EYT'de 48-50 yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin TBMM'de açıkladı

Yayınlama: 08.12.2022 22:40:00 Güncelleme: 08.12.2022 23:18:42

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yeni bir yaş sınırı gelebileceği, bunun da kadınlarda 48-50, erkeklerde ise 50-52 yaş olacağı iddia ediliyordu. Buna yönelik sorulara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde gerçekleştireceği konuşmada açıklama yapacağı yanıtını vermişti

EYT'de 48-50 yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin TBMM'de açıkladı
EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasal düzenlemede sona gelindiği biliniyordu. Fakat birkaç gündür, özellikle de işveren temsilcilerinin kaygılarını iletmesi sonrasında EYT'lilerin emekli edilebilmesi için kadınlarda 48-50 yaş, erkeklerde ise 50-52 yaş sınırı getirileceği yönünde bazı dedikodular dile getirilmeye başlandı. EYT'lilerin büyük tepkisine yol açan bu iddialarla ilgili asgari ücret günlük görüşme maratonu sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e gazetecilerden çok sayıda soru geldi. Bakan Bilgin, bu konuyla ilgili açıklamalarını bugünkü bütçe görüşmeleri sırasında TBMM'de gerçekleştireceği konuşma sırasında yapacağını söyled. Yaklaşık 4.5-5 milyona yakın EYT'li Bakan Bilgin'in TBMM'deki konuşmasına kilitlendi. EYT'lilerin en büyük itirazı emeklilikte yaşa takılanlara bu yolla yeni bir yaşa takılma sorunu yaratılacağı yönündeydi.

Bilgin, TBMM'de EYT ile ilgili yaş sınırı iddialarına karşılık şu açıklamaları yaptı:
"EYT konusu en önemli sorunlardan birisi. Beni arayanlar şu soruyu soruyorlar: Niye uzadı? Çünkü herkesi dinlemek zorundayız. Bir boyutu da iş insanlarının kıdem tazminatı konusu. İşveren diyor ki kıdemli, iş tecrübesi olanlar en düşük yüzde 10, bunları kaybetmek istemeyiz. Bir de mali yükü var. Yaş sınırından bahsedenler. Bir de bizim teknik yönüyle ilgili problemler var. Bu sorunun ortaya çıktığı dönemde dijital kayıt yoktu. Tüm bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bu ayın sonuna kadar TBMM'ye getireceğimi söylemiştim. İnşallah sözümü tutacağım. En kapsamlı çalışmayı yapacağız. Kimsenin endişesi olmasın. Üç temel kriter var: Bunları bugün ilk açıkladığım EYT'den emekli olacak sayı biraz daha arttı. Kapsam içine giren kişi sayısı daha da artacak."