Yabancı geri dönerse hangi hisselerde alım yapabilir?

Yayınlama: 19.06.2023 09:40:00 Güncelleme: 19.06.2023 09:43:59

Yabancı geri dönerse hangi hisselerde alım yapabilir?

Mayıs ayında iki turlu bir seçim atlattık. İlk tur öncesinde Millet İttifakı adayının kazanıp ortodoks politikalara geçileceği fiyatlamasıyla, 8 Mayıs ile başlayan haftada kısmi de olsa yabancı girişi oldu. Ardından ilk tur seçimlerinde meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakı’na geçmesi ve başkanlık seçimlerinin de ikinci tura kalmasıyla, 15 Mayıs haftasında bu kez yabancıların borsadan çıkış yaptığını gördük. Sonrasında ise daha ikinci tur bitmeden 22 Mayıs haftasında yabancı girişlerini az da olsa yeniden gördük. Anlattığım tüm bu gelişmeler sonucunda yabancının mayıs ayında Borsa İstanbul’da 23,7 milyar dolarlık net alım yapmasına karşın 24,3 milyar dolarlık net satış yaptığını, haliyle nette 574 milyon dolarlık hisse satışı yaptığını gördük.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in görevi devralıp ortodoks politikalara geçişe vurgu yapması sonrasında borsaya güçlü bir yabancı girişi beklentisi hakim.

Hiç kuşkusuz yabancı girişinin büyüklüğü uygulanacak politikaların normalleşmesi ile doğru orantılı olacak. Tam da bu noktada önemli bir soru gündeme geliyor; olur da yabancı ikna olup Borsa İstanbul’a güçlü bir giriş yaparsa, hangi hisselere yönelir? Bu soruya ALB Yatırım Araştırma Direktörü sevgili Uğur Aydın’ın mayıs ayında yabancının en çok hangi hisseleri satın aldığına yönelik çalışmasına yer vererek cevap bulmaya çalışacağım.

Mayıs ayında yabancının “net alım büyüklüğü” sırasına göre satın aldığı ilk 10 hisse; Tofaş (70,3 milyon dolar), Anadolu Efes (45,4 milyon dolar), Koç Holding (38 milyon dolar), Ülker (14,6 milyon dolar), Coca Cola (12,6 milyon dolar), Kiler Holding (11,8 milyon dolar), Enerjisa (8,6 milyon dolar), Big Chefs (8,5 milyon dolar), Yapı Kredi (7,5 milyon dolar) ve Borusan Mannesmann (7,3 milyon dolar). Haliyle önümüzdeki dönemde güçlü yabancı girişi olması durumunda bu hisselerden özellikle “Tofaş, Anadolu Efes, Koç Holding, Coca Cola, Enerjisa ve Yapı Kredi” ön plana çıkabilir. Yani yabancı gelirse bu hisselere yeniden yönelebilir. Bunun dışında “Ülker, Kiler Holding, Big Chefs ve Borusan Mannesmann’ı” ise listeden çıkarmak uygun olabilir. Sevgili Uğur Aydın’ın neden böyle düşündüğünü gerekçeleriyle açıklayalım isterseniz. Listeden elememiz gereken ilk hisse Ülker ile başlayalım. Ülker’in fiyat/ kazanç oranı (f/k) 11.4, firma değeri/ faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (fd/favök) çarpanı ise 4.1. Çarpanları açısından baktığımızda Ülker’in gıda sektöründeki diğer hisselere göre pahalı olma durumu olabilir. İkinci elememiz gereken hisse Kiler Holding. Kiler Holding hissesi son bir ayda yüzde 64,1’lik bir artışa sahip, üstelik fd/ favök çarpanı da holding sektörünün oldukça üstünde. Bir diğer deyişle hisse pahalılık sinyali veriyor. Elenmesi gerekenlerde 3’üncü sırada Big Chefs var. Şirket 3-5 Mayıs’ta 22,5 TL’den halka arz oldu. Yazının kaleme alındığı sırada hisse fiyatının halka arz fiyatının altında olmasının yanı sıra, f/k’sı 96, fd/favök değeri ise 48. Çarpanlarının oldukça yüksek olması sebebiyle bu hissede de çok dikkatli olmak gerekir. Öte yandan Borusan Mannesmann’a baktığımızda ise şirketin ilk çeyrek bilançosunun oldukça iyi geldiğini görüyoruz. Son bir ayda hissedeki yüzde 75,2’lik artış oranını göz önüne aldığımızda, piyasanın güçlü finansalları da fiyatladığı çok açık. Hissenin f/k’sı 13, fd/favök değeri ise 9,3, yani bu çarpan değerleri ile sektör ve emsallerine oldukça yaklaşmış durumda. Bu nedenle sevgili Uğur Aydın Borusan Mannesmann hissesinde de dikkatli olmakta fayda var diye düşünüyor.

Gelelim yabancı girişinin güçlü olacağını düşündüğümüz “Tofaş, Anadolu Efes, Koç Holding, Coca Cola, Enerjisa ve Yapı Kredi” hisselerine. Tofaş’la başlayalım. Şirketin yurt içinde satışları çok kuvvetli, üstelik Stellantis ile yaptığı son anlaşma sonrasında içerideki pazar payının daha da artması bekleniyor. Yine döviz kurlarındaki artışta şirket cirosunu artırıyor. Bu potansiyeli fark eden yabancı yatırımcı mayısta nette en çok Tofaş hissesi satın almış. Bu nedenle bu hisse sıkı takip edilebilir. Yabancının radarına giren bir diğer şirket Anadolu Efes. Firmanın 10 olan f/k’sı ve 3 olan fd/favök değerlerini, içecek sektörünün ortalama 12 olan f/k’sı ve ortalama 5.7 olan fd/favök değerleri ile kıyasladığımızda hissenin iskontolu olduğu söylenebilir.

Bir diğer yabancı radarındaki hisse Koç Holding. Hisse 3 f/k ve 2.3 fd/ favök değeri ile iskontolu olmaya devam ediyor. Bu değerlere göre Koç Holding hissesi 3 yıllık karına ya da 2,3 yıllık faiz, amortisman ve vergi öncesi karına satılıyor, yani hisse oldukça ucuz. Koç holding hissesinin önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün de desteği ile karlılığını daha da artırması beklendiğinden, yaz aylarında yabancı girişlerinin olması ile bu hisseye yoğun bir ilgi beklenebilir. Yabancı listesinde yer alması güçlü bir diğer hisse de Enerjisa. Gelişmiş ülkelerde Enerjisa benzeri şirketlerde f/k 9 civarında iken, fd/favök 6 düzeyinde. Şirketin 2,5 olan f/k’sı ile 4.7 düzeyindeki fd/favök değeri göz önüne alındığında, gelişmekte olan ülkelerdeki emsallerine göre ucuz olduğu görülüyor.

Yine 1,7 f/k’ya sahip Yapı Kredi hissesinin de ucuzluğu göz önüne alındığında, yabancının mayısta bu hisseyi almasına şaşmamak gerekir. Sadece Yapı Kredi Bankası hissesinin değil, Türkiye’deki diğer özel bankaların karlılıklarına göre iskontolu olduğunu söyleyebiliriz. Bize benzer ülkelerde bankalar 6 yıllık karına satılırken, bizde 1,5-2 yıllık karına satılıyor. Bu anlamda ağırlıklı olarak uzun vadeli bakış açısına sahip olan yabancı yatırımcının borsaya güçlü geri dönmesi durumunda, özel banka hisselerine yoğun ilgi göstermesi beklenebilir. Son olarak yabancının mayısta ilgi gösterdiği Coca Cola hissesine de ilgi yabancı girişi ile devam edebilir. Fakat hissenin çarpan değerleri sektör ortalamasının üzerinde olduğu için bu hissede dikkatli olmakta fayda olabilir. NOT: Yatırım tavsiyesi değildir.