Ons altına bir darbede J. Hole’den gelir mi? Düşüş devam eder mi?

Yayınlama: 19.08.2023 09:43:00 Güncelleme: 19.08.2023 09:41:16

Ons altına bir darbede J. Hole’den gelir mi? Düşüş devam eder mi?

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında FED’in faiz artırım hızını yavaşlatması ve 2023’ün başında Çin’in sıfır covid politikasını geride bırakmasının etkisiyle Nisan 2023’e kadar ons altın tarafında güçlü bir performans gördük. Fakat Nisan sonrası süreçte ağırlıklı olarak agresif FED kaynaklı fiyatlamalar ons altının sene başında elde ettiği yükselişi baskılayan en önemli unsur oldu. Nisan sonrasında başlayan bu baskıya rağmen Merkez Bankalarının yaptığı fiziki altın alımlarının da etkisiyle ons altında güçlü yükseliş göremesek de, uzunca bir süre 1930 kritik desteği üzerinde tutunan bir fiyatlama da görmedik değil. Fakat son iki haftada yaşanan gelişmeler ons altının 1930 ve hatta 1900 kritik ve psikolojik desteğinin de altına inmesine neden oldu.

Peki son dönemde ne oldu da ons altın üzerindeki bu negatif baskı arttı? Altın üzerindeki baskının temel nedeni son dönemde dolar endeksinde ve ABD 10 yıllıklarındaki güçlü yükseliş. Dolar endeksindeki son dönemdeki yükselişin fitilini Fitch ateşledi diyebiliriz. 2 Ağustos’ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürmesiyle dolar endeksi 100’lü seviyelerden 102’li seviyelere yerleşirken, ABD 10 yıllıkları da yüzde 3.90 seviyelerinden yüzde 4.20 seviyelerine kadar yükseldi. Bu gelişmeyle ons altında 1950’lili seviyelerden güçlü desteği 1930 altına sarkarak 1910’lu seviyelere kadar geri çekildi. Fitch’in not indirimi sonrasında ons altını baskılayan asıl unsur ABD’den gelen veriler oldu. İlk olarak 10 Ağustos’ta ABD’nin Temmuz ayı TÜFE rakamları her ne kadar ılımlı gelse de, 11 Ağustos’ta açıklanan Temmuz ayı manşet ve çekirdek ÜFE rakamlarının beklenti üstü gelmesi, ABD’de enflasyonun kalıcılığı ve bundan sonraki sürede TÜFE’de de düzensizliğe işaret etmesi yine şahin FED olabilir fiyatlaması ile dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklarını güçlü tutmaya devam ederek ons tarafını baskıladı.

Ons tarafında asıl baskı ABD’den bu hafta gelen veriler ve haberlerle oldu. Bu hafta Salı günü ABD’nin önemli ekonomik büyüme öncü göstergelerinden Temmuz ayı perakende satışlar verisinin hem aylık hem de yıllık olarak beklentileri güçlü bir şekilde aşması ekonominin hala oldukça güçlü olduğu, bu ne

denle de FED’in daha şahin olabileceği fiyatlamasını tetiklemesi ile yine hem dolar endeksi hem de ABD 10 yıllık tahvil faizlerini artırdı. Geçtiğimiz hafta ons altın için en güçlü baskı Çarşamba günü açıklanan ve şahin algılanan FED tutanaklarından geldi. Aslına bakılırsa çok sürpriz bilgi içermeyen FED tutanaklarında herkes için bir şey vardı. Tutanakların Temmuz toplantısında 25 bp faiz artırma kararı her ne kadar oybirliği ile alınmış olsa da, iki üyenin faiz oranını sabit tutmak istediğini ortaya koyması bazı kesimlerce FED’de son dönemde işaretleri görülen güvercin kampın varlığını teyit etti. Öte yandan tutanaklarda çoğu FED üyesinin para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek enflasyona yönelik önemli yukarı yönlü riskler görmeye devam ettiğinin belirtilmesi moralleri bozan ve şahin algılanan kısım oldu. Bu sözlü yönlendirme FED’den ek bir faiz artışı daha gelebileceği olarak yorumlandı. Bu yorumlamaya rağmen swap tarafı Eylül ayı için hala pas geçme olasılığını daha güçlü fiyatlıyor olsa da Kasım ayında 25 bp gelme olasılığında tutanaklar sonrası bir artış gördük. Haliyle Çarşamba günkü şahin tutanaklar sonrasında Perşembe günü de haftalık işsizlik maaşı başvurularının da beklenti altı gelmesiyle dolar endeksi 103.4 seviyesine yükselirken, ABD 10 yıllık faizleri son 16 yılın en yüksek düzeyine yükselerek yüzde 4.31 seviyesini test etti. Bu gelişmelerle ons altın son 5 ayın en düşük düzeyi 1884 dolara kadar geri çekildi.

Şimdi kritik soru şu; ons altında bundan sonra düşüşün devamı gelir mi? Bu sorunun yakın vadede önemli cevabını 24-26 Ağustos’ta yapılacak olan Jackson Hole toplantısında öğrenebiliriz diye düşünüyorum. Powell 25 Ağustos’ta Jackson Hole’de bir konuşma yapacak. Piyasa Powell’ın yapacağı konuşmada ilk olarak yılın geri kalanında FED’den ek bir faiz artışı gelip gelmeyeceğinin yanı sıra FED faiz artırımlarına ara vermesi sonrasında faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını anlamaya çalışacak. Bu konuda piyasadaki hâkim beklenti son yayınlanan şahin tutanaklar sonrasında Powell’ın şahin bir konuşma yapacağı yönünde. Olur da Powell’dan şahin bir konuşma görür isek bu ons tarafını baskılamaya devam edebilir. Tabi Powell dışında hafta içinde gelecek veriler de ons altının yönü için önemli olmaya devam edecek.

Ons altın FED tutanakları sonrasında ons altın 1900 altında 1884 en düşük düzeyini test ederek şimdilik 1900 altına yerleşmiş görünüyor. Teknik olarak 1895 altında ilk önemli destek 1870 desteği, bunun da altında 1845 desteği gündeme gelebilir. Dolar endeksinin 103 seviyesi üzerinde kalması ons altında 1845 desteğine kadar geri çekilmeyi mümkün kılabilir. Şimdilik 1800 altı fiyatlamaları beklemiyorum. 103 seviyesi altına düşme durumunda ise, ons tarafında 1960 dolara doğru bir toparlanma muhtemeldir. Ons altında trendin tersine çevrilebilmesi için ise 1960 üstü fiyatlamalara ihtiyaç var.

Kısa vadede ons altın tarafında şahin FED kaynaklı baskının devam edeceğini düşünüyorum. Bir diğer deyişle altında güçlü bir yukarı hareket için henüz yeterli koşulların oluşmadığını kanaatindeyim.

FED faiz artırımına ara verse bile beklentime göre faizleri uzun süre yüksek tutacağı için ilk faiz indirimi de ikinci çeyreğin ortası gibi gelebilir. Bu nedenle 2023’den ziyade FED ve diğer majör merkez bankalarının faiz indirmeye başladığı 2024 yılı içinde altında güçlü yükseliş daha büyük olasılık gibi görünüyor. Bu nedenle faiz artırımlarına ara verilmesinin ardından faiz indirimleri yapılmasa bile faiz indirimlerinin konuşulmaya başlandığı 2023 yılı sonunda ons tarafında toparlanma başlayabilir diye düşünüyorum. Bu nedenle ons altında yakın vadedeki geri çekimeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.