Petrol fiyatları 2-3 ay içinde 88-90 dolara ulaşabilir

Yayınlama: 26.10.2021 14:24:00 Güncelleme: 26.10.2021 14:30:43

Şu anda fiyatı 85.92 dolar seviyesinde olan petrol fiyatlarının birkaç içerisinde yüzde 2.5-yüzde 5 arasında artması bekleniyor. Bu enflasyon ve TL için kötü haber

Petrol fiyatları 2-3 ay içinde 88-90 dolara ulaşabilir
Yerel para birimlerinin muhtemel zayıflamasına bağlı olarak, petrol fiyatlarındaki artışın yurt içi enflasyon ve döviz kuru üzerinde önemli etkileri olacağı düşünülüyor

Varil başına 86 dolar ile brent petrol birkaç yılın en yüksek seviyesinde. Tüketim güçlü seyrini koruduğu ve kademeli olarak pandemi öncesi seviyelere yükseldiği için petrol ve gaz fiyatları yükseldi. Küresel tüketimin 2022'nin ilk çeyreğine kadar pandemi öncesi seviyelere ulaşması ve hatta geçmesi bekleniyor.

Petrol tüketimi günde 500 bin varil artmış durumda. Bu değişikliğin petrol talebini ve dolayısıyla fiyatı artırması muhtemel görülüyor.

OPEC tahminlerine göre önümüzdeki ay petrol talebi günde 1 milyon varil artabilir. Ancak OPEC, son toplantısında petrol fiyatlarındaki artışa rağmen fiyat veya miktarla ilgili hiçbir şey yapmama kararı aldı. Kasım ayından itibaren üretimi günde 400 bin varil artırma yönündeki orijinal kararlarının arkasında durmaya karar verdiler.

Analistlere göre fiyatların yükselişi, tüketimin genellikle daha yüksek seviyelere çıktığı kış mevsiminin eşiğinde gerçekleşmesi nedeniyle devam edebilir ve kışın yoğunluğu durumu daha yüksek fiyatlar lehine değiştirebilir. Bu durum, ekonomileri petrol ithalatına bağımlı olan Çin ve Hindistan gibi büyük petrol ithalatçılarını olumsuz etkileyecebilecek bir gelişme. Ve elbette Türkiye'yi de.

ENFLASYON VE TL'Yİ DE VURABİLİR
Petrol fiyatlarındaki artışın yurt içi enflasyon ve döviz kuru üzerinde önemli etkileri olması kaçınılmaz görülüyor. Yerel para birimlerinin zayıflaması da muhtemel olarak nitelendiriliyor. Hedeflenen ve kontrol edilmeyen petrol fiyatlarındaki mevcut hareket, pandemi sonrasında henüz emekleme döneminde olan bazı ekonomilere zarar verebilir.

Avrupa'nın ilk beş ülkesi bir araya geldi ve yüksek petrol ve gaz fiyatları konusunda alarm verdi. Ancak, daha yüksek yakıt fiyatlarıyla mücadele için bir önlem olarak, önümüzdeki yıllarda daha yüksek bir enerji verimliliği seviyesine ulaşmak dışında, bu ülkeler için yenilenebilir ve alternatifleri kullanmaktan başka çok az yol var.

ABD'nin bu kriz döneminde stratejik petrol rezervlerini serbest bırakma olasılığı şimdilik göz ardı edildi. Bu da yükselen fiyatlara bir miktar destek sağladı. Çok sayıda analist potansiyel bir hedef olarak 100 doları görse de, zemin seviyesindeki gerçekler göz önüne alındığında, önümüzdeki 2-3 ay içinde 88 ila 90 dolar arasında bir hareket bekleniyor.