OPEC+ ağustos arz artışını onayladı

Yayınlama: 30.06.2022 16:06:00 Güncelleme: 30.06.2022 20:45:42

OPEC+ koalisyonu, petrol üretimini tamamlayan arz artışında anlaşmaya vardı

OPEC+ ağustos arz artışını onayladı
Bloomberg'ün haberine göre, OPEC+ koalisyonu, pandemi sürecinde azalan petrol üretimini tamamlayan arz artışında anlaşmaya varırken, bir sonraki hamleye ilişkin görüşmeleri ise erteledi.

648 BİN VARİL ÜRETİM ARTIŞINA GİDECEK

Suudi Arabistan’ın önderlik ettiği 23 ülkeli grup ağustosta petrol arzını günde 648 bin varil artırmada anlaştı. Böylece pandemi ile oluşan 9,7 milyon varillik günlük üretim kaybı telafi edilmiş oldu.

Ancak birçok üye ülkenin yeni arz artışına katılamayacak olması kararı büyük ölçüde sembolik hale getiriyor. Geçtiğimiz aylarda OPEC+ planlanandan daha az petrol üretimi gerçekleştirmişti. Traderlar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin planlanan arzı sağlamak için kalan yedek kapasitelerini de kullanmak zorunda kalacaklarından endişeli. 

Küresel ekonomi üzerinde resesyon tehlikesi belirirken WTI ham petrol varil fiyatı 110 dolar civarında işlem görüyor. ABD OPEC’in büyük oyuncularından arzı artırmasını istiyor. Ortadoğulu üreticilerin üretimi artırması ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya petrol gelirlerini sınırlama planına da yardımcı olabilir. 

Suudi Arabistan ve BAE’nin üretimini artırmaya ne kadar istekli olduğu ise belirsiz. Resmi veriler iki ülkenin günlük 3 milyon varillik bir yedek üretim kapasitesine işaret ediyor. Bu miktarın sağlanması için daha önce sürdürülememiş boyutlarda bir kapasite artırımına gidilmesi gerekebilir