Sıra TCMB ve yeni ekonomi yönetiminde

Yayınlama: 19.06.2023 09:57:00 Güncelleme: 19.06.2023 09:55:24

Sıra TCMB ve yeni ekonomi yönetiminde

ABD’de salı günü açıklanan mayıs ayı TÜFE verisi beklentilere paralel bir şekilde aylık bazda yüzde 0,1 oranında artış kaydetti. Böylece yıllık TÜFE yüzde 4,9 seviyesinden son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4,0 seviyesine geriledi. Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 5,5'ten yüzde 5,3'e geriledi. Piyasadaki beklentiler yüzde 5,2'e gerilemesi yönündeydi. ABD’de TÜFE rakamı 2022 Temmuz ayında gördüğü yüzde 9,1 seviyesinden gıda ve enerji maliyetlerindeki iyileşmenin etkisiyle aşağı yönlü bir seyir izleyerek mevcut durumda yüzde 4,0 seviyesine gelmiş durumda. Manşet enflasyondaki görünüm iyileşme kaydederken, çekirdek enflasyon tarafında arzu edilen iyileşmenin yaşanmadığı ve çekirdek TÜFE’nin inatçı bir görünüm ortaya koyduğu takip ediliyor. Enflasyonun ardından Fed çarşamba günü sona eren toplantısında piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında bir değişime gitmedi ve politika faizini yüzde 5,00 - 5,25 olarak korudu. Böylelikle 15 ayın ardından Fed ilk kez faizleri sabit tutma kararı aldı. Buna karşın noktasal grafiklerde Fed üyelerinin bu yıl sonu için yüzde 5,1 olan faiz öngörüsü yüzde 5,6’ya yükseldi. Faiz kararının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Fed Başkanı Powell, enflasyonda mücadele konusunda son derece kararlı olduklarını ve Fed üyelerinin hemen hepsinin biraz daha fazla faiz artışını uygun gördüğünü ifade etti. Fed toplantısı ve Powell’ın mesajları sonrasında temmuz ayında Fed’in 25 baz puan faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentiler güç kazanmış durumda. Bununla birlikte faizlerde uzun bir süre indirim olmayacağının da mesajı verildi. Bu durum mevcut ve aynı zamanda beklenen enflasyon ve faiz verilerini dikkate aldığımızda net bir şekilde pozitif reel faiz dönemine geçildiğini de göstermiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise beklentilere paralel olarak perşembe günkü toplantısında 25 baz puan faiz artırımına gitti ve gecelik mevduat faizini yüzde 3,50'e yükseltti, Mevduat faizleri 20 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, ECB faiz artış döngüsüne 8’inci toplantıda da devam etti. Faiz artışlarına ara vermeyi tartışmadıklarını ve veri odaklı karar almaya devam edeceklerini ifade eden Lagarde, temmuz toplantısında faiz artırımının çok olası olduğunu vurguladı. Piyasalardaki genel beklenti temmuz ayındaki faiz artırımının ardından ECB’nin faiz artışlarına ara vermesi yönünde şekilleniyor.

İçeriye döndüğümüzde ise TCMB’nin de 22 Haziran’daki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında uzun bir aranın ardından yüksek oranlı bir faiz artışına gideceği beklentisi oldukça kuvvetlenmiş durumda. Cuma öğlen saatlerine kadar TCMB dahil ekonomi yönetiminden net bir mesaj gelmemiş olsa da piyasalarda oluşan bu beklentinin önüne geçilecek aksi yönde bir açıklama gelmemiş olması yani suskun kalınması beklentinin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunun işareti olarak görülüyor. Bu hafta gerek TCMB toplantısı gerekse öncesi ve sonrasında verilecek mesajlar, piyasaların uygulanacak para ve maliye politikalarına yönelik daha net bir fikir edinmesini sağlayabilir. Şu ana kadar yapılan sınırlı açıklama nedeniyle piyasanın öngörüsü niyet okumanın ötesine geçemedi. Uzun bayram tatili öncesi verilecek bu mesajlara piyasa tepkisi de sert olabilir. Önceki haftalarda da ifade ettiğimiz gibi borsamız başta olmak üzere piyasalarımız ucundan yakaladığı bir hikayeyi pozitif fiyatlamaya geçirme konusunda aç ve istekli. Bu beklenti yapılacak açıklamalarla beslenecek ve bir umut ışığı yakalanabilecek olursa yaklaşan Kurban Bayramı piyasalarımızda da bir bayram havası esmesini sağlayabilir. Aksi takdirde uzun tatil sürecini de göz önünde bulundurduğumuzda özellikle kredili işlemlerden gelecek satışlar bayram öncesi keyif kaçırabilir.