Türkiye'de altın talebinde şok düşüş!

Yayınlama: 30.07.2021 08:44:00 Güncelleme: 30.07.2021 08:48:39

Fiyat zirve yaparken altına koşan vatandaş, altın fiyatlarının düşüşüyle talebini bıçak gibi kesti. Artan borçluluk ve getirilen vergi nedeniyle talep takıya yani yastık altına yöneldi

Türkiye'de altın talebinde şok düşüş!
Bu yılın ilk yarısında yatırımcının hücum ettiği altındaki talep ikinci çeyrekte şok düşüş yaşadı. Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre Türkiye'de yatırım amaçlı altın para ve külçe talebi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 91'lik düşüşle 4.1 tona geriledi. Rakam yaklaşık 13 yılın en düşük düzeyine tekabül ediyor.

İlk çeyrekteki yoğun alımlarla 6 aylık talep 48.4 ton oldu. Bu da son 8 yılın en yüksek 6 aylık talebi oldu. Yani Türk halkı ilk çeyrekte altına adeta hücum ederken, yılın ikinci çeyreğinde  altın fiyatlarının hızla düşüşe geçmesinin de etkisiyle alımları durdurdu.

Türkiye'deki takı altın talebi ise 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre neredeyse 2 katına çıkarak 8.1 tona ulaştı.  Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın talebindeki düşüşün tek başına yatırım amaçlı talep düşüşünden kaynaklanmadığını, dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen düzenleme ile üretimdeki düşüşün de burada etkili olduğunu aktardı. Yıldırımtürk, “Geçen yıl yapılan bankadaki altın yatırımlarından mayıs ayında yüzde 1 vergi getirilmesi fiziki altına dönüşü tetikledi. Şu anda vatandaşın büyük bir kısmı borçluluk içinde özellikle tatil için borçlar arttı” dedi.