Borsada 3. çeyrek bilançolarında öne çıkabilecek sektör ve hisseler

Yayınlama: 07.10.2023 09:41:00 Güncelleme: 07.10.2023 09:38:59

Borsada 3. çeyrek bilançolarında öne çıkabilecek sektör ve hisseler

Borsa İstanbul’da 3. çeyrek bilanço sezonu 20 Ekim’de Arçelik ile başlayacak. Konsolide olmayan şirketler için finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 30 Ekim iken, konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankalar için ise 9 Kasım olarak açıklandı. Konsolide bankalar için de son gönderim tarihi 20 Kasım.

Gelelim 3. çeyrekte iyi bilanço beklentisi olan sektör ve şirketlere. 3. çeyrekte güçlü bilanço beklentisi olan sektörlerin başında çimento sektörü geliyor. Çimento sektörünün hem ilk hem de ikinci çeyrekte iyi bilanço performansının 3. ve hatta 4. çeyreğe de sirayet etmesi bekleniyor. Özellikle Şubat ayında yaşanan deprem sonrası sürede hızlanan altyapı ve inşaat harcamalarının yanı sıra deprem sonrası sürede kentsel dönüşümün de hız kazanması çimento sektörünü destekleyen ve desteklemeye de devam edecek önemli gelişmeler arasında. Bu süreçle bağlantılı olarak yeni açıklanan Orta Vadeli Plan’da da (OVP) hem deprem sonrası altyapı yatırımlarını hızlandırmak hem de dar ve sabit gelirli kesim için yeni sosyal konut projelerinin yapılacağına ilişkin yönlendirmeler çimento sektörünü ve bu sektörle bağlantılı olarak yapı kimyasalları ve izolasyon gibi faaliyet alanlarını da destekleyecek bir sürece de atıf yapıyor. Özellikle de iç pazara yönelik güçlü üretim yapan çimento şirketleri ön plana çıkabilir. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle 3. çeyrek için CIMSA, AKCNS, OYAKC gibi hisselerin güçlü bilanço açıklaması beklenirken, yapı kimyasallarından da ikinci çeyrekte iyi bilançolara sahip olan KLKIM ve POLHO’in de iyi bilançolara sahip olacağı bekleniyor.

3. çeyrek için bir diğer güçlü bilanço beklentisi havacılık tarafında. 3. çeyrek turizm dönemine denk geldiğinden havacılık tarafında bu yılın en güçlü bilançolarının açıklandığı çeyrek olacak, hatta 4. çeyreğe yine bu etkinin yansımaları görülebilir. Havacılık tarafında TAVHL hissesinde 2. çeyrekte beklenti üstü vergi, net karı azaltmıştı. Bu çeyrek vergi ödemelerinde azalmayla 3. çeyrekte daha güçlü bir net kar rakamı görülebilir. Yine çarpanları bağlamında iskontolu olarak değerlendirebileceğimiz PGSUS hissesi de operasyonel olarak güçlü yapısı nedeniyle bu çeyrek de iyi bir bilanço beklentisine sahip olan hisselerden. Kargo gelirleri geçen yıla göre azalmış olsa da THYAO’da da iyi bir bilanço beklentisinin hâkim olduğunu görüyoruz.

İyi bilanço beklentilerinde bir diğer öne çıkan sektör perakende. Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında her ne kadar faiz artırımına devam ediyor olsa da, enflasyon hala yüksek ve 2024 Haziran ayına kadar yaklaşık yüzde 75 düzeyine kadar yükselişini sürdürecek. Bu nedenle artan enflasyonu fiyatlarına çok rahat yansıtabilen ve talep esnekliği düşük olan gıda ve giyim gibi perakende sektörlerde de güçlü bilançolar görülebilir. Tam da bu noktada da şuna da değinmek isterim, her ne kadar bundan sonraki sürede yeni ekonomi yönetimi tüketimi azaltan politikalar uygulamaya devam ediyor olsa da, gıda perakende sektörü bu politikalardan çok olumsuz etkilenmeyebilir, çünkü gıda temel ihtiyaç olduğundan her türlü zorlu koşula rağmen gıda tüketimi devam edecek.  Sonuç olarak 3. çeyrekte başta MGROS olmak üzere BIMAS, SOKM gibi hisselerde de iyi bilanço beklentisi hâkim. Ayrıca bu hafta JPMorgan, BIMAS’ı Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesi Strateji Top 10 listesine ekledi. BİM böylelikle 2020'den bu yana giren Top 10 listesine ilk Türk şirketi oldu.

3.çeyrekte bankalar tarafında da iyi bilançolar olma olasılığı masada. Özellikle 2. çeyrekte bankalar tarafında daha kötü bilançolar beklenirken genel olarak beklentilerden daha iyi bilançolarla karşılaşmıştık. Bu bağlamda 3. çeyrek yeni ekonomi yönetimini uygulamaya koyduğu politikalar sayesinde bankalar kendi olağan faaliyetlerine geri döndüler. Kredi-mevduat makası bankalar lehine pozitife döndü. Ayrıca bir önceki ekonomi yönetimi bankalar üzerine ciddi regülasyonlar getirmişti. Bu regülasyonların da şimdiki ekonomi yönetimi tarafından kaldırılmaya başlaması da bankalar adına olumlu. Bu olumlu gelişmeleri bankaların 3.çeyrek bilanço rakamlarında görüyor olacağız. Bankalar adına artan kredi maliyetlerinin kredi büyüme hızını düşürüyor olması ise olumsuz yön olacak. Haliyle 3. çeyrek bilançolarında olumlu ve olumsuz yönlerden hangilerinin daha ağır bastığı da netleşmiş olacak.

Otomotiv sektöründe de 2. çeyrekte güçlü bilançolar almıştık. 3. çeyrekte yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalarla otomotiv satışlarında bir miktar yavaşlamaya rağmen iyi bilanço beklentisinin hâkim olduğunu görüyoruz. Ağustos ayında otomotiv satışlarında bir yavaşlama olsa da Eylül’de satışların arttığı görülüyor. Bu sektörde başta TTRAK olmak üzere FROTO, DOAS, ASUZU’dan da iyi bilançolar alınabilir.

Bir diğer güçlü bilanço beklentisi olan sektör sigorta. Artan enflasyonu çok rahat fiyatlamalarına yansıtabilmeleri ve aynı zamanda çok güçlü prim üretebilmeleri sebebiyle bu sektörde de 2. çeyrek bilançoları güçlü gelmişti. Yine 3. çeyrekte de bu güçlü bilançoların devamı bekleniyor. Bu bağlamda TURSG, ANSGR ve AGESA’dan iyi bilançolar geleceği beklentisi hâkim.

Enerji tarafında da özellikle enerji ekipmanları üretip satan ALFAS ve ASTOR gibi hisselerin yanı sıra CWENE, EUPWR ve de ZOREN gibi hisselerde iyi bilançoları ile ön plana çıkabilirler. Bu sektörde bundan sonraki sürede özellikle net nakit pozisyonu güçlü olan ve rakiplerine göre daha kaliteli ürün üreten şirketlerin ön plana çıkma ihtimali bir hayli güçlü.

Holdingler tarafında da güçlü bilançolar görebiliriz. Holdingler hem net döviz hem de özellikle de net nakit pozisyonu açısından diğer sektörlere göre daha güçlü olmalarının yanı sıra yabancıların da en çok ilgi gösterdiği sektörlerin başında gelmesi ve ayrıca piyasa çarpanları açısından da cazip hisseler olması nedeniyle öne çıkan sektörler arasında. 3. çeyrekte de KCHOL, SAHOL, DOHOL, AGHOL ve ALARK gibi hisseler de iyi bilanço beklentilerine sahip holding hisseleri arasında.

Yukarıda değindiğim sektörler dışında SUWEN, DESA, SUNTK, YUNSA, DERIM, VAKKO gibi tekstil sektörüne ait hisseler ile petrokimya ya ait TUPRS ve telekomünikasyon sektörüne ait TCELL’de, ve yine ASELS, KCAER, ESCAR, BRISA ve GWIND, ORGE, CCOLA ve AEFES hisselerinde de iyi ve güçlü bilanço beklentileri söz konusu.