Emeklilikte hisse ve endeks fonları öne çıkıyor

Yayınlama: 04.05.2024 11:06:00 Güncelleme: 04.05.2024 11:03:21

Hisse senedi ve endeks fonları emeklilik fonlarında öne çıkıyor. Hisse fonları bir haftada yüzde 4,63 yükselirken endeks fonları yüzde 5,06 oranında değer kazandı. Kıymetli maden ve katılım fonları dışında tüm emeklilik fon kategorilerinde haftalık bazda artış görüldü.

Emeklilikte hisse ve endeks fonları öne çıkıyor

ZEYNEP AKTAŞ

Emeklilik fonları yatırımcıların uzun vadede güvenli limanı olmaya devam ediyor. Getirilerini artırmak isteyen yatırımcılar farklı risk düzeylerindeki fonları portföylerine dahil ederek getirilerini artırmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta emeklilik fon kategorileri içerisinde risk değeri en yüksek emeklilik fonları ön plana çıktı. Bu fonlara para giriş çıkışı ve son gelişmeleri şöyle:

Emeklilik (BES-Gönüllü) Fonlarına 4.909 milyon TL para girişi ve 4.700 milyon TL para çıkışı yaşanarak net 209 milyon TL büyüme elde edildi. Emeklilik fonlarında net büyüme devam ederken yıllık getiri oranı %96,59 olarak kaydedildi. Yıllık bazda güçlü getiri ile emeklilik fonları ön plana çıkıyor.

Son bir haftada en fazla net para girişi olan fonlar hisse emeklilik fonları oldu. 988 milyon TL net büyüme sağlandı. Endeks Fonlarında ise 189 milyon TL para girişi olurken para çıkışı olmadı ve 189 milyon TL net büyüme elde edildi. Emeklilik fonlarının yıllık getirilerine bakıldığında endeks ve hisse fonlarının hemen ardından karma ve değişken fonlar geliyor. Onları ise fon sepeti fonları takip ediyor.

GETİRİDE ÖNE ÇIKAN İKİ TEMA

Endeks fonları son bir haftada %5,06, son bir ayda %14,35 ve yılbaşından bu yana %39,81 getiri elde etti. Yıllık bazda %155,41 gibi yüksek bir performans sergilediler. Hisse senedi fonları da benzer bir başarı gösterdi ve büyüme odaklı yatırımcıların tercihleri arasında yer aldı. Yılbaşından bu yana %40,72 getiri sağlarken yıllık %153,40 getiri ile yatırımcıların yüzünü güldürdü.

YÜKSELİŞTE OLANLAR

Karma fonlar, daha dengeli bir yatırım stratejisi arayanlar için öne çıkıyor. Son altı ayda %37,84 getiri ve yıllık %111,87 getiri ile dikkat çeken fonlar arasında yer alıyorlar. Değişken fonlar da, %106,94 yıllık getiri ile güçlü bir performans sergileyerek, yatırımcıların portföy çeşitliliğine katkıda bulunuyor.

İSTİKRAR ARAYIŞI ÖNE ÇIKIYOR

Emeklilik fonları kategorisi içinde, yatırımcıların istikrarlı getiri arayışı devam ediyor. Yıllık bazda en düşük getiri yüzde 43 ile para piyasası fonlarında. Para piyasası emeklilik fonları faizlerin artması ile birlikte öne çıkmaya başladı. Bu fonlar önümüzdeki dönemde yatırımcı tercihlerinde yer alabilir. Ancak emeklilik fon yatırımcısı yüksek getiri için risk tercih skalasını artırmalı.

HAFTALIK GETİRİ LİDERLERİ

Viennalife Emeklilik ve Hayat Hisse Senedi EYF (ANS), haftalık %6,17 getiri ile öne çıktı. Bu performans, yıllık getiri oranını %145,60'a taşıdı. HDI Fiba Emeklilik ve Hayat Oyak Portföyü Hisse Senedi EYF (EIH) ve NN Hayat Emeklilik Hisse Senedi EYF (IEH) de sırasıyla %6,14 ve %5,83 haftalık getiri ile yatırımcıların gözdesi haline geldi.

YATIRIMCI SAYISINDA EN FAZLA ARTIŞ

Türkiye Hayat ve Emeklilik Üçüncü Yaşam Döngüsü EYF (TJY), yılbaşından bu yana yatırımcı sayısında %315,68 gibi yüksek bir artış gösterdi, fona ilgi arttı. Metlife Emeklilik ve Hayat Sürdürülebilirlik Fon Sepeti EYF (MEY) ve Metlife Emeklilik ve Hayat Teknoloji Fon Sepeti EYF (MEV) da sırasıyla %204.18 ve %190.25 ile yatırımcı sayısında güçlü büyümeler kaydetti.