Fonlarda kademeli TL’ye geçiş dönemi

Yayınlama: 03.04.2024 09:45:00 Güncelleme: 03.04.2024 09:44:38

Fonlarda kademeli TL’ye geçiş dönemi

Fonlar portföy dağılımlarını yeniden oluşturuyor. Hisse ağırlıklarını sabit getirili enstrümanlara kaydırıyor. Borsa yabancıları bekliyor. Tema bazlı global fonlar tahtını koruyor.

Yatırım fonları ve emeklilik fonlarında liraya kademeli geçiş yaşanıyor. Özellikle hisse senetlerinden sabit getirili enstrümanlara geçiş dikkat çekiyor. Şubat ortasında başlayan portföy değişiklikleri ile hisse senetlerinin emeklilik fonlarındaki oranı yüzde 27’den yüzde 23’e geriledi. Yatırım fonlarında yüzde 20’den 17’ye düştü. Yabancıların payı yüzde 35’ten yüzde 37’ye yükseldi.

FON DAĞILIMI YANSIMASI

Fonların hisse senedi dağılımları borsa yatırımcısı için önemli. Yabancı kurumsal yatırımcılar henüz yetersiz. Yerli kurumsal yatırımcıların da paylarını azaltması borsada yatay ve sığ hareketleri öne çıkarıyor. Borsada portföy değişimlerinin yaşanmaya başladığı şubat ayından bu yana BIST 100 Endeksi, 8.695-9.368 bandında hareket ediyor.

TL’DE REEL GETİRİ

TL faizlerde reel getiri fon portföylerinde sabit getirili enstrümanları artıracaktır. Bu noktada yabancı para akışı önemli olacak. Hisse senetlerine yeni para akışının olması yükselen ivmeyi de beraberinde getirecektir. Bu süreçte yatırımcılar tercihlerini enflasyona karşı dirençli sektörlerden yana kullanacak.

HOLDİNGLER VE ULAŞTIRMA

Holding ve ulaştırma sektörü ilgi gören ana sektör hisseleri olabilir.  Holding sektörü yılbaşından bu yana %31 oranında yükseldi. Ulaştırma sektörü hisseleri de yüzde 32 değer kazandı. Her iki sektör hissesi kurumların öneri listelerinde ön sıralarda yer alıyor. Telekomünikasyon ve perakende ticaret sektörü hisseleri de öneri listelerinde yer almaya devam ediyor. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)