Dikkat İthal enflasyon tehdidi zam yağmuru getirebilir!

Yayınlama: 23.04.2021 15:12:00 Güncelleme: 23.04.2021 15:18:54

Global hammadde fiyatlarındaki artışların ardından tüketim ürünleri pazarından birbiri ardında zam sinyalleri geliyor

Dikkat İthal enflasyon tehdidi zam yağmuru getirebilir!
İthal enflasyon tehlikesi kapıda. Hammadde fiyatlarındaki artışların ardından tüketim ürünleri sektöründen birbiri ardına zam sinyalleri gelmeye başladı. Business Insider'den Will Daniel, Coca-Cola'dan bebek bezine kadar hemen her ürünün maliyetinin arttığını, tüketici fiyatlarının da artmaya başladığını yazdı.

Son bir yılda ABD'de dolar cinsi vadeli fiyatlarda artış oranları, mısırda yüzde 96, pamukta yüzde 54 ve buğdayda yüzde 50'ya ulaştı. 

ABD'de hijyenik ürünler üreticisi Kimberly-Clark, temizlik maddeleri ile kişisel bakım ve hijyen ürünleri üreticisi P&G, içecek ve dondurma malzemeleri üreticis J. M. Smucker, gıda üreticisi General Mills fiyat artışlarına gideceklerini açıkladı.

Coca-Cola CEO'su James Quincey, hafta başında yaptığı açıklamada, hammadde fiyatlarındaki artışlar nedeniyle maliyetlerin arttığını, ürün fiyatlarında artışa gideceklerini duyurmuştu.

Kimberly-Clark, Kuzey Amerika pazarında ürünlerinde haziran sonuna kadar düşük ve yüksek tek haneli oranda artışa gideceğini açıkladı.

Türkiye'de birçok ürünü satılan P&G, dün yaptığı açıklamada, bebek bakımı, kadın bakımı ve yetişkin inkontinans ürünlerinde eylülde zam planladıklarını açıkladı.

Çoğu Türkiye'de de satılan ya da Türkiye'de satışı yapılan ürünlerin de aynı maliyet artışlarından etkilendiği bu maliyet artışının özellikle ithal enflasyon riskini tetikleyebileceği, bunun da enflasyonu düşürmeye odaklı Türkiye'nin elini zorlayacağı tahmin ediliyor.