Mart ayı, küresel tarafta Fed’in faiz indirimlerine dair fiyatlamaların, içeride ise TCMB’nin sıkılaştırıcı adımları ve sürpriz faiz kararının yanı sıra yerel seçimler sonrası piyasa beklentilerinin öne çıktığı bir süreç oldu. Nisan ayı ise merkez bankalarının faiz kararları açısından görece sakin. 25 Nisan’da TCMB’nin faiz kararını takip edeceğiz. Hafta içerisinde TBB Yönetim Kurulu ile bir araya gelen TCMB Başkanı Fatih Karahan, sıkı parasal koşulların sürdürüleceği mesajını yineledi. Açıklama sonrasında merkez bankasından sıkılaştırıcı adımların devam edeceği beklentisi güçlenirken, merkezden gelecek adımlar borsa üzerinde baskı yaratabilir. Ancak bu etkinin geçici ve sınırlı olacağı görüşündeyim. Buradaki temel dayanağın ise TCMB’den sıkılaştırıcı adımların devam etmesi beklense de faiz artırım olasılığının düşük olmasını ifade edebiliriz. Tabii burada önemli noktalardan bir tanesi enflasyondaki seyir. Mart ayında TÜFE aylık bazda yüzde 3,16 düzeyinde gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 68,50 oldu. Hatırlanacağı üzere, yılın ilk enflasyon raporunda, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun yılın ilk yarısında ortalama olarak yüzde 4’ün altında, Ocak ayı hariç tutulur ise yüzde 3 civarında seyredeceği tahmin edilmekteydi. Yılın ilk üç ayına ait aylık enflasyon ortalaması yüzde 4,8. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında aylık enflasyonun yüzde 3 ve altında gerçekleşmesi, TCMB’nin elini rahatlatırken, dezenflasyonist sürece dair zemin oluşmasını da hızlandıracaktır.
Mevcut durumda, BİST-100 endeksinde Şubat ayı sonunda başlayan dalgalı seyrin devam ettiği görülüyor. Endeks tarafında yaşanan dalgalı seyir ve satış baskısında, seçim tedirginliği ve artan faiz oranlarının etkisi olduğuna önceki haftalarda değinmiştik. Seçimin geride kalması ve önümüzdeki birkaç yılda yeni bir seçim öngörülmemesi piyasalar için pozitif bir gelişme. Diğer yandan mevcut politikaların devam edeceğine yönelik gelen açıklamalar ve TCMB’nin sıkılaştırıcı adımlara devam etmesinin ise yabancı yatırımcı girişlerini hızlandırması beklenebilir. Ek olarak CDS’lerin gerilemesi de risk iştahının artmasına katkı sağlayan faktörlerden bir tanesi. Nitekim, TCMB’nin faiz kararı öncesine 330 seviyesinin üzerinde seyreden 5 yıllık CDS’ler faiz kararı sonrasında gerilemeye başlamış, yerel seçimler sonrasında ise yeniden 300 seviyesinin altına gerilemiş durumda. Dolayısıyla bir süredir 9 bin seviyesinin etrafında dalgalanmasını sürdüren BİST-100 endeksinin bayram sonrasında yeniden yönünü kalıcı olarak yukarıya çevireceği görüşündeyim. Bu varsayımla, 9.350 ve 9.500 seviyesinin geçilmesiyle 10 bin seviyelerine doğru ivme kazanan bir BİST-100 hareketi görmemiz mümkün olabilir. Öyle ki, yılın ikinci çeyreğini 10.500 seviyelerine yakın bir yerde tamamlanan bir BİST-100 endeksi görebiliriz. Borsa İstanbul’daki seyri konuşurken küreseldeki gelişmelerin de borsaya pozitif katkı yapması beklenmekte. Özellikle geride bıraktığımız hafta Fed başkanı Powell’dan gelen açıklamalar piyasalarda pozitif karşılık buldu. Powell, son enflasyon rakamlarının faiz indirimlerine dair genel görünümü değiştirmediğini ve bu yıl için üç faiz indirimi düşündüklerini belirtti.
Yukarıdaki öngörülerin yılın ikinci çeyreğine yayınlan bir süreci kapsadığını ifade edebiliriz. Daha kısa vadede ise önümüzdeki hafta bayram tatiline bağlı olarak borsa sadece bir buçuk gün açık olacak. Buna bağlı olarak oluşacak takas avantajını göz ardı etmemek gerekiyor. Bilindiği gibi, uzun tatil dönemlerinde sıklıkla gündeme gelen takas avantajı, borsadaki T+2 sisteminden kaynaklı olarak, yatırımcılara, hisse senedi alımı yaparken paralarının ceplerinde kalmasını ve bunu da repoda değerlendirme imkanı sunuyor. Böylece takas avantajıyla, para hem hisse senedinde hem de repoda kalmış oluyor. Ayrıca kredili pay alım satım işlemlerinde ödemelerin tatil sonrasına sarkacağı göz önüne alınırsa, yatırımcılar için kredi faizi konusunda da avantaj oluşacak. Faizlerin yüksek olduğu dikkate alındığında birçok yatırımcı takas avantajından faydalanmak isteyebilir. Böyle bir durumda önümüzdeki haftanın bir buçuk işlem gününde borsada alımların hızlandığını görebiliriz.