Merkez Bankası, kripto yasağıyla ilgili açıklama yaptı

Yayınlama: 16.04.2021 09:45:00 Güncelleme: 16.04.2021 09:49:09

Merkez Bankası'nın gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği gece boyunca kripto para meraklılarını soru işaretleri arasında bırakmıştı. Açıklama geldi

Merkez Bankası, kripto yasağıyla ilgili açıklama yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), kripto varlıkların  ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenleme çalışmasının tamamlandığını bildirdi.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Kripto varlıklar herhangi bir  düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir  muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi,  anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi,  cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz  olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler  barındırmaktadır." denildi.

Merkez Bankası'ndan şok kripto para yasağı!

"TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN MAĞDURİYETLER YARATABİLİR"
Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında  kulanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı  gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda  bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün  olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana  getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu  ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan  yetkiler çerçevesinde “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur."