Altın, tarım dışı istihdam verisini oldukça iyi atlattı

Yayınlama: 06.04.2024 11:06:00 Güncelleme: 06.04.2024 11:03:13

Altın, tarım dışı istihdam verisini oldukça iyi atlattı

Altın fiyatları bu hafta da rekor yenilemeye devam etti. Aslında bu hafta özellikle ABD kanadından altın için çok iyi haberler geldiği söylenemez. İlki, ABD’nin ekonomik büyüme öncü göstergeleri genel olarak ekonominin hâlâ güçlü ve sıcak olduğunu gösteriyor. Örneğin bu hafta gelen ISM imalat PMI verisi beklentinin üstünde gelerek ekonomik genişleme bölgesine işaret etti. Yine ADP özel sektör tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin üzerinde gelerek ABD’de işgücü piyasasının sıkı olduğunu teyit etti. Tabii şunu da söyleyeyim, JOLTS ve ISM hizmet PMI verileri de beklenti altı açıklandı; bu veriler piyasanın biraz da olsa nefes almasını sağladı.

Tabii, bu hafta konuşan Fed üyeleri ve hatta Powell’ı da unutmamak gerekir. Powell da tıpkı Fed üyeleri gibi faiz indirimleri konusunda temkinli konuşmaya devam etti. Bu haftaki konuşmasında “ekonominin gücü ve enflasyondaki şu ana kadarki ilerlemeyi göz önüne aldığımızda verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımınız var” diye konuştu. Bu hafta konuşan Fed üyeleri de genel olarak tıpkı Powell gibi verileri değerlendirmek için sabırlı bekle-gör politikasını tercih etse de bir diğer Fed üyesi Kashkari ise oldukça şahin konuştu. Kashkari, “enflasyonda iyileşme duracaksa, bu yıl faiz indirimine ihtiyaç olmayabilir” dedi ve Perşembe günü ABD endekslerine sert satış getirdi.

 

Tüm anlattığım veri ve konuşmalarla dolar endeksi 104,8 en yüksek seviyesini test ederken, ABD 10 yıllıkları da Ekim 2023’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,42 seviyesini test etti. Ama gel gelelim hem dolar endeksi hem de ABD tahvil faizleri güçlü yükselmesine rağmen altın tarafında tarım dışı istihdam verisi öncesi bırakın gerilemeyi yeni tarihi zirveleri bile test etti. Bunun en önemli sebebi bu hafta özellikle de jeopolitik risklerin altını desteklemiş olmasıydı. İsrail ile İran arasında Şam’da vurulan İran konsolosluğu sonrasında gerilimin artması ve İran’ın da “bunun intikamını alacağız” demesi, Orta Doğu’daki savaşın daha da güçleneceği beklentisi yaratınca, bu altına ve de özellikle de gümüşe yaradı. Gümüş, bu hafta altın gümüş rasyosunun gümüş lehine işlemeye başlaması ile birlikte yüzde 8’i aşan getiri düzeylerine kadar ulaştı. Tabii, son dönemlerde altın fiyatlarındaki yükselişin bir diğer önemli nedeni de küresel çapta altın ETF’lerine olan çok yoğun para girişi. Bana kalırsa, altındaki bu güçlü ve erken yükselişin arkasında “altın bu yıl çok güçlü yükselecek, bu nedenle yükselişi kaçırmayayım” korkusu olan FOMO’nun (fear of missing out) da etkisi büyük. Eh tabii, başta Çin Merkez Bankası olmak üzere merkez bankalarından gelen yoğun altın talebini de unutmamak gerek.

Tabii, altın için gözler Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisindeydi. Veri piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde 303 bin (beklenti 212 bin idi) olarak açıklanırken, işsizlikte de yüzde 3,8’e gerileme (beklenti yüzde 3,9’du) görüldü. Ortalama saatlik kazançlar ve gelirler ise beklentilere paralel gerçekleşti. Gelen veri çok net; ABD ekonomisinin artırılan faizlere rağmen hâlâ oldukça güçlü olduğunu gösteriyor. Bu veri sonrasında son dönemde şahin konuşan Fed üyelerini de dikkate aldığımızda Haziran’da bir faiz indirimi ABD için çok mümkün görünmüyor. Veri açıklanmadan öce swap tarafı, “ilk faiz indirimi Haziran’da başlar ve yıl genelinde 75 bp indirim yapar” noktasından, verinin açıklanması ile ilk faiz indirimini ilk önce Eylül’e hemen akabinde de Temmuz’a çekti. Veri sonrasında 103,9 olan dolar endeksi 104,4’ü test ederken, ABD 10 yıllıkları da yüzde 4,32’den yüzde4,40’a yükseldi. Tabii, bu fiyatlamalarla 2.293 dolar olan ons altın veri sonrası en düşük 2.280 seviyesine kadar geri çekildi ve ben yazıyı yazarken yönünü yeniden yukarı çevirerek, 2.295 dolara yükseldi.

Tarım dışı istihdam verisi ile altında bir geri çekilme gördük görmesine ama bana kalırsa altın, tarım dışı istihdam verisini oldukça iyi atlattı. Temel sebebi de yukarıda da değindiğim jeopolitik riskler ve FOMO unsuru diye düşünüyorum. Tabii, piyasadaki bazı aktörler iyiyi fiyatlama adına biraz zorlama da olsa ortalama saatlik kazanç ve gelirlerin beklentiye paralel gelmiş olmasını da fiyatlamalarda dikkate alıyor olabilir. Ben bu yazının son kısmını tarım dışı istihdam verisi açıklandıktan hemen sonra yazdım, bu nedenle belki seans ilerledikçe fiyatlamalar değişir; ama gelen veri sonrası altın bir kez daha direncini gösterdi diye düşünüyorum. Bu nedenle yılın geri kalanı için portföylerde altın ve altına dayalı yatırım araçlarının payını artırmak rasyonel olacaktır.