Yatırım fonlarında trend: Para piyasası fonları

Yayınlama: 27.04.2024 11:00:00 Güncelleme: 27.04.2024 10:58:50

Bu hafta fon piyasasına, toplam 70,0 milyar TL'lik para girişi ve 42,0 milyar TL'lik para çıkışı gerçekleşti. Özellikle Para Piyasası Fonları, 6,8 milyar TL’lik net büyüme ile liderliğe otururken, Katılım Fonları 4,1 milyar TL'lik net büyüme ile dikkatleri üzerine çekti. Para Piyasası Fonlarında %4,26’lık aylık getiri, Karma Fonlarını geride bıraktı

Yatırım fonlarında trend: Para piyasası fonları

ZEYNEP AKTAŞ

Piyasa dalgalanmaları, yatırımcıları geleneksel yatırım yöntemlerinden uzaklaştırıp, daha düzenli ve yönetilebilir seçenekler arayanları fonlara yönlendiriyor. Bu yönelim hem global ekonomik değişimler hem de yerel piyasa hareketlilikleri ile fonları, yatırımcılar için cazip hale getiriyor. Yatırımcılar, piyasa hareketlerini kolayca izleyebilmek ve kapsamlı portföyler oluşturmak adına fon yatırımlarını tercih ediyorlar. Bu, onlara hem zaman yönetimi hem de risk dağılımı açısından avantajlar sunuyor.

Bu hafta yatırım fonları arasında öne çıkanlar, Katılım ve Para Piyasası Fonları oldu. Fonlara toplamda 69,999 milyon TL para girişi olurken, 41,969 milyon TL para çıkışı gözlemlendi. En fazla net büyüme, 6,805 milyon TL ile Para Piyasası Fonları'nda gerçekleşti, bu da 18,347 milyon TL para girişi ve 11,541 milyon TL para çıkışı ile sağlandı. İkinci en yüksek büyüme ise 4,108 milyon TL ile Katılım Fonları'nda oldu; bu kategori 5,249 milyon TL para girişi ve 1,141 milyon TL para çıkışı kaydetti.

GETİRİDE HİSSE SENEDİ FONLARI KATEGORİSİ ÖNE ÇIKTI

Yatırım fonlarının geçen haftaki performanslarına bakıldığında, ortalama %0.46 getiri elde edildiğini gördük. Ancak, en çok dikkat çeken %2,17'lik getiriyle Hisse Senedi Fonları kategorisi oldu. Bu kategorinin bir aylık getirisi %6,74, altı aylık getirisi %30,62 ve yıllık getirisi de %129,49 olarak kaydedildi. Hisse Senedi Fonları, sundukları getirilerle yatırım fonları piyasasında dikkat çekmeyi sürdürüyor. Öte yandan Mevduat eşleniği getiri sunan para piyasası fonları son bir ayda yüzde 4,26 getiri ile karma fonları getiride geride bıraktı.

YATIRIMCI SAYISI ARTAN KIYMETLİ MADENLER GENİŞLEYEN PARA PİYASASI FONLARI

Yatırım fonlarına olan ilgi, yatırımcı sayısının artışından da anlaşılıyor. Yıl başında 8,6 milyon olan yatırımcı sayısı, %0,34 artışla 8,7 milyona yükseldi. Yatırımcı sayısında en fazla artış gösteren kategori ise %1.26 ile Kıymetli Madenler Fonları oldu. Yatırımcıların, özellikle uzun vadeli yatırım hedefleriyle örtüşen fonları tercih ettiğini gösteriyor.

Portföy değerlerine baktığımızda ise, yıl başında 1,784.8 milyar TL olan Yatırım Fonları'nın toplam portföy değeri, %50.92'lik bir artışla 2,693.6 milyar TL'ye yükseldi. Portföy büyüklüğünde en fazla artışı %130,35 ile Para Piyasası Fonları gösterdi. Bu kategori, hem yatırımcı sayısında hem de portföy değerindeki büyüme ile yatırım fonları piyasasında dikkate değer bir konuma yükseldi.

NET BÜYÜMESİ EN YÜKSEK OLANLAR

Bu hafta net büyümede öne çıkan, Ziraat Portföy Altın Katılım Fonu (TCA) oldu. 2,227 milyon TL net büyüme sergileyen bu fon, son bir yıllık getirisi %85.11 ile yatırımcıların dikkatini çekti. Deniz Port. Para Piyasası (TL) Fonu (DLY), 1.564,9 milyon TL net büyüme ile ikinci sırada yer aldı ve Ak Portföy Para Piyasası (TL) Fonu (ALE) 1.462,37 milyon TL net büyüme ve %41.89 yıllık getiriyle üçüncü sırada konumlandı.

NET GETİRİSİ EN YÜKSEK OLANLAR

Haftalık getiri açısından Ziraat Port. BIST Likit Bank. End.His.Sen. Yğ. BYF (ZBP), %6.24'lük performansıyla liderliğini korudu. İş Portföy BIST Banka End.His.Sn. (TL) Fonu (TAU) ve Ak Portföy BIST Banka End. His. Sen.(TL)Fonu (HSYF)(ADP) fonları da sırasıyla yüksek getirileriyle öne çıktı. Bu dönemde en fazla kazandıran on fonun ortalama getirisi %5.45 olarak gerçekleşti.

YATIRIMCI SAYISI EN FAZLA OLANLAR

Yatırımcı sayısı en yüksek olan fon Ziraat Portföy Halkbank Para Piyasası (TL) Fonu (HLL)) oldu. Bu fon yatırımcı sayısını yılbaşından bu yana %4.26 oranında artırarak 1 milyona çıkardı. Yatırımcı sayısı en yüksek fonlar arasında, yatırımcı sayısının 133,116 ile 1,003,571 arasında değiştiğini ve en yüksek artışın %36.34 ile Ak Portföy Yeni Tekn. Yab. His. Sen. Fonu (AFT)’de olduğunu gördük.

PORTFÖY DEĞERİ EN YÜKSEK OLANLAR

Portföy değerinde ise İş Portföy Para Piyasası (TL) Fonu (TI1) 39,07 milyar TL ile lider konumda. Garanti Portföy Bir. Para Piyasası (TL) Fonu (GTL) 29,8 milyar TL ile ikinci sırada yer alırken, Ziraat Portföy Altın Katılım BYF(ZGD) 26,7 milyar TL ile üçüncülüğü elde etti.

YATIRIMCI SAYISI EN FAZLA ARTANLAR

Yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana en fazla artan fonlar arasında Rota Portföy Çip Teknolojileri Değişken Fon ve Azimut Portföy İkinci Kira Sert. Katılım Fonu dikkat çeken fonlar oldu. Yatırımcı sayısı en fazla artan 10 fon içerisinde yatırımcı sayısı en yüksek olan Aktif Portföy Teknoloji Katılım Fonu (CPU) oldu.