Emtia talebinde 'yeşil' patlama

Yayınlama: 04.05.2021 09:52:00 Güncelleme: 04.05.2021 09:56:07

Yeşil ekonomi ve bilinçli tüketim, bazı emtia ürünlerine talebi körükleyecek. Önümüzdeki 20 yıl içinde bakır, alüminyum, nikel ve yeşil çeliğin cazibesi artacak. Talep patlaması beklenen tarımsal ürünler arasında ise bitkisel proteinler, kakao, kümes hayvanları, süt ürünleri başı çekiyor.

Emtia talebinde 'yeşil' patlama

Sürdürülebilirlik, dekarbonizasyon ve dijitalleştirme çabalarının hızlanmasıyla birlikte emtia piyasaları da derin ve hızlı değişimlerden geçiyor. Yeşil ekonomiyi hedefleyen teşvikler, bilinçli tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi gelecek yıllarda emtia talebini şekillendirecek. Birçok emtia daha güçlü talep artışı yaşayacak, bazıları ise gözden düşecek. Önümüzdeki 20 yılda emtiada ‘in’ ve ‘out’ listesine bakıldığında metaller tarafında bakır, yeşil çelik; tarım tarafında bitkisel protein, yapay et; enerji sektöründe ise hidrojen ‘geleceğin emtiaları’ olarak nitelendirilebilir.

Emtia ürünleri yeşil ekonomiye geçişte merkezi rol oynuyor. Finansal risk ve veri analizi şirketi Fitch Solutions’a göre geleneksel emtianın bir kısmı gelecek 20 yılda daha fazla taleple karşılaşırken, bazılarına talep durgunlaşacak, bazılarına ise ciddi şekilde azalacak.

Lityum, bakır, kobalt ve nikel

kullanımında artış öngörülüyor

Talep artışı beklenen emtia grubunda içinde bakır, nikel, alüminyum, lityum, kobalt, kalay, nadir topraklar, metal hurda ve ‘yeşil çelik’ bulunuyor. Bakır, yeşil ekonomi geliştikçe büyüyen elektrikli otomobil (EV) sektörü için önemli bir hammadde. Yine bataryalar için kritik önemdeki lityum, kobalt ve nikel kullanımında da önemli bir artış öngörülürken, dijitalleşme süreceğinde kalay ve alüminyum da önemli hammaddeler olarak görülüyor. Metal hurda da, geri dönüşüm ve hurda gerektiren çelik elektrik ark fırınlarının (EAO) kullanımının önümüzdeki 10 yıl içinde önemli ölçüde artmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda parlak bir talep görünümüne sahip. Önümüzdeki 20 yılda demir cevheri, konvansiyonel çelik, çinko gibi metallere talebin ise hız kesmesi bekleniyor.

Tavuk, balık ‘in’ sığır eti ‘out’

Tarımsal emtiada bitkisel protein, yapay et talebinde ciddi artış beklentisi var. Talep patlaması beklenen tarımsal ürünler arasında kümes hayvanları, süt ürünleri, balık ve kabuklu hayvanlar, soya fasulyesi, mısır, kakao, meyve ve sebzeler ve marihuana gibi yeni tarımsal ticaret alanları yer alıyor. Şeker ve sığır etinin talep bazında yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.