Altına ABD enflasyonu dopingi: Yükselişin devamı gelecek mi?

Yayınlama: 15.07.2023 09:33:00 Güncelleme: 15.07.2023 09:31:48

Altına ABD enflasyonu dopingi: Yükselişin devamı gelecek mi?

FED için kritik ABD Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Hem manşet hem de çekirdek TÜFE yıllık ve aylık olarak beklentilerin altında geldi. Bu açıdan özellikle çekirdek enflasyondaki yıllık ve aylık bazdaki rahatlama oldukça olumlu. Öte yandan FED’in son dönemde ayrı bir önem verdiği süper çekirdek yani çekirdek hizmet barınma enflasyonunda da yıllık bazdaki düşüşün yanı sıra aylık bazda da gerilemenin olması da FED adına sevindirici. TÜFE’den bir gün sonra açıklanan ÜFE rakamları da TÜFE’ye paralel hem manşet hem de çekirdek tarafta yıllık ve aylık olarak beklentilerden daha güçlü geri çekilme gösterdi.

Enflasyon rakamları sonrasında swap tarafında Temmuz ayında 25 bp gelme olasılığı yüzde 94.9 oranında fiyatlanırken, piyasa Temmuz sonrası yılın geri kalanında FED’den bir daha faiz artış beklemiyor. Açıkçası ben de Temmuz ayında FED’den 25 bp’lik faiz artışı bekliyorum. Ama yılın geri kalanında FED artık faiz artışı yapmaz noktasında piyasa kadar iyimser olmadığımı da belirtmek isterim. Bir diğer deyişle şimdilik FED’in tek faiz artışı yapıp duracağı ihtimaline daha yakın olsam da, ikinci bir 25 bp faiz artışı için kapıyı tamamen de kapatmıyorum. Bunun birkaç sebebi var. İlki daha bir hafta önce başta Powell olmak üzere neredeyse tüm FED üyelerinin yılın geri kalanı için ısrarlı bir biçimde birden fazla faiz artışına vurgu yaptığını göreceksiniz. Şimdi diyeceksiniz ki; FED veri bağımlı gidiyor, haliyle enflasyon beklenti altı geldiği için FED’in de fikri değişecektir.

Açıkçası enflasyon için yılın ikinci yarısında baz etkisi devreden kalkacağı ve aynı zamanda başta petrol fiyatları olmak üzere enerji maliyetlerinde kısmi bir yükseliş ihtimali de olduğundan enflasyondaki gerileme çok yavaş olabileceği gibi durabilir de. Belki de daha önemlisi işgücü piyasası verilerinin hala oldukça sıkı olması. Buna bağlı olarak da ücret artışı kaynaklı enflasyon artışı ve enflasyon katılığını da yabana atmamak gerekir. Örneğin en son ortalama saatlik ücretlerin yıllık olarak yüzde 0.2’den yüzde 1.2’ye yükseldiğini görüyoruz. Ücretler tarafında aynı yüksek düzeyleri son tarım dışı istihdam raporunda da gördük. Haliyle eğer FED yüzde 2 hedefinde ısrarcı olmaya devam edecekse FED’den piyasanın şu an beklediği kadar bir gevşeme de beklememek gerekebilir. Öyle zannediyorum ki belki Temmuz ayındaki FOMC toplantısında değil ama Ağustos ayındaki Jackson Hole toplantısında FED’in yılın geri kalanında ikinci bir 25 bp artış ile gelip gelmeme olasılığı netleşecek diye düşünüyorum. Enflasyon verilerinden önce piyasa FED’in ilk faiz indirimini Mayıs 2024’te yapacağını fiyatlarken, enflasyon sonrasında ilk faiz indirimini Ocak 2024’te yapacağını fiyatlamaya başladı. Açıkçası bu fiyatlama fazla iyimser. Ben FED’in faizleri uzun bir süre sabit tutacağını düşünüyorum, bu bağlamda Ocak 2024 faiz indirimi için çok erken bir tarih.

Şimdi gelelim enflasyon sonrası piyasa fiyatlamalarına. Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları piyasada güvercin fiyatlamaya sebep oldu. Bu bağlamda dolar endeksi 102 sınırından yazının kaleme alındığı sırada 99.4 seviyesine gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 4.00 düzeyinden yüzde 3.79 seviyesine kadar düştü. Haliyle hem dolar endeksi hem de 10 yıllık getirilerindeki geri çekilme ons altına yaradı ve ons altın FED’in faiz artışlarında sona geldiği fiyatlamasıyla 1937’den 1965 dolar seviyesine kadar yükseldi. Böylelikle ons altın Nisan’dan bu yana en büyük getiriyi sağlamış oldu.

Şimdi haliyle altın yatırımcısı da bundan sonraki sürede bu yükselişin devamı gelecek mi diye merak ediyor. Elbette bu sorunun cevabı bundan böyle FED ne kadar güvercin olacak bununla doğrudan bağlantılı olacak. Bu nedenle ikinci bir faiz artışına ben kapıyı tamamen kapamadığım için ons altın tarafında 2000 dolar üzerine yakın vadede yükseliş olsa bile baskının bir müddet daha devamını beklerim. Bu açıdan FED ben faiz artışlarında durdum demeden 2400 dolara giden yolculuğun başlayacağı kanaatinde değilim. Kısa vadede de teknik olarak baktığımızda ons altın 1938 desteği üzerinde kalmaya devam ettiği sürece anlamlı bir yükseliş isteği olacaktır. 1958 desteği üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise güçlü direnç 1990 seviyesi yükselişin devamı için oldukça kritik. Ancak ve ancak 1990 üzerinde tutunma durumunda tarihi zirve 2070 ve üstü seviyeler hedef haline gelecektir.

Yakın vadede FED dışında altın için önemli bir gelişme olabilir. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, 22 Ağustos'ta Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'da gerçekleştirilecek toplantıda ortak para birimi kullanmayı tartışacak. Bu ortak para biriminin altına dayalı olacağı yönünde haber akışları görüyoruz. Haliyle olur da altına dayalı bir para birimi gündeme gelirse bu altın için oldukça olumlu bir gelişme olacaktır. Yine son dönemde Çin Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı teşviklerle Çin’deki toparlanma güçlü olursa bu da altına yarayan bir gelişme olacaktır.

Gram altın tarafında da bu hafta ons altındaki yükseliş kaynaklı olarak tarihi zirveler görüldü. Bayram haftasından bu yana dolar/TL kuru 26 TL bandında dengelendiğinden gram altın son iki haftalık sürede kurdan beslenemedi. Tam da bu noktada gram altında kur kaynaklı yükseliş yeniden başlar mı sorusunun cevabı için kur yükselmeye devam edecek mi sorusu gündeme geliyor. Kur ile ilgili tahminlerde piyasada farklı görüşler olduğunu görüyorum. Bir kısım kura artık müdahale edilmediğini bu nedenle de kurda dengelenmenin 26 TL bandında olduğunu düşünüyor. Bu kesim yaz aylarındaki güçlü turizm gelirleri ile kurdaki bu dengelenmenin sonbahara kadar devam edeceğini düşünüyor. Bir diğer deyişle bu grup yaz aylarında kurda ne düşme ne de yükselme beklemiyor ama sonbahar itibariyle hem turizm kaynaklı döviz girişlerinin azalması hem de kısa vadeli dış borç ödemelerinin de gündeme gelmesiyle kurda yükselişin başlayacağını ve sene sonunda 30 TL civarına ulaşan bir seviye olacağını düşünüyor. Kur hakkında bir diğer kesimde kura hala müdahale olduğunu düşünüyor. Bu kesimin temel gerekçesi kurdaki neredeyse sabit ve yatay devam eden teknik yapı. Bu kesim gerekli görüldüğünde bir diğer deyişle yabancının içeri girmesi için gerekli kur seviyesinin yetersiz olması durumunda kurda sıçrama şeklinde bir yükselişin gündeme gelebileceğini düşünüyor. Açıkçası ben de bu kesime daha yakınım. Tabi burada tartışılması gereken bir diğer nokta da yabancı içeri giriş yapsın diye kuru müdahale ile yukarı çekmek de her ne kadar kuru yükseltse de, bu durum yabancı ki özellikle de büyük fonları ikna eden bir sonuç yaratmayabilir. Aksine başta büyük fonlar kurun serbest piyasa şartlarında belirlenmesini beklediklerinden kura müdahale olduğu inanışı devam ettiği sürece yabancı girişi güçlü olmayacaktır.

Toparlayacak olursam yakın vadede dolar/TL kurunda en fazla 28 TL seviyesine yükseliş beklediğimden ve aynı zamanda ons altında da yılın son çeyreğinde güçlü bir ivmelenme olabileceğini düşündüğümden, gram altın tarafında da yaz aylarında kısmi bir yükselişe rağmen daha sakin bir seyir beklenebilir. Dolayısıyla son çeyrekte hem kur hem de ons altındaki artışla gram altın tarafında da güçlü yükselişler gündeme gelebilir.