Eylül’de borsada beklentiler pozitif ama sonrası zorlu bir süreç

Yayınlama: 02.09.2023 11:09:00 Güncelleme: 02.09.2023 11:07:07

Eylül’de borsada beklentiler pozitif ama sonrası zorlu bir süreç

Eylül ayında en çok takip edilecek konu TCMB’nin önceki haftaki faiz artışının ve Kur Korumalı Mevduat hesapları ile ilgili düzenlemelerin yansımaları olacak. Mevduat faizleri ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki değişimler gerek hisse senetleri gerekse kurlar üzerinde belirleyici olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı toplantısında 750 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 17,50 seviyesinden yüzde 25,0 seviyesine yükseltmişti. Artan faizlerin bankalar tarafında kredi ve mevduat yansımaları bu haftadan itibaren daha net görülmeye başlayacak. Özellikle eylül ayı bu taraf için kritik olacak. İçeride artacak olan mevduat faizleri hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Bununla birlikte artan faizlerin etkisiyle yavaşlayacak iç talep de şirketlerin satış ve kar rakamlarını baskılayabilir. Bunlar hisse yatırımcıları için keyif kaçırabilecek gelişmeler olsa da fiyatlara yansıması biraz daha zaman alabilir. Alınan bu kararların etkisi ile düşen risk primi ve makro ekonomik verilerde iyileşme beklentisi ilk anda daha ağır basabilir. Bu bağlamda 8 Eylül’de değerlendirmesi bulunan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararı dikkatle izlenecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül’de New York’tan başlayarak yabancı yatırımcılarla görüşme maratonu gerçekleştirecek.

Bunlara ek olarak eylül ayında Orta Vadeli Program’ın açıklanması bekleniyor. Bu süreçlerin yurt içi piyasalara yönelik beklentiyi artırabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle eylül ayı için pozitif beklentimizi korurken özellikle yılın son çeyreği için koşulların biraz daha zorlaşacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan Kur Korumalı Mevduat hesaplarından ne ölçüde çıkış olacağı ve buradan çıkan tutarın nasıl bir seyir izleyeceği de özellikle kurlar tarafında takip edilecek önemli bir konu.

Dışarıda ise ABD tahvil faizlerindeki gerileme bir miktar rahatlama getirmiş durumda. Geçtiğimiz ay yüzde 4,36 seviyesine kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçtiğimiz hafta yüzde 4,10 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Faizlerdeki gevşeme küresel ölçüde hisse senetleri açısından bir alan açmış durumda. Küreseldeki bu olumlu hava ve içeride eylül ayına yönelik beklenti oluşturabilecek yukarıda bahsettiğimiz başlıklar Borsa İstanbul’daki iyimser havanın eylülde de devamını sağlayabilir. BIST 100’de geçtiğimiz hafta 8.000 güçlü bir direnç haline geldi ve endeks burayı geçmekte zorlandı. Bu hafta 8.000 üzerinde olacak kapanışlar endeksteki yukarı yönlü isteği daha da artırabilir. Bu durumda yeni psikolojik direnç de olacak son yükselen kanalın üst bandının hafta sonuna kadar ulaşacağı 9.000 hedeflenebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eylül ayı için pozitif haber akışı ihtimali yüksek olsa da endeksin ulaştığı ve bu ay ulaşabileceği seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda yukarı yönlü potansiyelin mevcut ekonomik konjonktürde sınırlanacağını düşünüyoruz. İçeride artan faizler ve yavaşlayan ekonomi ve başta Avrupa olmak üzere ihracat pazarlarındaki yavaşlama ile şirketlerin satış ve karlılık trendlerinde önceki çeyreklere göre bir bozulma görülebilir. Bu da yılın son çeyreğinde Borsa İstanbul tarafında ciddi bir zorlanma olabileceğini işaret ediyor.