Fon piyasası, yatırımcı için yeni bir güvenli liman oluyor

Yayınlama: 30.03.2024 12:13:00 Güncelleme: 30.03.2024 12:10:16

Yatırım fonlarına ilgi canlılığını koruyor. Bu hafta 102,22 milyar TL para girişi gözlenirken, 61,55 milyar TL çıkış oldu. Para girişinin 54 milyar TL’si serbest fonlara, 32 milyar TL’si para piyasası fonlarına yöneldi. Büyüyen serbest fonların 38 milyar TL’sini döviz fonları oluşturuyor

Fon piyasası, yatırımcı için yeni bir güvenli liman oluyor

ZEYNEP AKTAŞ

Yatırım fonlarına ilgi canlılığını sürdürüyor. Fon yatırımı her geçen gün daha fazla kişinin ilgi alanına giriyor. Bunun ana nedeni ise fonları getirileri ile hikâye oluşturmaları. Önceki yıllarda ancak hedefledikleri ölçüt kazar kazandıran fonlar şimdilerde ölçüt getirilerinin üzerine çıkınca daha fazla yatırımcının izleme alanına girdi.

Öte yandan yatırım enstrümanlarında öngörülemeyen fiyatların oluşması fon piyasasını cazip hale getirdi. Güvenli liman olarak görülen fonlara ilgi de yükseldi.

Peki, fonlarda para nereye akıyor. İki ana alanda fon pazarının büyüdüğünü görüyoruz. Birincisi serbest fonlar ikincisi ise para piyasası fonları. Son bir haftayı incelediğimizde; Yatırım fonları piyasasında toplamda 102,2 milyar TL para girişi yaşanırken, para çıkışı 61,5 milyar TL oldu. Net büyüme olarak bakıldığında, fonlar toplamda 40,6 milyar TL büyüdü ve bu büyüme yıllık %126,32'lik bir getiriye işaret etti.

Fonlara yaşanan 102 milyar TL’lik para girişinin 54,2 milyar TL’sini serbest fonlar oluşturdu. Serbest fonların da 38 milyar TL’si serbest döviz fonlarından oluşuyor. Bu alanda büyüme devam ediyor.

PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜNÜN %60’I SERBEST FON

Yatırım fonlarının portföy büyüklüğü 2,5 trilyon TL. Bunun yüzde 60’ını yani 1,5 trilyonu serbest fonlardan oluşuyor. Bunun da 877 milyar TL’si serbest döviz fonları. Serbest döviz fonlarındaki hızlı büyüme yatırımcıların döviz yatırımları için alternatif yatırım alanı aramalarından kaynaklandı. Serbest fonlara geçtiğimiz hafta 27 milyar TL para girişi oldu. Bu, fonlara yaşanan para girişinin yüzde 62,27’sini oluşturuyor.

PARA PİYASASI FONLARINA BÜYÜK İLGİ

Para piyasası fonları, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Serbest fonlardan sonra en çok tercih edilen yatırım aracı olan para piyasası fonlarına bu hafta 16,2 milyar TL'lik bir para girişi oldu. Fonlara giren paranı yüzde 39’u para piyasalarına yöneldi.

SERBEST DÖVİZ FONLARINDA ÖNE ÇIKANLAR

Yatırım fonlarında haftalık net büyümesi en yüksek olan Albaraka Portföy Katılım Serbest (Döviz) Fon (AL5) oldu; fona son bir haftada 1,069 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyümesi 1,069 milyon TL olarak gerçekleşti. İkinci sırada ise Ak Portföy Üçüncü Serbest (Döviz) Fon (AJE) yer aldı; fona son bir haftada 220 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyümesi 220 milyon TL olarak gerçekleşti. Üçüncü sırada ise Ak Portföy Yeni Teknoloji Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) yer aldı; fona son bir haftada 162 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyümesi 162 milyon TL olarak gerçekleşti. Yıllık getirisi en yüksek olan fon ise %472,21 ile A1 Portföy İkinci Hisse Senedi Serbest (TL) Fon (AC8) oldu.

PARA PİYASASI FONLARINDA ÖNE ÇIKANLAR

Yatırım Fonları (TKYD)’nda haftalık net büyümesi en yüksek olan Garanti Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu (GAL) oldu; fona son bir haftada 7,156 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyüme 7,156 milyon TL olarak gerçekleşti. İkinci sırada İş Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu (IOO) yer aldı; fona son bir haftada 5,609 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyüme 5,609 milyon TL olarak gerçekleşti. Üçüncü sırada ise Ziraat Portföy Başak Para Piyasası (TL) Fonu (ZBJ) yer aldı; fona son bir haftada 2,930 milyon TL para girişi oldu, para çıkışı yaşanmadı ve haftalık net büyüme 2,930 milyon TL olarak gerçekleşti. Yıllık getirisi en yüksek olan fon ise %45,32 ile Neo Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu (NVB) oldu.

HAFTALIK GETİRİDE BANKA VE BLOCKCHAIN FONLARI

TEB Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu (YZH), %5.49'luk haftalık performansıyla öne çıktı. İş Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (HSYF)(TAU) ve Ak Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (HSYF)(ADP) da yüksek haftalık getirileriyle dikkat çekti. Son bir haftada en fazla kazandıran on fonun ortalama getirisi %4.19 oldu. Kazandıran emeklilik fonlarının yıllık ortalama getirisi ise %126.01 olarak gerçekleşti.