Rusya'nın charter kararının bedeli 350 milyon Avro!

Yayınlama: 13.04.2021 10:25:00 Güncelleme: 13.04.2021 10:34:52

Rusya'nın yeni tip koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye charter uçuşlarını askıya almasının 500 bin Rus vatandaşını etkilediği bizzat Rus yetkililer tarafından açıklandı

Rusya'nın charter kararının bedeli 350 milyon Avro!
Rusya’nın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye’ye uçuşları kısıtlama kararı 500 bin Rus vatandaşının en az
350 milyon avroluk tur paketini etkiledi.

Rusya’nın, Türkiye’de Covid-19 vakalarının artması gerekçesiyle  uçuşları kısıtlama kararı birçok Rus turisti doğrudan etkiledi. Rusya
Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, kısıtlamaya  ilişkin Rus basınına yaptığı açıklamada, “Hesaplamalarımıza göre, 15 Nisan’dan Mayıs sonuna kadar tur rezervasyonu yapan 500 binden fazla  turist bu uygulamadan etkilenecek. Bu dönem için rezerve edilen  turların toplam maliyeti 354 milyon 600 bin avro ya da 32 milyar ruble  oldu” dedi.

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova  ise alınan karar nedeniyle oluşması muhtemel zararlara karşı önlem  paketi hazırladıklarını söyleyerek, “Alınan kısıtlama kararı nedeniyle  hem insanların hem de şirketlerin zor bir durum karşısında kaldığını  biliyoruz. Bu nedenle mevcut uygulamalara ek olarak kısıtlamaların  getireceği zararı en aza indirmek için ek önlem paketleri hazırladık  ve hepsinden önemlisi turistlere ve işletmelere karşı yükümlülükleri  yerine getireceğiz” dedi.

Turistlerin rezervasyon yaptırdıkları turizm şirketleri  aracılığıyla rezervasyonlarını daha ileri bir tarihe alabileceklerini  ifade eden Doguzova, “Bağımsız olarak Türkiye ve Tanzanya’da tatil  yapan turistler de planlarına uygun olarak Rusya’ya dönebilecek. Bilet  aldıkları havayolu şirketlerinin web sitelerindeki bilgileri takip  etmelerini tavsiye ediyoruz. Turun bitiş tarihinden önce dönmeye karar  veren turistler, bunu tur operatörleri ile anlaşarak yapabilecek” dedi.

Türkiye’ye yapılan uçuşların kısıtlanması kararı nedeniyle  binlerce Rus turistin mağdur olmasına karşı Rusya’nın denize kıyısı  bulunan güney bölgelerinde hareketlilik başladı. Gelencik, Soçi, Adler, Lazariskaya gibi Rusya’nın turistik kentlerine rezervasyonların  yapılmaya başlandığı açıklanırken tatil kentlerinin bağlı olduğu Krasnodar bölge Valisi Veniamin Kondratyev açıklama yaptı. Rusya’nın  güney bölgesinde Covid-19 salgının etkisinin azaldığını ifade eden Kondratyev, sıhhi anlamda da bölgede yeterliliğin bulunduğunu Mayıs  ayında 500 bin yerli turist rezervasyonunun bulunduğunu ancak Türkiye rezervasyonlarını iptal edenleri de güney bölgelerinde misafir  edebilecek kapasitelerinin bulunduğunu söyledi. Kırım yöneticileri de  aniden alınan Türkiye’ye kısıtlama kararı nedeniyle bölgelerine  rezervasyonlar alındığını fakat Kırım’ın Mayıs ayı boyunca tam  kapasite dolu olduğunu duyurdu.

RUS AEROFLOT: RUSYA'YA DÖNECEKLER İÇİN ÖNLEM ALDIK
Rusya’nın, Türkiye’ye yapılan havayolu uçuşlarını kısıtlama  kararının ardından Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot’tan  açıklama geldi. Aeroflot, yolcuların mağduriyet yaşamaması için önlem aldıklarını belirterek kısıtlama tarihinden 2 gün öncesinde yapılan  seferlere ek seferler konulacağını böylece Türkiye’den, Rusya’ya  dönmek isteyenlerin rahatlıkla ülkeye dönebileceklerini duyurdu.
Aeroflot ayrıca 15 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında Türkiye  uçuşlarına bilet alanların hiçbir ceza ödemeden biletlerini iptal  edebileceğini veya ileri bir tarihe alabileceğini belirtti. Rusya’nın  önde gelen havayolu şirketleri S7 Airlines ve Ural Havayolları  kısıtlama ilan edilen tarihlerde Türkiye’ye karşılıklı uçuşlarını  durdurduklarını ve kısıtlama tarihleri arasında bilet alan yolcuların  biletlerinin iptal edileceğini, yolculara para iadelerinin  yapılacağını duyurdu.
Türkiye ile Rusya arasında yolcu taşıyan Azur Air, Nordwind, Rossia Airlines ve Utair havayolu şirketlerinin de kısıtlama  prosedürlerini bekledikleri ve uçuş iptalleriyle ilgili detayları bu  prosedürler ellerine ulaştığında yolcularına duyuracakları öğrenildi.

Borsada bu karar turizm hisselerini vurdu. İki günlük periyotta en çok değer kaybeden hisseler arasında turizm hisselerinin başlarda yer aldığı dikkat çekti.
İşte saat 10:40 itibariyle fiyatı en çok düşen turizm hisseleri:

Şirket 9.Nis.21 13.Nis.21 Değişim (%)
İZFAŞ 10.26 9.00 -12.28
Ulaşlar Turizm 5.12 4.56 -10.94
Martı Otel 2.08 1.88 -9.62
Marmaris Altınyunus 212.40 192.90 -9.18
Flap Kongre Toplantı 2.03 1.86 -8.37
Çelebi Hava Servisi 283.80 260.40 -8.25
Petrokent Turizm 2500.00 2299.80 -8.01
Martı GYO 2.39 2.20 -7.95
Avrasya Petrol ve Turizm 3.05 2.81 -7.87
Tek-Art Turizm 1.69 1.57 -7.10
CEO Event 6.05 5.63 -6.94
Ütopya Turizm 19.64 18.67 -4.94
* Veriler 13 Nisan 2021 Saat 10:40 itibariyledir      

Uçuş kısıtlaması Antalya’da turizmcileri endişe  içine soktu. Konu ile ilgili konuşan POYD Başkanı Ülkay Atmaca, Rusya'nın uçuşları kısıtlama kararının beklenmedik bir karar olduğunu  belirterek, "Tam turizm sektörü aşılanmaya başladı, Güvenli Turizm Sertifikası ve aşı ile birlikte rakiplerimizden bir adım önde  olduğumuzu düşünüyorduk uçuşlara kısıtlama geldi" dedi.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarını 
1.5 ay boyunca kısıtlama getirmesinin turizmcileri endişeye sevk  ettiğini söyledi. Atmaca, Mayıs ayı sonuna kadar Türkiye’de turizmin  olmayacağını vurguladı.

"OTELLER BİR BİR KAPANACAK"

Rusya'nın kapanmasının özellikle otelcileri çok etkileyeceğini  vurgulayan Ülkay Atmaca, "Önce Avrupa Hazirana kadar, şimdi de Rusya kapattı. Bu durumda açılmayı planlayan otellerin tamamının  açılışlarını erteleyeceğini düşünüyorum. Açık olan otellerin bir kısmı da kapanacaktır. Çünkü bu dönemde Antalya'ya sadece Rus turist  geliyordu. Mart sonunda kısa çalışma ödeneği bittiği için oteller personeli elde tutmak adına açılmaya başlamıştı. Otellerin açılmasının  ana nedeni Rusların gelmesiydi. 10 Nisan'da bir günde Rusya'dan 37  uçak Antalya'ya geldi. Otelciler turistlerin geldiğini gördüğü için  otelleri açmaya başlamıştı. Açık olan otellerin büyük kısmı bu durumda Ramazan Bayramı'na kadar kapatacaktır. Kısa Çalışma Ödeneği Nisan ve Mayıs ayları için tekrar geri getirildiği takdirde işletmeler ciddi  avantaj sağlar. Avrupa ve Rusya pazarı açılıncaya kadar Kısa Çalışma Ödeneği ile sektöre destek olunmalı” diye konuştu.

Mayıs sonuna kadar Avrupa ve Rusya'nın olmaması nedeniyle Türkiye'de turizmin yok denecek kadar az olacağına işaret eden Ülkay 
Atmaca, “19 aydır hiç açılmayan oteller var. Bu durum otelcileri çok  kötü etkileyecek. 19 aydır hiç çalışmamış personel var. Ödeneğin kesilmesi ile hem çalışanın hem işletmelerin eli ayağı bağlı duruma  geldi. Görünen o ki Mayıs ayı sonuna kadar Türkiye'de turizm olmayacak" şeklinde konuştu.