Yatırım fonlarına ilgi katlanarak büyüyor

Yayınlama: 29.03.2022 09:46:00 Güncelleme: 29.03.2022 09:50:02

Son 1 yılda alternatif getiri arayışı yatırım fonlarına ilgiyi artırdı. FonTurkey Kurucusu Onur Duygu, net 100 bin yeni yatırımcının fon piyasasına katıldığını dile getirirken toplam portföy büyüklüğünün ise 155 milyar liradan 324 milyar liraya çıktığını vurguladı

Yatırım fonlarına ilgi katlanarak büyüyor

Yüksek enflasyon düşük mevduat faizleri tasarruf sahiplerini farklı yatırım kanallarına yönlendirdi. Borsaya da yoğun bir ilgi yaşanırken yatırım fonları da bu ilgiden payını aldı. FonTurkey Kurucusu Onur Duygu, son 1 yılda yüksek enflasyon nedeniyle tasarruflarını alternatif sermaye piyasası araçlarında değerlendirmek isteyen yatırımcıların fon piyasasına yöneldiğine dikkat çekerek son bir yılda fonlarda toplam portföy büyüklüğünün yüzde 100'ün üzerinde büyüdüğünü belirtti. Bu ay sonu sürecek olan stopaj avantajının da ilgide büyük etkisi olduğunu söyleyen Duygu, fon yatırımcısının 3 milyonun üzerine taşındığını vurguladı.

1 YILDA 100 BİN YENİ FON YATIRIMCISI

Onur Duygu, birikimlerini değerlendirmek isteyenler için son 1 yıllık dönemde en çok ilgi gören sermaye piyasası ürününün yatırım fonları olduğunu belirterek “Özellikle yurt dışı hisse senetleri olmak üzere farklı ürünlere olan talep ve alternatif getiri arayışı fon piyasasının yıllık yüzde 100 üzerinde büyümesinde rol oynadı. Toplam portföy büyüklüğü Şubat 2021 tarihinde 155 milyar TL iken Şubat 2022 sonu itibarıyla 324 milyar TL’ye ulaştı. 3 milyon üzerinde yatırımcının fonlarda birikimi bulunuyor ve bunun yüzde 34’ü 1000 TL üzeri fon varlığı taşıyor. 1 yıllık zaman zarfında nette 100 bin üzerinde yeni yatırımcı piyasaya katıldı. Ve yatırımcı sayısındaki artış 40 yaş üzerindeki yatırımcı kitlesi kaynaklı oldu” diye konuştu.

Büyümenin fon bazında dağılımına bakıldığında ilginin temelini oluşturan yatırımcı davranışını birkaç ana başlıkta incelemek mümkün olduğunu söyleyen Duygu, öncelikle 23.12.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe konulmuş, alınan kararlarla 31.03.2022’ye kadar uzatılmış olan ve bazı fonları kapsayan stopaj istisnası, istisnaya konu fonlara ilgiyi arttırdığını dile getirdi. Duygu şöyle konuştu: “Bunların başında Para Piyasası, Borçlanma Araçları (Yabancı Hariç), Katılım ve Fon Sepeti Fonları (Yabancı Hariç) geliyor. Stopaj istisnasını hatırlayacak olursak, 31.03.2022’e kadar alınacak olan Para Piyasası, Borçlanma (Yabancı Hariç), Katılım (Döviz Hariç), Fon Sepeti (Yabancı Hariç) ve Kıymetli Madenler fonlarında yüzde 10 olan stopaj satıldığı tarihten bağımsız olarak yüzde 0 olarak uygulanacak. Bu durum önemli bir avantaj sağladığından, bu fonlara ilginin arttığını görmek mümkün.”

FON SEPETİ FONLARINA YÖNELİM

Mevduat faizlerindeki gerileme ile birlikte getiri arayışının öncelikle para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarına kısa vadeli olarak birikimlerin park etmesi sonucunu doğurduğunu belirten Duygu, haftalık repo oranlarının da gerilemesi ile farklı varlık sınıflarına yatırım yapan ve mevduat üzeri getiriyi hedefleyen değişken ve fon sepeti fonlarına yönelim arttığını vurguladı. Duygu, “Bu fonların en önemli değer önerisi, yumurtaları farklı sepete koyma mantığıyla farklı ürün sınıflarına yatırım yaparak, piyasada oluşabilecek risklere karşı koruma sağlamak diye düşünebiliriz. Nitekim geriye dönük baktığımızda hisse senedi, döviz, altın gibi ürünlerin farklı dönemlerde ciddi kayıplar yaşadığını ve bu ürünleri farklı oranlarda portföyde bulunduran fonların getirilerini koruduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Duygu, her yatırımcıya uygun alternatiflerin yatırım fonu dünyasında bulunabildiğini dile getirerek yatırımcı ilgisindeki artışın da alternatiflerin çoğalmasını sağlayarak ilginin sürekli hale gelmesine yol açtığını belirtti. Duygu “Örneğin, çok yeni olarak Metaverse Teknolojileri’ne yatırım yapan fonlar satışa sunulmaya başlandı. Bu fonlar eğer yatırımcılarına orta-uzun vadede getiri sunabilirse, çok daha fazla yatırımcının yatırımlarını fonlara aktardığını gözlemleyebiliriz. Getirilen stopaj avantajı da, yeni yatırımcı katılımı için önemli bir fırsat, 31.03.2022 tarihinde sona erecek bu istisnanın sürmesi de piyasanın gelişmesi için faydalı olacaktır” dedi.

TEMATİK FONLAR İLGİYİ DAHA DA ARTIRDI

Fonlara ilgiliyi artıran bir diğer yatırımcı davranışı ise piyasalara ve yeni yatırım fikirlerine erişim isteği olduğunu ifade eden Duygu, şunları söyledi: “Özellikle son 6 aylık dönemde artan yabancı hisse senedi içerikli tematik fonlar, yabancı piyasalara doğrudan yatırım yapmak yerine, fon üzerinden yatırımı mümkün kılıyor. Pandemi ile ön plana çıkan teknoloji, sağlık/ ilaç/biyoteknoloji, elektrikli araçlar, temiz/alternatif enerji ve sürdürülebilirlik temalarına fonlar aracılığıyla yatırım hem kolay hem de doğrudan hisse senedi alımına göre daha az maliyetli olduğu için ciddi bir yatırımcı ilgisi var. Örneğin, çok yeni olarak Metaverse Teknolojileri’ne yatırım yapan fonlar satışa sunulmaya başlandı. En çok yatırımcı adedine sahip fonlara baktığımızda nakit yönetimi için kullanılan para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarından sonra tema fonlarını görmek mümkün.”

SAVAŞIN ETKİSİ GETİRİLERE YANSIDI

FonTurkey Kurucusu Onur Duygu 2022 yılı başından itibaren en fazla getiri sağlayan ilk 15 fona bakıldığında Rusya-Ukrayna savaşının etkisinin görüldüğünü belirterek “Savaşla ile birlikte artan enerji, emtia ve kıymetli madenler fiyatlarının etkisini görüyoruz. Petrole yatırım yapan Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu (AES) ve Enerji/Emtia ve Kıymetli Madenler’e yatırım yapan İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu (TGE) yılbaşından itibaren yatırımcılarına yüzde 50 ve üzeri getiri sağlamış görünüyor. Bu iki fon sonrasında, ağırlıklı kıymetli madenlere – altın/gümüş – yatırım yapan fon sepeti fonları ve altın fonları en yüksek getiriyi sağlamış.” Yine savaş nedeniyle artan tarım emtia fiyatlarının tarım ve gıda temalı fonları ilk sıraya taşıdığını dile getiren Duygu, “Savaşla bağlantılı, enerji fiyatlarındaki artışın yarattığı alternatif arayışı nedeniyle Temiz/Alternatif Enerji ve Sürdürülebilirlik temaları da getiri anlamında ön sırada. Bu fonların çoğu ağırlıklı yabancı hisse/BYF içerdiği için kurdaki hareketler de fon getirilerine etki ediyor. Bu nedenle dönemsel kur getirisinden (yüzde 11,8) arındırdığımızda sadece ilk 6 sıradaki fon, USD/TL cinsinden pozitif getiri sağlamış görünüyor” dedi. (Şebnem Turhan/Dünya)