Altın fiyatlarında güçlü yükseliş dönemi başladı mı?

Yayınlama: 09.03.2024 12:23:00 Güncelleme: 09.03.2024 12:20:02

Altın fiyatlarında güçlü yükseliş dönemi başladı mı?

Altın geçen hafta Cuma başlattığı hızlı yükselişine ben bu yazıyı kaleme aldığım bu Cuma 14.30 itibariyle de devam ediyordu. Peki, son bir haftalık sürede altının hızlı yükselişinin nedeni ne? Bu sorunun genel cevabı ABD’den gelen verilerin Haziran ayında faiz indirimini desteklemesi diyebilirim. Geçtiğimiz hafta ABD’de beklentiye paralel gelen PCE verilerinin ardından, Cuma günü de ISM imalat PMI ve Michigan Üniversitesi tüketici güveni verileri de beklenti altı gelince; piyasa “ABD’de ekonomi yavaşlıyor, enflasyon da düşüyor, o zaman FED faizleri indirecek” fiyatlaması güçlendi. Bu fiyatlamanın güçlenmesiyle ABD tahvil faizlerinde ve dolar endeksindeki geri çekilmeyle ons altın geçtiğimiz haftayı güçlü direnci 2.072 dolar üzerinde, 2.082 dolar seviyesinden kapadı.

Ons altın bu hafta gelen verilerle de yükselişine devam etti. Bu yazıyı kaleme aldığım sırada da yeni tarihi zirvesi 2.168 dolardan fiyatlanıyordu. Bu hafta genelinde ABD’den aldığımız önemli iş gücü piyasası verilerinden ADP tarım dışı istihdam ve açık iş ilanları (JOLTS) verilerinin beklenti altı gelmesi ve hatta haftalık işsizlik maaşı başvurularının da beklentiye paralel gelmesi, “ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, yaz aylarında faiz indirimi gelir” fiyatlamasını daha da güçlendirdi. Yine bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü Meclis ve Senato önünde konuşan Powell’ın Perşembe günkü konuşmasında, “faiz indirimleri için ihtiyaç duydukları güvene çok uzak olmadıklarını” söylemesi risk iştahını daha da artırdı ve altını destekledi. Tabii bu hafta ECB’nin de faizi sabit tutsa bile enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğünü belirtmesi de erken yani yaz aylarında faiz indirim fiyatlamasına katkıda bulundu ve altın fiyatlarını yükseltmeye devam etti.

Altının bu haftayı nasıl kapatacağı, bugün yani Cuma günü saat 16.30’da ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam raporuna bağlı olarak belirlenecek. Rapora dair genel beklenti, ABD’de işgücü piyasasının soğuyacağı yönünde. Piyasanın en çok odaklandığı veri olan manşet rakam tarım dışı istihdam verisinin 200 bin gelmesi (geçen ay 353 bindi) bekleniyor. Yine FED için enflasyonla mücadele açısından kritik ücret göstergelerinden olan ortalama saatlik kazançların, yüzde 0,2 (geçen ay yüzde 0,6’ydı) ve ortalama saatlik gelirlerin de yüzde 4,2 (geçen ay yüzde 4,5’di) gelmesi bekleniyor. İşsizlikte ise son 3 ayda olduğu gibi yüzde 3,7 seviyesinde bir değişme beklenmiyor. Eğer gerçekleşmeler bu yönde, yani işgücü piyasasının soğuduğu yönünde olursa; bu, altın fiyatlarının daha da yükselmesine neden olabilir. Bildiğimiz gibi tarım dışı istihdam verisi sürpriz yapması ile meşhurdur. Olur da sürpriz yapar ve iş gücü piyasasının güçlü olduğunu teyit eden veriler gelirse, bu kez altında son bir haftada gerçekleşen güçlü yükselişin güçlü düzeltmesi de görülebilir. Bu nedenle altın yatırımcısının belki bu Cuma olmasa bile yakın vadede altın fiyatlarında bir düzeltmeye karşı da hazırlıklı olmaları rasyonel olabilir. Mesela önümüzdeki hafta Salı günü ABD’nin Şubat ayı TÜFE rakamları altın fiyatları için oldukça kritik. Beklenti üstü gelen bir enflasyon verisi enflasyonda katılığı yeniden göstererek, altın fiyatları için düzeltme için bir bahane de oluşturabilir. Hatta olur da altında güçlü bir düzeltme görürsek, bu alım fırsatı da yaratabilir.

Biraz da gram altına değinmek isterim. Gram altın yukarıda bahsettiğim nedenler kaynaklı ons altından destek alırken, dolar/TL’den de son haftalarda daha fazla güç alıyor. Son haftalarda içeride “seçim bitecek, kur güçlü artacak” beklentisi bir hayli kuvvetli. Bu nedenle özellikle de gerçek kişiler tarafında çok güçlü bir döviz talebi var. Bu yazıyı yazarken baktığımda dolar/TL’de bu hafta yüzde 2,12’lik artış olduğunu gördüm. Hatırlarsak yüzde 2-2,5’luk kur artışı Eylül-Aralık 2023 dönemindeki bir aylık kur artışı demek. Şimdi ise sadece bir haftada gerçekleşmiş bu oran. Gram altında da haftalık artış yüzde 8,32’ye ulaşmış durumda.

Gram altın ile ilgili tahminime geçmeden önce şunu bir kez daha belirteyim; yerel seçimlerden sonra kurda çok ciddi bir artış beklemiyorum. TL’de reel değerlenme sürecinin devam ettiği bir diğer deyişle her ay enflasyon kadar veya onun hemen altında bir kur atışı ile yola devam ederiz, diye düşünüyorum. Ama gelin görün ki bu hafta Merkez Bankası’ndan gelen ve yaklaşık 230 baz puanlık faiz artışına denk geldiği düşünülen kredi büyüme hızını yavaşlatmaya dair adımlar bile kurun ateşini azaltamıyor. Ezcümle, kurda ciddi bir artış beklemiyorum ama böyle giderse kurda istikrar sağlama adına seçimlere kadar ve hatta seçimlerden hemen sonraki sürece kadar Merkez Bankası rezervlerinde erimenin devamını görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Sadede gelirsem, peki bundan sonra altın fiyatları nasıl seyreder? Altın fiyatlarındaki son bir haftalık güçlü ve beklenenden önce yükseliş, 2024 yılında altının gözde yatırım araçlarının başında geleceğini bir kez daha kanıtladı, diye düşünüyorum. Ben en erken Haziran ayı gibi küresel tarafta faiz indirimlerinin başlayacağını düşünüyorum. Piyasa beklentiyi önden satın alacağı için bu yılın ikinci çeyreğinde, yani Mayıs ayı gibi yükselişler daha da belirginleşmesine rağmen asıl belirgin ve güçlü yükselişin faiz indirimleri ile bu yılın ikinci yarısında başlayacağını düşünüyorum. Bu bağlamda en kötü senaryoda Mayıs- Haziran dönemine kadar altın aleyhine verilerle altın tarafında bir düzeltme olsa bile sürekli düşüşün olacağı bir süreç beklemem. Bir diğer deyişle yakın vadede altın fiyatlarında bir düzeltme olsa bile en kötü senaryoda yatay konsolidasyonda giden bir altın olur, diye düşünüyorum. Olumlu senaryoda ise, tıpkı bu hafta olduğu gibi özellikle de ABD’de ekonominin yavaşladığı ve enflasyonun düşmeye devam ettiğini gösteren veriler gelmesi ise faiz indirim sürecine kadar altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir, diye düşünüyorum.