Uzman isim değerlendirdi: Gram altında alım fırsatı mı?

Yayınlama: 09.01.2024 15:08:00 Güncelleme: 09.01.2024 15:06:51

Altın fiyatları, dolar endeksindeki güçlenmeyle son günlerde gerilerken; ons altın fiyatı 3 haftanın, gram altın fiyatı ise 2 haftanın dibini gördü. Peki, bu düşüşler alım fırsatı mı? 2024'te altın fiyatları nasıl hareket edebilir? Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy, ekonomim.com'a değerlendirdi

Uzman isim değerlendirdi: Gram altında alım fırsatı mı?

Altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine bu yıl mart ayında başlayacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle, 4 Aralık 2023'te tarihi zirvesini 2148 dolara taşıdı. O tarihten bu yana, psikolojik seviye olan 2000 doların üzerinde kalmayı başaran ons altın; gerek makroekonomik verilerle gerekse Fed yetkililerinden gelen 'şahin' açıklamalarla yükselen dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinin etkisiyle, dalgalı bir seyir izliyor.

Fed'den erken faiz indirim beklentilerinin zayıflamasıyla, dolar endeksindeki güçlenme dünkü işlemlerde ons altını 2016 dolara kadar iterken, sarı maden 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. Gram altın ise, ons altına paralel olarak kaybını sürdürüyor ve bugün 2 haftanın dibine geriledi. Bu aşağı yönlü hareketler de yatırımcıların akıllarına 'Altında alım fırsatı mı?' sorularını getirdi.

Fed’in faiz indirim döngüsüne girmesiyle beraber, ons altından yılın ikinci yarısında güçlü yükselişler ve hatta yeni tarihi zirveler bekleniyor. Değeri ons altın ve dolar/TL'ye göre hesaplanan gram altının da, buna paralel olarak yeni rekorlar kırabileceği tahmin ediliyor.

PERŞEMBE GÜNÜ KRİTİK

Fed'in ocak toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, mart toplantısında faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 85'ten yüzde 60'a indi. Bundan sonraki süreçte, açıklanacak makroekonomik verilerin ve Fed’den gelecek sözlü yönlendirmelerin yakından takip edilmesi ise, kritik önemde bulunuyor. Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi ise, bu bağlamda oldukça önemli. Fed'in para politikasında yol haritasını belirlerken baktığı öncelikli iki veriden biri olan enflasyondan gelebilecek bir sürpriz ile altın fiyatlarında hareketlilik öngörülüyor.

BU SEVİYELERDEN ALIMLAR, YILSONU ÖNEMLİ KAZANÇ SAĞLAYACAKTIR

Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu

Bu sene ons altın tarafındaki fiyatlamalara etki edecek faktörlerin başında jeopolitik risklerden ziyade dolar endeksinin geleceğini düşünüyorum. Jeopolitik riskler artık günümüzde kanıksanır vaziyette olduğundan asıl itici güç para piyasaları kaynaklı olacaktır. Bunun kökeninde de Fed etkisini göreceğiz. Fed’in 2024 yılında faizleri indirmek konusunda gaza basacağı asıl periyodun üçüncü çeyrek ve sonrası olması senaryosuyla, ons altında asıl yukarı hareketleri yılın son çeyreğinde bekliyorum.

Bu durum haliyle gram altın fiyatlarını da yukarı itecektir. Dolar/TL kuru yıllık bazda en fazla beklenen enflasyon oranı kadar artsa bile, sene sonunda 40 TL seviyelerini görürüz. Bu senaryoya göre, gram altın için bu seviyelerden yapılacak alımlar, sene sonunda yine önemli kazançlar sağlayacaktır. Şunu unutmamak lazım ki, alım fırsatı da bu zaman dilimi içerisinde giderek gücünü yitirecek. Yani geçen yılın sonlarında çok güçlü alım fırsatları vardı. O seviyelerden alanlar gayet pozitif noktadalar. Şu anda da fırsat yok mu? var elbet ancak gram altına dair sürekli bir yükseliş beklentim olduğu için bu fırsat da zaman içerisinde etkisini yitiriyor olacak. Portföylerinde gram altın bulunduranların ise, şu aşamada satmalarını gerektirecek bir değer düşüklüğü beklentim yok. (Şenay Zeren/ekonomim.com)