Endeksteki yüksek volatilite ve artan işlem hacimleri

Yayınlama: 12.08.2023 10:41:00 Güncelleme: 12.08.2023 10:38:38

Endeksteki yüksek volatilite ve artan işlem hacimleri

Geçen haftanın ikinci yarısında ABD’de açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamları haftanın en önemli veri akışını oluşturdu. Perşembe günü açıklanan temmuz ayı TÜFE aylık bazda yüzde 0,2 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE yüzde 3,0’dan yüzde 3,2 seviyesine yükseldi. Manşet enflasyon aylık bazda beklentilere paralel açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,3 olan piyasa beklentisinin hafif altında kaldı. Çekirdek TÜFE genel beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda yüzde 0,2 artış kaydetti ve yıllık bazda yüzde 4,8’den yüzde 4,7 seviyesine geriledi. Yıllık TÜFE’nin beklentilerin hafif altında gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyonda devam eden ılımlaşma eğilimi Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu dizginlemeyi başarabileceğine dair iyimserliği arttırdı. ABD’de cuma günü açıklanan ÜFE verisi beklentilerin hafif üzerinde aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti ve yıllık ÜFE’de yüzde 0,8 olarak gerçekleşti. Açıklanan enflasyon rakamları sonrasında Fed’in eylül ayındaki toplantısında faizlerde değişime gitmeyeceğine ilişkin beklentiler güç kazanırken, piyasalar Fed’in sıkılaşma döngüsünün sonuna gelindiğini ve 2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz indirimlerinin başlayabileceğini değerlendiriyor. Son zamanlarda yükselen ABD faizleri sonrası artan gerilim açıklanan bu enflasyon verileri ile bir miktar sakinleşme eğilimine döndü ve riskten topyekun bir kaçışın önüne geçti. Ancak haftanın son günü ABD 10 yıllık faizleri yeniden tehlike sınırı olan yüzde 4,20’ye yaklaşmaya başladı. Borsa İstanbul son zamanlarda yurtdışı gelişmelerden tamamen kopmuş olsa da küresel ölçüde olacak bir kırılım bu tarafta da etki oluşturabilir. Bu nedenle dikkat etmekte fayda var.

Borsa İstanbul’da yükseliş artan volatilite ve sektörel ayrışmalarla devam ediyor. Hafta içinde sert hareketler bir kez daha ön plana çıkarken işlem hacminde de rekorlar görüldü. Hafta içinde bir ara bankacılık endeksi yüzde 15 üzerinde bir getiriye ulaşırken haftayı yüzde 8 civarında bir getiri ile tamamladı. Perakende ticaret sektörü ise yüzde 12 civarı bir haftalık getiri ile haftanın yıldızları arasında yer aldı. En yüksek getiri ise yüzde 14 civarı yükselişle finansal kiralama ve faktöring sektöründe oldu. BIST 100’de ise haftanın getirisi yüzde 6 civarında gerçekleşti. Endekste sektör ve hisse ayrışmaları aslında son bir ayın konusu. Bu ayrışmalar son zamanlarda gün içi ya da gün aşırı sertleşen volatilite ve yükselen işlem hacmi ile devam ediyor. Buna karşın endeks yeni zirveler görmeye de devam ediyor. Zaman zaman gelen satışlar ise kışın kar yağarken güneş açtığında “kar topluyor” dediğimiz duruma benziyor ve her geri çekilmenin ardından yeni güçlü bir alım geliyor. Bu durum ne zamana kadar devam eder tahmin etmek zor olsa da ağustos vadeli sözleşmelerde alıcı ve satıcı arasındaki dengesizlik de alıcılar lehine bir tablo sunuyor. Özellikle endeks kontratlarında alış tarafı 4-5 kurumda çok ciddi bir şekilde konsolide olmuşken, satış tarafı (short pozisyon alanlar) çok geniş bir tabana yayılmış durumda. Bu durum alım tarafının daha kuvvetli olduğunu gösteriyor.

BIST 100’de teknik olarak takip ettiğimiz en önemli seviye son yükselen trendin hafta başında 7,470’de bulunuyor. Bu trend hafta sonunda 7,800 civarına ulaşmış olacak. Bu hafta bu trendin altında olacak bir kapanış son yükselişin ivme kaybetmesine ve teknik satış baskısının şiddetlenmesine neden olabilir. Buna karşın bu seviye üzerinde kalındığı sürece mevcut pozisyonların korunabileceğini düşünüyoruz. Ancak yeni alım yani bu seviyelerden yeni maliyet oluşturmanın da artık oldukça riskli bir hal aldığını değerlendiriyoruz. Özetleyecek olursak endeks yükseliş eğilimindeyken bu eğilimin aksi yönünde aksiyon almanın riskinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu yükselişin rasyonaliteden uzaklaştığını düşünüyor olmamız da gelinen seviyelerden yeni maliyet yapma isteğimizi de kırıyor. Bu nedenle sadece mevcutta pozisyonu olanlar için bir kar stopu belirleyerek pozisyonlarını devam ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Stop seviyesi olarak da bahsettiğimiz bu son yükselen trendi takip ediyoruz.