Yayınlama: 26.10.2021 10:25:00 Güncelleme: 26.10.2021 10:36:21

Değerli endüstriyel metallerin artık altından daha değerli hale gelmesi nedeniyle oto hırsızlarının yeni hedefi otomobillerin katalitik konvertörleri! İçindeki Rodyum, paladyum ve platin hurda piyasasında bile astronomik fiyata satılabiliyor

Hırsızlar artık araba yerine bu araba parçalarını çalıyor! Altından daha değerli...
Değerli endüstriyel metaller altından daha değerli hale geldiğinden hırsızlar artık arabaların tamamı yerine araba parçalarını hedef alıyor. Hırsızların özellikle hedef aldığı araba parçası ise içinde bazı nadir metalleri barındıran katalitik konvertörler.

Katalitik konvertör hırsızlıkları geçen yıl New York'ta dört katına çıktı. Hırsızlıklar, İngiltere ve Japonya da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde de rapor edildi.

Katalitik konvertörlerdeki nadir metallerin fiyatları bu yıl yeni zirvelere ulaştığından, hırsızlar özellikle bu araba parçasının peşine düşüyor.

Gazete, New York Polis Departmanı'na atıfta bulunarak, bu yıl 10 Ekim'e kadar eyalet çapında 2.170 katalitik konvertör çalındığını bildirdi.

Eyaletin Oto Suçları Birimi'nden Dedektif Thomas Kelly, bu parçanın ortalama çalınma süresiyle ilgili ise şok tespiti yapıyor: "Hepsi iki dakikadan az sürüyor".

Hırsızlıklarda benzer artışlar California, Maine ve Illinois'de de bildirilmiş.

BİRKAÇ GRAM RODYUM, PALADYUM VE PLATİN!..
Katalitik konvertörlerde sadece birkaç gram rodyum, paladyum ve platin gibi pahalı metaller olmasına rağmen, hurda piyasasında bile yüksek fiyatlara satılabiliyor.

Rodyum , Mart ayında ons başına yaklaşık 30.000 $'lık rekor bir fiyata ulaştı ve paladyum , Mayıs ayında yaklaşık 3.000 $'lık rekor fiyatı gördü. Her ikisi de yüksek seviyelerden çıkmış olsa da, şu anda ons başına yaklaşık 1.800 $ 'a giden altından hala daha pahalılar. Bu arada platin, ons başına yaklaşık 1.000 dolardan satılıyor.

Katalitik konvertör hırsızlığındaki artış sadece ABD'yi vurmuyor.

HER 3 HIRSIZLIKTAN BİRİ 
BBC'nin bildirdiğine göre, İngiltere'de araba parçasının çalınması bu yıl arttı. Otomobil organizasyonu RAC ve sigortacı Ageas, Nisan ayında suçun özel araçlardan yapılan hırsızlığın yüzde 30'unu oluşturduğunu, bu oranın pandemi öncesinde yüzde 20 olduğunu söylüyor.

Nikkei'ye göre Japonya'da da bu tür hırsızlıklar rapor edildi. Haber kaynağı, ülkenin Ulusal Polis Teşkilatının geri dönüşüm şirketlerini hurda satanların kimliklerini doğrulamaya ve işlemlerin kayıtlarını tutmaya çağırdığını da ekledi.

KATALİTİK KONVERTÖR NEDİR, NE İŞE YARAR?
Katalitik konvertör yanma esnasında oluşan ve araç egzosundan çıkan zehirli gazların olabildiğince temiz bir halde havaya karışmasını amaçlayan egzosa entegre bir parça. Dünyayla birlikte Türkiye’de de daha çevreci hale gelen standartlar ve kanunlar ile bu sistemler araçların içerisinde zorunlu hale geldi ve gün geçtikçe gelişiyor. 
Katalitik konvertör motor ile susturucu arasında bulunur. Bir susturucuya benzemektedir, önünde ve arkasında olmak üzere iki oksijen sensörü bulunur. Küçük araçlarda bir adet katalitik konvertör bulunurken kamyonlarda ve SUV'larda iki adet bulunur.
BBC'nin iddiasına göre bu parçanın aracın dışarısından çıkarılmas sadece 60 saniye sürüyor.