TCMB Başkanı Türk Lirası yeni enstrüman mesajını verdi

Yayınlama: 29.07.2023 10:05:00 Güncelleme: 29.07.2023 10:03:54

TCMB Başkanı Türk Lirası yeni enstrüman mesajını verdi

Hafize Gaye ERKAN, göreve geldikten sonraki ilk yüz yüze toplantısını Enflasyon Raporu sunumu ile gerçekleştirdi. Toplantıda dikkat çeken en önemli konu enflasyon tahminlerinde piyasa gerçekleri ile uyumlu revizyon yapılması oldu. 2023 enflasyon tahmini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarırken 2024 ikinci çeyreğinde enflasyonun zirve noktasını göreceğini ve ardından gerilemeye başlayacağını, 2025 yılına kadar dezenflasyon uygulamalarının devam edeceğini ve 2025’te ise istikrarlı bir görünüm ortaya çıkmasının planlandığını söyledi. 2024 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 8,8’den yüzde 33’e, 2025 tahminini ise yüzde 15’e yükseltti. Mevcut durumun gerçekçi bir şekilde ortaya konulup buna göre bir yol haritası çıkarılmasının beklenti yönetimi açısından oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz.

Konuşmada sermaye piyasalarımız açısından en önemli cümle ise “Çalışmalarını başlattığımız ve bir süre sonra açıklayacağımız üzere, Türk lirası tasarruf enstrümanlarını çeşitlendirecek ve sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz” oldu. Hatırlanacak olursa bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce dövize kayışı engelleme adına Kur Korumalı Mevduat ürünü hayata geçirilmiş, ürün uzun süre bu bağlamda görevini yürütmüştü. Ancak son zamanlarda buradaki tutarın yükselmesi ile kur riskinin bireylerden ve şirketlerden alınarak Hazine ve TCMB üstüne bırakılmış olmasının yan etkileri tartışılmaya başlanmıştı. Bu çerçevede yeni ürünün doğrudan TL tasarrufu/yatırımı teşvik edecek bir ürün olması beklenebilir. Türkiye’de özellikle bireylerin döviz eğilimlerinin temel sebebi enflasyona karşı korunmak olduğu için yeni ürünün bu kaygıyı azaltacak şekilde dizayn edilmesi gerçek manada bir liralaşmaya hizmet edebilir. Ürünün diğer sermaye piyasası ürünleri üzerindeki etkisini ise ürün netleştikten sonra değerlendirmek gerekir. Sermaye piyasaların derinleşmesi ise mevcut ürünlere verilecek desteklerden ziyade bu tür yeni ve yenilikçi ürünlerin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. İstanbul’un finans merkezi olması yolunda mevcut ürün çeşitliliğinin artırılması, bir benzetme ile finansal süpermarket kuruyorsak buradaki ürün çeşitliliğinin de artırılması olmazsa olmazımız olmalı.

Açıklamanın teknik detaylarından ziyade etkisine baktığımızda ise CDS primlerinde düşüş eğiliminin açıklama sonrasında da devam ettiğini gördük. Bununla birlikte borsada pozitif hava korunurken, kurlar tarafında stabil görünüm devam etti.

Enflasyon raporunu ve sunumun genelinin pozitif algılandığını söylemek mümkün. Haftanın son günü ise TCMB’de yapılan atamalar bu olumlu havaya katkı sağlamış oldu.

Borsa İstanbul’a dönecek olursak, piyasamızdaki güçlü seyir devam ederken 31 Temmuz Pazartesi günü pay vadelilerde son işlem günü. Vade sonlarında pozisyon ayarlamalarının hisse bazında her iki yönde de sert fiyat hareketlerine neden olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. BIST 100 Endeksi’nde ise mayıs sonu başlayan yükselen kanalın üst bandı hafta başından beri test edilerek haftanın son günü bu kanalın üstüne çıkıldı. Bu kanalın üst bandı haftanın son günü kabaca 6.950 – 7.000 aralığında bulunuyordu. Bununla birlikte 7.000 psikolojik seviyesinin de üzerine çıkıldı. Gelecek hafta bu kanalın ve psikolojik 7.000 seviyesinin üzerinde tutunulup tutunulamadığını takip edeceğiz. 7.000 üzerinde tutunma kısa vadede 7.4007.500 aralığına kadar bir yükseliş daha getirebilir. Aşağıda ise son kısa vadeli yükselen trendin bulunduğu 6.700 takip ettiğimiz ilk önemli destek olacak. Endeks 7.000 üzerinde tutunamaz ise bu trende kadar olacak teknik bir düzeltme ile karşı karşıya kalabiliriz. Kısa vadeli bu trendin altına sarkılacak olursa düzeltme sertleşebilir, dikkatli olmakta fayda var. Başta da ifade ettiğimiz gibi temmuz vadeli pay sözleşmelerinde pazartesi günü vade sonu. Vade sonlarında her iki yönde de olabilecek hisse bazlı volatilite artışı yaşanabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekli.