Thodex benzeri vurgunlardan kurtulmak için alınabilecek önlemler

Yayınlama: 22.04.2021 12:15:00 Güncelleme: 22.04.2021 12:29:19

Koineks isimli şirketin Thodex isimli kripto para borsasında yaşandığı iddia edilen vurgun, diğer kripto para yatırımcılarını da tedirgin etti. Peki bu duruma düşmemek için ne yapılabilir, hangi önlemler alınabilir?

Thodex benzeri vurgunlardan kurtulmak için alınabilecek önlemler
Thodex'in işlemleri durdurması ve yatırımcıların hesaplarına erişememesinin ardından Thodex CEO'su Faruk Fatih Özer'in sosyal medya hesaplarını kapattıktan sonra yurtdışına kaçtığı iddiları üzerine savcılık soruşturma başlattı. İddialara göre 319 bin mağdur yatırımcı var. Şimdi bu yatırımcılar için çok zorlu ve nsacılı bir hukuki süreç başlıyor. Paralarını geri alabilecekler mi, bunu adli ve polisiye süreç belirleyecek. Fakat bundan sonra da benzer kabuslar yaşanmasını engellemek için yatırımcıların da kendilerine çok iyi bir ders çıkarması gerekiyor. Yani kripto para borsası batar veya borsa sahibi kaçarsa ihtimaline karşı ne yapmak gerekir?
İşte özetle Thodex benzeri durumlar için parayı kurtarmak açlısından yapılması gerekenler:
  • Unutmayın, kripto para borsalarına yatırılan para ve aldığınız koin artık sizin kontrolünüzde değildir
  • Kripto para borsasının batması veya Thodex benzeri bir dolandırıcılık ihtimaline karşı yapabileceğiniz tek bir şey var: Cüzdan kullanmak
  • Kripto para borsasına yatırdığınız parayı veya bu parayla aldığınız koini soğuk cüzdanınıza aktarın. Soğuk cüzdan çevrimdışı yani internete bağlı olmayan cüzdanınızdır.
  • Dikkat: Burada bahsettiğimiz soğuk cüzdanlar online olanlar değil şahsi soğuk cüzdanlarınız.
  • Bunu yaptığınız anda artık o varlık (nakit veya koin olarak) cebinizdedir
  • Kripto para borsalarının soğuk cüzdanınıza erişmesi mümkün değildir
  • Alım veya satım yapacağınız zaman cüzdanızı borsaya bağlayarak alım satımı yapın ve elinize geçen varlığı (koin veya nakit) tekrar cüzdanınıza alıp bağlantıyı koparın
  • Elbette soğuk cüzdandan borsaya, borsadan soğuk cüzdana varlık transferlerinde zaman kaybı olabilir. Bu bir dezavantaj
  • Eğer ani yükseliş ve düşüşlere hazırlıklı olmak için zaman kaybına tahammülünüz yoksa bu durumda bir miktar para veya bir miktar koini borsada tutup her satışta realize edilen karı cüzdana aktarmak riskinizi minimuma indirecektir
KRİPTO PARAYI YASTIK ALTINA NASIL ALIRSINIZ?

Elbette asıl önlemin yasal altyapı konusunda alınması gerektiği çok açık. Bu konuda düzenleyici kurumların, artık varlığı inkar edilemez 3 milyona yakın kripto para yatırımcısının alım-satım yaptığı platformları bir düzenleme altına alması ve yasal altyapısını belirleyerek bazı kriterler getirilmesi zorunluluğu daha da artmış durumda. Önümüzdeki dönemde özellikle hükümet kanadındaki koordinasyon biriminin ve TBMM'de kurulan komisyonun bu konuyu hızlandıracağını beklemek yanlış olmaz. Gelecek günler bu açıdan kritik adımlara gebe gibi görünüyor.

Peki Thodex'teki mağdur yatırımcıların yapması gerekenler neler?

THODEX'TE PARASI VEYA KOİNİ KALANLAR NE YAPMALI?
Halihazırda Thodex'te varlığı (Nakit veya koin olarak) bulununan yatırımcılar için ise zorlu bir süreç başlayabilir.

Thodex'teki gelişmeleri yakından izleyen Avukat Oğuz Evren Kılıç'ın yaptığı açıklamalara göre yapılması gerekenler ise;

1- Savcılığa suç duyurusu. Şirketin, ortaklarının ve yetkililerinin alacak, hesap ve varlıklarına tedbiren el konulması talebi.
2- Hesabınızda bulunan meblağa göre tüketici hakem heyetlerine başvuru ya da tüketici mahkemelerinde dava açmak.

Hukuki sürecin yıllarca sürebileceğine dikkat çeken Kılıç, "Banka hesapları dolu ise, oralardan tahsilât imkanı olur. Onun dışında şirket ya da şahıslar üzerine alacak ve varlıklar olup olmadığı araştırılmalı. Bu süreç zorlu, yıpratıcı, uzun bir süreç olabilir. Ona göre hazırlanın" diyor.