Döviz fonları büyümeye devam eder mi?

Yayınlama: 23.03.2024 12:14:00 Güncelleme: 23.03.2024 12:12:15

Yatırım fonlarına bir haftada 90 milyar TL para girişi olurken 49 milyar TL de çıktı. Para girişinin 54 milyar TL’si serbest fonlara 20 milyar TL’si ise para piyasası fonlarına gitti. Serbest fonların yüzde 42’si döviz fonlarından oluşuyor. Peki, serbest döviz fonları büyümeye devam eder mi?

Döviz fonları büyümeye devam eder mi?

ZEYNEP AKTAŞ

Fon pazarı serbest döviz fonları ile büyümeye devam ediyor. Bir haftada yatırım fonlarına 90 milyar TL’lik para girişi gerçekleşirken bunun 54,5 milyar TL’sini serbest fonlar gerçekleştirdi. Serbest fonların ise yüzde 42’sini döviz fonları oluşturuyor. Serbest fonlarda haftalık net büyüme ise 30 milyar TL oldu. Serbest döviz fonları yatırımlarını dövizde değerlendirmek isteyen döviz yatırımcıları için bir alternatif olarak öne çıkmıştı. Peki, TCMB’nin faiz kararı sonrası bu fonlarda büyüme devam eder mi? Dövizde kalmak isteyen yatırımcıların tercihi olmaya devam edecektir.

Serbest Fon Büyümesi Serbest fonların yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana %212, son bir haftada ise %123 arttı. Serbest döviz fonları, portföy büyüklüğünde yılbaşından bu yana %73, son bir haftada %4.8 artış ile en fazla büyüyen alt kategori oldu. Yatırımcı sayısı açısından öne çıkan Deniz Portföy Onikinci Serbest (Döviz) Fonu'nun portföy değeri yılbaşından bu yana %159 artarak, son bir haftada 5 milyar TL para girişi ile 85 milyar TL'ye ulaştı.

PARA PİYASASI FONLARINA BÜYÜK İLGİ

Para piyasası fonları, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Serbest fonlardan sonra en çok tercih edilen yatırım aracı olan para piyasası fonlarına bu hafta 20 milyar TL'lik bir para girişi oldu. Bu fonlar, portföy büyüklüğünde yılbaşından bu yana %63.8'lik bir artışla, en fazla büyüyen kategori oldu.

KIYMETLİ MADENLER GETİRİDE ÖNDE

Kıymetli maden fonları, geçen hafta yatırım fonları arasında en dikkat çekici performansı sergileyerek %4.8'lik bir getiri elde etti. Bu, onları son bir haftada en çok getiri sağlayan kategori yaparken, portföy büyüklüğünde de %49'luk bir artışla para piyasası fonlarının ardından en fazla büyüme gösteren ikinci kategori olarak öne çıkmalarını sağladı.

Portföy değerleri yükselirken yatırımcı sayısı düştü Yılbaşından bu yana yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısında %10'luk bir düşüş meydana gelirken, bu dönemde fonların toplam portföy değeri %32.6 oranında artış gösterdi ve 2,3 trilyon TL'ye yükseldi.

ÖNE ÇIKAN FONLAR

Geçtiğimiz hafta içerisinde İş Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu, 1,7 milyar TL'lik para girişiyle en çok büyüyen fon olarak dikkat çekti ve yıllık %39'luk bir getiri elde etti. Bu başarının ardından en fazla para girişi kaydeden ikinci fon, 1,3 milyar TL ile Garanti Portföy İki. Para Piyasası (TL) Fonu oldu.

YÜKSEK GETİRİ VE YATIRIMCI İLGİSİ

Ziraat Port. BIST Likit Bank. End.His.Sen. Yğ. BYF, haftalık %11'lik getiri ile en yüksek performans gösteren fon olarak ön plana çıkıyor. Fonun yıllık getirisi ise %139'a ulaşarak dikkat çekici yükseliş gösterdi. Yatırımcı sayısında ise en büyük artışı yaşayan fon Rota Portföy Çip Teknolojileri Değişken Fon yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana %10,879'luk bir artış ile yatırımcıların yoğun ilgisini çekmeyi başardı.