Kripto paranın yastık altı soğuk cüzdan nasıl oluşturulur? Avantajı ve dezavantajı nedir?

Yayınlama: 22.04.2021 12:30:00 Güncelleme: 22.04.2021 12:56:55

Thodex olayı sonrası soğuk cizdan yani kripto para veya nakit paranızı yastık altına alma seçeneği gündemin baş köşesine yerleşti. Peki soğuk cüzdan nedir? Sıcak cüzdanla ne farkı var?

Kripto paranın yastık altı soğuk cüzdan nasıl oluşturulur? Avantajı ve dezavantajı nedir?
Kripto varlıkları ya da bu kripto varlıkların alım satımında kullandığınız nakit sermayenizi borsalar dışında saklamanızın aslında birkaç yolu var. Bunlardan biri sıcak cüzdan, diğeri ise soğuk cüzdan.

İnternet bağlantılı web, mobil uygulama, masaüstü uygulamalarda tutulan cüzdana sıcak cüzdan ismi veriliyor.
Çevrimiçi olmayan, örneğin bir flaş disk gibi çevrimiçi bir cihazla bağlantıya sokmadıkça da internetle bağlantı kurmayan cüzdanlara ise soğuk cüzdan deniyor.
Aslında iki cüzdan tipi de aynı amaçla kullanılıyor: Bitcoin veya diğer kripto paralara sahip olduğunuzu gösteren anahtarları saklamak. Bu anahtar sizin bir çeşit hesap numaranız gibi çalışıyor.

Son yaşanan Thodex karabasanı ile ortaya çıktı ki kripto varlığı borsalarda tutmak çok büyük bir risk de olabiliyor. Bu nedenle kripto parayı nasıl yastık altına alırsını sorusunun karşılığı olan soğuk cüzdan yani cold wallet'lar önemli hale geldi.

Sıcak cüzdanlar yani web cüzdanları Bitcoin ve diğer kriptoparalara web tarayıcıları ile erişmenize imkan veren 7/24 çevrimiçi cüzdanlardır. Bu nedenle çevrimiçi (online) cüzdan olarak da adlandırılırlar. Web cüzdanları, her yerden cüzdanınıza erişmek için avantajlı görünse de, özel anahtarınızın çevrimiçi sunucularda saklanması güvenlik riski barındırıyor.  

Bir de buna bezner şekilde masaüstü cüzdan yazılımları ile de kripto varlıkları cüzdanda tutmak mümkün. Fakat yine masaüstü cüzdanlar da internet bağlantıyı kurduğunuz anda risk altına girebiliyor.

Soğuk cüzdanlar ise kripto paraların yastık altında saklandığı, internet bağlantısı olmayan fiziksel cüzdanlardır. 

THODEX BENZERİ VURGUNLARDAN NASIL KORUNURSUNUZ?

SOĞUK CÜZDAN ÇEŞİTLERİ:
1- Donanım cüzdanları
Bunlar aslında satışa konu olan cihazlar. Bu aparatlardan satın alarak kullanmak mümkün. Bu cüzdanlar ile kripto paraları yönetmeyi sağlayan özel anahtarlar, internete erişimi olmayan şifreli çiplerde saklanan soğuk cüzdanlar ihtiyaç halinde bilgisayara ya da telefona bağlanabilir. Kolay taşınabilir fiziksel cihazlardır. Üzerindeki 2 buton aracılığıyla PIN kodu girilebilir, transfer işlemleri yalnızca PIN kodu girdikten ve cihazın ekranında görerek onaylanabilir. PIN kodu unutulursa, cihazı sıfırlamak için kurulum yaparken kullandığınız 24 kelimelik anahtar kelime grubunu (tohum) kullanmak mümkün. 

2- Kağıt cüzdan:
Bir diğer soğuk cüzdan çeşidi ise kağıt cüzdandır. Özel anahtarları dijital olarak bir yerde saklamak yerine bir kağıda aktarmaya yarayan kağıt cüzdanlar kripto para işlemlerini yapmayı sağlayacak özel anahtarların yazılı olduğu cüzdan çeşididir. Özel anahtarı kağıda yazarak saklamak mümkün olduğu gibi kare kod formatında ve solmaya, suya, yıpranmaya karşı dayanıklı malzemelere baskı alarak da kağıt cüzdan oluşturulabilir.

Bu açıdan önemli bir seçenek birden fazla cüzdan kullanmak. Örneğin, günlük ödemeler veya alım satımlar için kriptopara alım satım platformunuzda veya mobil cüzdanınızda düşük miktarları saklayabilir, birikimlerinizi soğuk cüzdanlarda, mümkünse donanım cüzdanlarında saklayabilirsiniz.

MASAÜSTÜ CÜZDANIN DEZAVANTAJLARI:
Bilgisayar güvenliği çok önemli. Mutlaka bir güvenlik yazılımı kullanmak gerekiyor ve yazılımın güncel olmasına dikkat etmek şart. O bilgisayara yeni bir program indirirken eskisine göre 10 kat daha fazla düşünmek gerek. Korsan yazılımlardan uzak durun.

MOBİL CÜZDANIN DEZAVANTAJLARI:
Mobil uygulama cüzdanınızın yer aldığı akıllı telefonunuzu kaybedebilir, çaldırabilir veya bilgilerinize erişemeyecek şekilde bozabilirsiniz. Mobil cüzdan hem 7/24 internete bağlı hem de arka planda şu anda kestiremediğimiz verileri paylaşıyor. Yani akıllı telefonlar ve mobil cüzdanlar tehlikelere daha açık. Y

SOĞUK CÜZDANIN DEZAVANTAJLARI:
Taşınabilir cihazları kaybetmek, cebinde cüzdanınızı unuttuğunuz pantolonunuzu yıkamak veya cihazın PIN kodunu unutmak mümkün. Bir de 24 kelimelik anahtar kelime grubunu güvenle yedeklemediyseniz veya daha da kötüsü, kelimelerden biri veya birkaçını yanlış kaydettiyseniz, o zaman kriptopara varlıklarınıza erişimi tamamen kaybedebilirsiniz.