Ukrayna kararlı Gazprom’u dava etmeye hazırlanıyor

Yayınlama: 14.06.2021 11:45:00 Güncelleme: 14.06.2021 11:48:38

Ukrayna gelir kaybı yaşama ihtimali sebebiyle endişeli

Ukrayna kararlı Gazprom’u dava etmeye hazırlanıyor

Financial Times'ın haberine göre Ukrayna, orta Asya'dan doğal gaz  almasını engelleyen Rus doğal gaz devi Gazprom'a karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Gazprom, orta Asya ülkelerinden Ukrayna'ya doğal gaz akışını sahip olduğu boru hatları yolu ile kontrol ediyor. Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz'ın Başkanı yaptığı açılamada, Gazprom'un 15 yıldır sürdürdüğü engellemeye karşı Avrupa Birliği'nin  rekabet otoritelerine başvurmaya hazır olduklarını ve Gazprom'a karşı  uluslararası tahkime gideceklerini de belirtti. Kuzey Akım-2 projesinin inşası nedeniyle Ukrayna, kendi toprakları üzerinden gaz transitinin sonlanacağından ve önemli bir gelir kaybı yaşayacağından endişe duyuyor.

Madalyonun öteki yüzünde ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Akım-2 projesi nedeniyle sıkça gündeme gelen Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz transit anlaşmasının yürürlükte olduğunu ve Moskova'nın anlaşmanın süresi dolduktan sonra bu güzergahtan vazgeçme niyetinde olmadığını belirtmişti. Moskova ve Kiev, Aralık 2019'da bir anlaşma paketi imzaladı ve bu kapsamda 5 yıllık transit sözleşmesi halen yürürlükte. Buna göre Gazprom, ilk yıl 65 milyar metreküp, sonraki 4 yılda 40'ar milyar metreküp gaz transit etmeyi taahhüt etmişti.