Yeni umut yurt dışı finansman girişleri

Yayınlama: 09.09.2023 11:38:00 Güncelleme: 09.09.2023 11:35:49

Yeni umut yurt dışı finansman girişleri

Hafta içinde açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) sonrası ekonomide yönetim tarafında tüm kademelerde koordinasyon olduğuna yönelik açıklamalar olumlu algılandı. Her ne kadar OVP kısa vadede ki bu da 2025’e kadar olan zaman dilimini işaret ediyor, enflasyon ve ikiz açık (cari açık ve bütçe açığı) sorununun devam edeceğini işaret etse de 2025 yılı itibariyle anlamlı bir iyileşme beklendiği görülüyor. Normalde piyasalar uzun vadeli hedefler yerine kısa vadeli gerçekleşmeleri önceliklendirseler de bu OVP’ye bakış açısı, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte uygulanmaya başlanan ekonomi politikalarının devletin tüm kademelerinde kabul gördüğü ve arkasında durulacağı mesajını ön plana çıkarmak oldu. Bu nedenle zorlu bir 2023 ve 2024 yılının bizi bekliyor olmasına karşın reaksiyon negatif olmadı.

Orta Vadeli Program 2024-2026 yılları arasını kapsıyor. Programın başarısını ise 2024 sonu ve hatta daha çok 2025 yılı verilerinde göreceğiz. 2023 yılında cari açığın GSYH’a oranı yüzde 4 olarak tahmin edilirken 2024 yılında bu oranın yüzde 3,1’e gerilesi bekleniyor. Bununla birlikte bütçe açığının GSYH’a oranının da 2023 yılı ve 2024 yılı için yüzde 6,4 olması öngörülüyor. Yani ikiz açığın (cari açık + bütçe açığı) GSYH’a toplam oranının 2023 yılında yüzde 10,4 olması öngörülürken 2024 yılında bu oranın yüzde 9,5 olması öngörülüyor. Bütçe açığının bu denli yüksek öngörülmesinin sebebi ise depremin yaralarının sarılması ve ülkenin olası yeni depremlere karşı hazırlıklı hale getirilmesi diyebiliriz. Makul oranlara erişim ise enflasyonda olduğu gibi 2025 yılında öngörülüyor. Büyüme ise enflasyonla mücadele sürecinde dikkat çeken en önemli verilerden biri oldu. Piyasada enflasyonla mücadelede azalan iç talep ve bununla birlikte düşük seyreden dış talebin etkisi ile 2024 yılında oldukça düşük büyüme rakamları öngörülürken OVP’de 2024 büyüme tahmini yüzde 4 oldu. Yüzde 4 büyüme ile enflasyonun 2024 yılında neredeyse yarı yarıya düşüşle yüzde 33’e nasıl çekileceği ise en çok kafa karışıklığı yaratan konu.

OVP’yi de geride bıraktıktan sonra yakın vade için en önemli konu yabancı yatırımcının Türkiye’ye çekilmesi. Körfez bölgesinden yakın bir zamanda sermeye girişine yönelik beklentiler kuvvetli iken, 17 Eylül’de Cumhurbaşkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın New York'tan başlayacak yatırımcı turu ön planda olmaya devam edecek. OVP toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, temaslarının süreceğine dikkati çekti. Konuşmasında “erişilmeyen, diyalog kurulmayan bir yatırımcı düşünemiyoruz. Yani yılın sonuna kadar aşağı yukarı reyting kuruluşlarından, kredi derecelendirme kuruluşlarına ve doğrudan yatırımcılara kadar diyaloğumuz güçlü olacak” ifadelerini kullanarak programın yurtdışı finansman ayağına önem verileceğini vurguladı. Önümüzdeki günlerde yurtdışı fon girişlerini işaret edecek her haber borsamız başta olmak üzere TL varlıklarda pozitif havanın devamını getirecektir. Özellikle eylül ayındaki bu diyalog süreçlerinin oluşturacağı beklentinin piyasalarımızı destekleyeceğini düşünüyoruz.